Oximel de salvie și ghimbir pentru tuse, dureri în gât și imunitate

Oximelul de salvie și ghimbir este un preparat extrem de simplu și totodată atât de benefic sănătății.

Are un gust dulce-acrișor, este parfumat, și sprijină imunitatea!

Oximel de salvie si ghimbir pentru tuse, dureri in gat si imunitate

Oximel de salvie si ghimbir pentru tuse, dureri in gat si imunitate: Freepik.com

Ce este oximelul?

Pentru cei care nu au mai auzit de acest nume, „oximelul” este un remediu natural care conține oțet și miere de albine.

Această băutură este cunoscută încă de pe vremea grecilor antici. Hippocrate recomanda Oximelul pacienților cu tuse persistentă.

Oțetul are proprietăți antiinfecțioase, hipoglicemiante, antimicrobiene și dezinfectante.

Citește și – Ceai calmant și antibacterian pentru tuse și dureri în gât, din salvie, ghimbir și lămâie

Rețeta de bază a oximelului

Formula oximelului apare în Farmacopeea britanică și cea germană din secolul al 19-lea:

  • 1 parte de oțet alb de vin
  • 4 părți de miere naturală

Dacă rețeta originală conținea doar oțet și miere, de-a lungul timpului au apărut diverse versiuni.

Rețetele actuale de oximel conțin diferite plante, infuzate în amestecul de oțet și miere. De aceea beneficiile lor sunt mult mai mari, funcție de proprietățile plantelor folosite.

De altfel, oțetul este un solvent deseori utilizat ca înlocuitor pentru alcool la maceratele/tincturile din plante.

Ce plante se pot folosi

În oximel se pot incorpora plante precum rădăcină de păpădie, mentă, roiniță, mușețel.

Dacă se urmărește întărirea sistemului imunitar, se pot folosi fructe de soc, măceșe, cătină, echinaceea, plante iuți – hrean, usturoi, ceapă, ghimbir, ardei iute, plante aromatice – salvie, busuioc, cimbru, rozmarin, oregano, scorțișoară.

O combinație reușită pentru combaterea afecțiunilor respiratorii este cea dintre ghimbir și salvie.

Ambele plante au beneficii în tuse, dureri în gât și imunitate scăzută.

Citește și – Salvie cu miere – leac pentru răceala cu secreții nazale și post-nazale, infecții sinuzale, tuse

Oximel din salvie și ghimbir – rețetă

Durată de preparare: 10 minute
Durată de infuzare: 7 zile
Cantitate: 32 de porții

Ingrediente

  • 1 rădăcină proaspătă de ghimbir
  • ½ cană de frunze de salvie verde
  • 1 cană de miere
  • 1 cană de oțet de mere natural

Metodă de preparare

Curățați ghimbirul de coajă cu o linguriță. Tăiați-l felii sau bucăți mici și puneți-l în borcan. Adăugați frunzele de salvie mărunțite.

Plantele trebuie să umple circa ¼ din borcan. Turnați apoi oțet până la jumătatea borcanului. Apoi completați cu miere, până sus.

Amestecați bine, până se dizolvă mierea. Dacă mai este nevoie, completați cu oțet. Este important să nu rămână deloc spațiu gol în borcan.

Înfiletați strâns capacul, dar puneți o foaie de hârtie de copt între capac și gura borcanului, deoarece oțetul deteriorează metalul.

Agitați borcanul de câteva ori, apoi puneți-l într-un loc răcorosc, ferit de lumina directă a soarelui.

Ghimbirul și salvia trebuie să stea la macerat în oțet 1-4 săptămâni.

După ce a trecut perioada de macerare, strecurați lichidul printr-un tifon des.

Păstrați băutura obținută într-o sticlă sau într-un borcan, într-un loc răcoros și întunecos. Cel mai bine este să îl țineți în frigider.

Citește și – Sirop de ceapă și salvie – balsam pentru gât

Mod de administrare

Luați oximelul la primele semne de răceală. Doza recomandată pentru adulți este de 1-2 linguri, de 2-3 ori pe zi.

Puteți folosi acest remediu și preventiv, ca tonic imunitar.

Oximelul poate fi dat și copiilor mai mărișori, într-o doză mai mică. Atenție însă la contraindicațiile plantelor folosite. De asemenea, cantitatea de oțet trebuie să fie mai mică.

În nici un caz nu dați mierea și oțet copiilor sub un an.

Surse articol:

1. Coleen Codekas, Herbal Oxymel Recipe with Sage and Ginger, Grow, Forage, Cook, Ferment: https://www.growforagecookferment.com/herbal-oxymel/
2. Carol S. Johnston and Cindy A. Gaas,Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect, MedGenMed. 2006; 8(2): 61: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.