SIROP de SOC antiviral, laxativ, antioxidant și detoxifiant, util în afecțiunile HEPATICE și RESPIRATORII (rețetă)

Fructele de soc sunt renumite pentru efectele lor antioxidante puternice. Ajută la creșterea imunității, scăderea colesterolului, îmbunătățirea vederii și a sănătății cardiace.

Sunt deosebit de utile în răceală și gripă datorită proprietăților antivirale și antibacteriene. Scurtează durata bolii și reduc severitatea simptomelor. Sunt recomandate în congestia nazală și pectorală, precum și în astm și rinita alergică.

Sirop de Soc

Fructele socului conțin foarte multă vitamina C, bioflavonoide și proteine care distrug virusurile de răceală și gripă și împiedică infectarea celulelor. Sunt de asemenea bogate în taninuri, aminoacizi, carotenoide, rutină, vitamina A și vitamine B.

Au efecte laxative blânde, diuretice și diaforetice. Antocianinii protejează împotriva daunelor celulare. Datorită efectelor imunostimulatoare sunt utile în cancer și SIDA.

Mai mult, preparatele din fructe  de soc ajută la slăbit.

_______________________________________________________________________________________________________

Tinctură de soc – rețetă

Ingrediente

• 250 g de fructe de soc uscate
• 1 kg de zahăr brut
• 150 ml de alcool rafinat
• 2 litri de apă
• 2 lămâi
• opțional, câteva flori de soc

Preparare

Puneți apa la fiert într-o cratiță cu fructele de soc. Se adaugă alcoolul și se strecoară.

Se adaugă zahărul și se fierbe totul până când lichidul scade și se formează un sirop. Spre final se adaugă sucul proaspăt stors de la lămâi.

Dacă adăugați și flori de soc la fierbere, strecurați lichidul la final. Florile de soc dau siropului un gust mai aromat, mai plăcut.

Siropul trebuie să fie vâscos, de culoare închisă. Se transferă în sticle brune și se păstrează la rece.

Se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Copiii pot lua câte 1 linguriță de 3 ori pe zi.

Acest sirop are efecte laxative și detoxifiante puternice. Prin faptul că ajută la reglarea tranzitului intestinal, împiedică depozitarea toxinelor în corp. Iar prin acțiunea sa detoxifiantă ajută în tratamentul afecțiunilor hepatice.

_______________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Fructele socului trebuie să fie coapte bine și negre la culoare. Cele crude pot fi otrăvitoare.

Nu sunt indicate în cure lungi. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite consumul fructelor de soc.

Datorită faptului că stimulează sistemul imunitar, persoanele cu boli autoimune (precum artrita reumatoidă sau lupus) trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma fructe de soc.
Pot exista de asemenea interacțiuni cu medicamentele diuretice, imunosupresoare (corticosteroizi), anti-diabetice, chimioterapice, laxative, medicamente pentru astm și alte afecțiuni respiratorii, medicamente pentru boli autoimune.

Sunt de asemenea contraindicate persoanelor cu transplante de organe.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Herbwisdom, Elderberry Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html

2. Mariana Borloveanu, Extractul din fructe de soc, indicat în ciroze, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, p. 122

3. University of Maryland Medical Center, Elderberry: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Eu am fructe congelate ….Ma gandesc ca nu ar fi rau sa le folosesc asa .Trebuie neaparat uscate ??

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.