Ciocolată din năut – desert natural, hrănitor, sănătos (fără zahăr rafinat)
Ciocolata din năut mai este numită de unii „hummus de ciocolată”. Practic, se prepară la fel ca hummus-ul, doar că într-o variantă dulce.
Rezultă o ciocolată de casă vegană nu doar delicioasă, ci și sănătoasă. Acesta este de altfel obiectivul rețetei: obținerea unui desert hrănitor, care nu dăunează sănătății.
Nu vă lăsați intimidat de gândul că ciocolata va avea gust de năut. Nici vorbă! Acum circulă pe internet o mulțime de rețete dulci făcute din leguminoase. Negresa din linte și frișca din năut sunt doar câteva exemple.
Ciocolata din năut nu conține zahăr rafinat. Se poate îndulci cu fructe, precum curmale sau stafide mixate. Sau se poate folosi miere naturală.
O pot consuma și cei care sunt la regim sau la dietă.
Cuprins
Ciocolată de post din năut – rețetă
Ingrediente
• 100 g de năut fiert (vi-l recomand pe acesta)
• 10 g de cacao
• 5-6 curmale (vi le recomand pe acestea moi)
• 30 g de ulei de cocos lichid (vi-l recomand pe acesta)
• 1 linguriță de scorțișoară
Mod de preparare
Dacă fierbeți voi năutul, trebuie să-l lăsați la înmuiat în apă 24 de ore. Pentru a scurta timpul de fierbere, care de regulă durează în jur de 60 de minute, puteți folosi oala de sub presiune.
Dacă folosiți năut din conservă, gata fiert, lucrurile sunt și mai simple. Scurgeți năutul de zeamă. Dacă este din conservă, clătiți boabele sub jet de apă rece.
Puneți-le în vasul unui robot de bucătărie. Adăugați pudra de cacao, scorțișoara, uleiul de cocos și curmalele.
Dacă folosiți curmale uscate care sunt tari, este indicat să le hidratați în apă caldă înainte. Astfel se vor înmuia și vor putea fi măcinate complet.
Mixați toate ingredientele bine, până rezultă o compoziție fină, fără bucăți de năut sau curmale. Transferați crema în forma dorită. Poate fi o caserolă simplă, pe care ați tapetat-o cu folie de plastic.
Presați bine compoziția și nivelați. Puteți presăra deasupra semințe, cocos sau nuci. Acoperiți-o cu folie de plastic.
Dați-o la frigider și lăsați-o să stea la rece până a doua zi. Uleiul de cocos și năutul vor întări compoziția și veți obține un bloc de ciocolată care poate fi porționat în pătrate.
Dacă vreți să dați această ciocolată copiilor, înlocuiți cacaua cu pudră de roșcove (carob). Aceasta din urmă nu are cofeină. Este mai dulce și mai bogată în minerale.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de ciocolată de casă:
Ciocolată de casă fără zahăr
Ciocolată de casă fără zahăr, pentru diabetici – 3 variante
Trufe de ciocolată din năut – desert sănătos de post
Ciocolata din năut este un desert natural, hrănitor și sățios. Este adecvat pentru diverse tipuri de diete, precum cele fără gluten și fără lactoză.
Sursă articol: Felii din Natură, Ciocolată de năut: https://www.feliedinnatura.com/post/ciocolat%C4%83-de-n%C4%83ut?lang=ro