Durerea de ureche și maxilar – 8 cauze posibile

Când cineva suferă de dureri de maxilar și de ureche în același timp, primul lucru la care se gândește este că „l-a tras curentul”.

Acest tip de durere reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mulți, deoarece nu este un simptom comun, și uneori este destul de severă sau chiar insuportabilă.

Durere de maxilar si ureche – cauze posibile: sheboyganwidds.com

Durere de ureche și maxilar – cauze

Durerea este de obicei localizată într-o singură regiune, ori la nivelul mandibulei, ori la nivelul urechii. Însă pentru că sunt atât de apropiate una de alta, durerea poate radia. Uneori poate cuprinde și capul.

1. Sindromul articulației temporomandibulare

O cauză posibilă a durerii de maxilar și ureche se poate datora unei disfuncții a articulației temporomandibulare. Această regiune include atât articulația mandibulei, cât și mușchii din jurul ei.

Iar pentru că această articulație este adiacentă osului temporal, ea poate implica și urechea internă. Apar inflamații și dureri.

Un procent de 10-15% din adulți suferă de o tulburare a articulației temporomandibulare. Pacienții se plâng de dureri faciale și disconfort la nivelul urechii. Atunci când simptomele persistă mai mult de 3 luni, tulburarea este cronică.

Cauza o poate reprezenta uzura articulației, sau o altă afecțiune:

– fibromialgie
– apnee de somn
– anxietate, depresie

2. Osteoartrită

Durerea care afectează articulația temporomandibulară se poate datora artritei care se instalează la nivelul acesteia. Motivul îl reprezintă uzarea cartilajului din jurul osului. Artrita temporomandibulară provoacă durere și rigiditate în același timp.

3. Artrită reumatoidă sau artrită psoriazică

Și aceste 2 forme de artrită pot fi cauza durerilor de maxilar și ureche. Ambele sunt afecțiuni autoimune, în care sistemul articular atacă în mod greșit articulațiile sănătoase.

Orice articulație poate fi afectată de ele, inclusiv articulația mandibulară.

4. Migrene

Durerile la nivelul mandibulei și a urechilor pot declanșa atacuri de migrene recurente. În acest caz, pacientul simte sensibilitate puternică la lumină, zgomote și mirosuri.

Citește și Durerea de MAXILAR – ce poate fi? (la femei poate indica un atac de cord)

5. Urechea înotătorului

Este cea mai cunoscută infecție a urechii externe, contactată din piscine sau în urma unei rupturi provocate de o leziune. Simptomele tind să se agraveze dacă infecția nu este tratată, caz în care poate duce la dureri de maxilar și urechi.

6. Sinuzită

Atunci când te doare maxilarul sau urechea, poți bănui o sinuzită. Mai ales dacă ai și alte simptome, precum răceală sau alergie. Sinuzita este o infecție virală, însă poate fi și bacteriană.

7. Probleme stomatologice

Cariile, boala paradontală și abcesele dentare netratate corespunzător pot provoca dureri severe, care cuprind maxilarul și pot radia până la ureche. Cauza o reprezintă acumularea de bacterii.

8. Măcinarea dinților

Unele persoane au obiceiul să își macine dinții, condiție care se numește bruxism. Ea poate duce la disfuncții temporomandibulare și implicit la dureri în zona mandibulei și a urechii.

Mai mult, obiceiul de măcinare a dinților poate avea și alte consecințe:

– erodarea danturii
– ruperea articulației temporomandibulare
– întindere musculară

Dureri de urechi și de maxilar – remedii naturiste

Dacă vă doare foarte tare maxilarul și urechea și nu puteți mesteca, optați pentru alimente moi, semi-lichide. Evitați gumele de mestecat. Odihniți cât mai mult mandibula.

Aplicați o compresă rece sau caldă pe maxilar. Exersați mandibula prin deschideri și închideri lente. Evitați stresul.

Mergeți la doctor dacă durerile nu cedează în urma tratamentului, interacționează cu activitățile zilnice, sau sunt însoțite și de alte simptome, precum:

– febră și alte simptome de gripă

– tulburări de somn

– dificultatea de a mânca și bea

– dureri de dinți și gingii

Sursă: Natalie Silver, Alana Biggers, 8 Causes of Ear and Jaw Pain, Healthline: https://www.healthline.com/health/pain-relief/ear-and-jaw-pain

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Anton Marioara

    F.bun.Multumesc mult

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.