Supă de cartofi dreasă cu lapte – rețetă mănăstirească
Supele de cartofi diferă în funcție de consistența și legumele adiționale folosite.
Unii preferă o supă mai limpede, cu bucăți mari de cartofi. Altora le plac supele cremoase și pasează legumele cu blenderul.
O versiune foarte îndrăgită este supa de cartofi dreasă cu lapte dulce.
Este o mâncare economică, hrănitoare și recofortantă. Are mai multă consistență și savoare decât supele limpezi.
Cuprins
Supă de cartofi cu lapte – rețetă
Ingrediente
- 3-4 cartofi mari
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras
- 1 ceapă mare
- ¼ țelină
- 2-3 linguri de bulion sau 1 lingură de pastă de roșii
- 3-4 linguri de ulei
- 800 ml de apă
- ½ kg de lapte dulce
- sare și condimente, după gust
Mod de preparare
Curățați și spălați toate legumele. Tăiați-le mărunt. Cartofii se taie bucăți mai mari decât restul legumelor.
Puneți legumele la fiert în apă. Lăsați-le 10 minute, apoi adăugați cartofii. Puneți acum uleiul.
Așteptați să fiarbă cartofii și apoi turnați bulionul și laptele.
Supa trebuie să mai clocotească încă 5 minute, apoi este gata. Dacă vreți să fie mai groasă, lăsați-o să scadă mai mult.
Se stinge focul și se adaugă pătrunjel sau mărar verde deasupra, dacă vă place.
Se servește caldă.
Rețete similare
Supă-cremă de cartofi cu urzici
Supă de legume cu tăiței – rețetă mănăstirească
Supă-cremă din rădăcinoase și ghimbir
Supa lui Hipocrate – indicată în detoxifiere, boli grave, slăbire
Note și sugestii
Morcovul, țelina și păstârnacul sunt legume de bază și pot fi folosite în orice fel de supă sau ciorbă.
Dacă doriți, puteți adauga și alte legumele, după preferință sau în funcție de ce aveți în frigider.
Laptele dulce poate fi înlocuit cu smântână sau iaurt.
Iar în zilele de post se poate folosi lapte vegetal. Cel mai potrivit este laptele de cocos, deoarece este mai gras. În unele magazine (gen Lidl) se găsește iaurt de cocos (varianta neîndulcită).
În cazul în care preferați o supă mai cremoasă, puteți face un rântaș din lapte și făină.
Supa de cartofi cu lapte poate fi servită cu crutoane aromate, cu brânză rasă pe deasupra, cu bacon sau șuncă prăjită sau cu ceapă verde.
Surse articol:
1. Tudor Osiac, Supă de cartofi cu lapte dulce, Sănătate cu mâncăruri de la mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 46-47
2. Jaclyn, Creamy potato soup, Cooking Classy: https://www.cookingclassy.com/creamy-potato-soup/