‘’Laguna Albastră’’ dintre dealurile Clujului

În imediata apropiere a comunei Aghireş, ascuns în spatele dunelor uriașe de nisip purtate de vânt, se găsește unul dintre cele mai spectaculoase și frumoase lacuri din țară: ”Laguna Albastră”. 

laguna-albastra-dintre-dealurile-clujului-17

Laguna Albastra, Cluj

Descriere lac ‘’Laguna Albastra’’

Pe locul în care în prezent este formată ”Laguna Albastră”, în trecut a existat o carieră de caolin, ai căror pereți însă s-au prăbușit odată cu trecerea timpului. Acumularea tot mai mare a apei a făcut ca în spațiul de aici să ia naștere un lac cu totul special, de o culoare de un albastru intens, datorat reziduurilor de caolin ce țin companie adâncurilor lacului.

Exploatarea de caolin (argilă albă) de la Aghireş a făcut ca stratul impermeabil de argilă să fie străpuns și pânza de apă freatică să fie înțepată, moment în care apa și-a făcut loc, inundând întreaga carieră. Astfel, culoarea apei încărcată cu praful de argilă a făcut să ia naștere ”Laguna Albastră”, un tărâm exotic, pe pământ românesc.

laguna_alb_cluj_30452700

Lacul ”Laguna Albastra”

Localizată la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de orașul Cluj Napoca, ”Laguna Albastră” din Aghireş reprezintă o locație ce pare desprinsă din fotografiile exotice și care beneficiază de un important potențial turistic, lacul fiind așezat într-un cadru natural fermecător. Înconjurat de un teren nisipos de culoare aurie, peisajul intră într-un contrast mai mult decât armonios cu apa, a cărei nuanțe turcoaz impresionează orice trecător.

11266806883_4facf97981_o

Laguna Albastra, Cluj

O imagine rară, lucrată în timp de forțele naturii, ce au făcut ca locul să pară, parcă, desprins din Paradis. Aici, predominant este nisipul, ca de altfel, și stăpânul zonei, ce duce cu gândul la nesfârșitul deșert al Saharei, în timp ce frumusețea vie a apei ”Lagunei Albastre” duce cu gândul la apele limpezi și de un albastru rar întâlnit al Mării Mediterane. Malul lacului ajută și el într-o mare parte la însuflețirea peisajului, prin prezența stufărișului ce pare să se găsească într-o perfectă armonie cu șoaptele discrete ale vântului.

Tărâm exotic neexplorat

Din păcate, obiectivele turistice din zonă sunt private de orice formă de promovare, nefiind incluse în traseele parcurse de vizitatori, cu excepția Cabanei Leghia și Taberei de elevi Leghia.

cabana leghia

Cabana Leghia

Despre principalul motiv al nepromovării ”Lagunei Albastre” din România este reprezentat, în continuare, de infrastructura de transport, care, din păcate, nu permite un acces relativ ușor către obiectivele turistice.

Cum se ajunge la ”Laguna Albastră”

Pentru cei interesați de a ajunge către lacul din Aghireşu, important de menționat este faptul că aceștia au la dispoziție mai multe căi de acces.

O primă opțiune ar fi plecând din orașul Cluj, urmându-se traseul drumului european E81, ce face legătura cu Zalău, până în localitatea Vistea, de unde se urmează DJ108C, până în localitatea Aghireşu.

A doua opțiune este E60, pe o distanță de aproximativ 9 kilometri, până în Gilău, de unde se virează dreapta, spre localitatea Garbau, urmându-se apoi același traseu descris în prima opțiune.

O a treia variantă către lacul dintre dealurile Clujului, de o frumusețe rar întâlnită, rămâne drumul European E60, până la intrarea în localitatea Izvorul Crișului, de unde se virează pe DJ108C, până la destinație.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Exact acolo unde erau exploatarile de caolinit pentru fabrica de portelanuri „Iris” din Cluj

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.