Prăjitură de post cu MERE, NUCI și BANANE
Această prăjitură simplă face parte din categoria deserturilor de casă care pot ne pot scoate din încurcătură în timpul posturilor, la o ocazie specială sau când avem musafiri.
Se prepară foarte ușor și din ingrediente accesibile. Este o variantă mai aromată și mai consistentă a negresei tradiționale.
Prăjitură de post cu banane – rețetă
Ingrediente
• 3 banane
• 3 mere
• 200 g de nucă măcinată
• 100 g de făină integrală
• 60 g de fulgi de ovăz măcinați fin
• 160 g de griș integral
• 100 g de zahăr brut
• 125 ml de ulei
• ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
• ½ linguriță de scorțișoară
• esență de rom, de vanilie, de lămâie, de portocale
Preparare
Într-un bol încăpător, se amestecă ingrediente uscate: cele două tipuri de făină, bicarbonatul de sodiu, grișul, zahărul și scorțișoara. Se adaugă bananele pasate și merele date pe răzătoare (sau mixate împreună în blender/robot).
Se incorporează treptat uleiul și se amestecă continuu cu telul, pentru a evita formarea cocoloașelor. Se adaugă esența aleasă și se amestecă.
Această compoziție se toarnă într-o tavă de cuptor nu foarte mare, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Se poate folosi o formă rotundă sau o tavă pătrată.
Prăjitura se lasă circa 40 de minute la 200 de grade Celsius, sau până când trece testul scobitorii. După ce o scoateți din cuptor, aveți răbdare să se răcorească, apoi tăiați-o ca pe tort sau în formele dorite.
În loc de mere se pot folosi stafide întregi sau mărunțite, sau alte fructe uscate: prune, afine, merișoare, coacăze etc. De asemenea, îi puteți da o altă aromă dacă adăugați puțină cafea sau pudră de cacao ori roșcove.
Dacă aveți oarecare experiență în prepararea de prăjituri, vă puteți juca în acest sens cu diferite ingrediente. O altă idee ar fi să adăugați vișine (din compot, din vișinată, din sirop etc), care merg foarte bine cu aroma merelor.