Vulcanul din centrul Covasnei: ‘’Balta Dracului’’

Monument al naturii cu valoare de unicat, Balta Dracului este situată chiar în centrul orașului Covasna.

42059340

Balta Dracului

Cu toate că valoarea culturală a monumentului este una inestimabilă, Balta Dracului din Covasna nu este cunoscută de foarte multe persoane. În fapt, această este un vulcan noroios, o groapă în care se produc în permanență erupții de nămol.

Degajările puternice de dioxid de carbon, apărute sub formă unor bule în erupție, se datorează numeroaselor erupții vulcanice care au avut loc în regiunea Harghita, în urmă cu mai bine de două milioane de ani.

P2

Bule in eruptie

Studiile realizate la Balta Dracului au confirmat faptul că dioxidul de carbon din bulele ieșite la suprafață se găsește în proporție de 98%.

Balta Dracului și-a deschis pentru prima dată porțile în anul 1881, cu denumirea de ‘’Pokolsar Furdointezet’’, ceea ce prin traducere înseamnă ‘’Băile Noroiului iadului’’.

baltadracului3

Balta Dracului

Inițial, monumentul a fost folosit pentru tratament, orașul fiind, prin urmare, inclus pe lista stațiunilor balneoclimaterice.

Mai mult decât atât, Covasna și-a primit numele datorită apelor minerale pe care aceasta le găzduiește. Prin urmare, denumirea orașului este inspirată din cuvântul slavon ‘’cvaz’’, care tradus înseamnă ‘’acru-acrișor’’.

 Legenda bălții

De denumirea ‘’Balta Dracului’’ este legată și o legendă, care datează încă din secolul al 18-lea.

Conform acesteia, oamenii locului erau de părere că apa argiloasă fierbe datorită focului din iad, dat fiind faptul că vulcanii propriu-ziși nu mai reprezentau de o bună perioadă de timp un pericol, stinși fiind de câțiva zeci de ani.

Balta_Dracului3

Balta Dracului

În apropierea Bălții Dracului se află câteva izvoare minerale, a căror apă este benefică afecțiunilor de reumatism, de inimă sau problemelor gastrice.

hotel-montana-covasna_11938

Mofeta Covasna

În prezent, gazele acumulate în mofete, acele spații închise special amenajate, constituie un factor natural unic pentru tratarea multiplelor afecțiuni, printre care și cele menționate anterior.

Un vulcan în miniatură

Vulcanul de noroi și emanații de sulf în miniatură este deseori asociat cu Vulcanii Noroioși, fapt care nu se dovedește însă a fi unul real. Principala proprietate mineralogică a Bălții Dracului este dioxidul de carbon, spre deosebire de Vulcanii Noroioși, unde factorul principal este gazul metan.

balta-dracului-covasna-4

Balta Dracului

Cu toate că vulcanii stinși se află la zeci de kilometri depărtare, mai exact, în partea nord-vestică a Depresiunii Brașovului, procesul din Balta Dracului nu pare să se oprească prea curând. În plus, se spune că în jurul anilor 1700 fenomenul avea loc mai spre nord, în timp, acesta mutându-se în centrul orașului, sub aspectul ”Micii Bălți a Dracului”.

În tot acest timp, balta a erupt de nenumărate ori, îndeosebi în secolul al 19-lea, ultima eruptive având loc în 1984. Cu toate acestea, specialiștii asigură populația că vulcanul din centrul orașului este complet inofensiv.

Protejat de un grilaj

În prezent, monumentul unic al naturii este prevăzut cu un grilaj metalic, ridicat cu scopul prevenirii accidentelor. Deasupra grilajului poate fi observată o flacără metalică, care simbolizează flacăra eternă.

De vizitat în zonă

Pe lângă acest monument excepțional, în Covasna mai poate fi vizitat ”Planul Înclinat”, aflat pe Valea Zânelor, și ”Cetatea Dacică” sau ”Cetatea Zânelor”, care datează din secolul întâi.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.