„Omletă” din făină de năut (fără ouă) – rețetă de post, foarte hrănitoare
Fie că țineți post, fie că sunteți la regim, această omleta din făină de năut este o alegere excelentă!
Nu doar că arată la fel ca omleta din ou, ci este ușor asemănătoare și ca gust.
O recomandăm nu doar vegetarienilor, ci și celor care vor să includă mai multe proteine în dieta lor.
Leguminoasele în general sunt o sursă bogată de proteine vegetale.
Cuprins
Năutul – proprietăți și beneficii
„The British Journal of Nutrition” scrie că proteinele din năut sunt mai bune decât cele din alte leguminoase.
Făina de năut este mai scumpă decât făina de cerereale, însă este mult mai hrănitoare și merită inclusă ocazional în alimentație, mai ales în perioadele de post.
Năutul oferă cantități însemnate din toți aminoacizii esențiali, mai puțin aminoacizii bogați în sulf care pot fi luați din cereale.
Conține de asemenea carbohidrați, acizi grași nesaturați valoroși, precum acic oleic și acid linoleic și steroli – beta-sitosterol, campesterol și stigmasterol.
Năutul este o sursă bună de calciu, magneziu, potasiu și fosfor, vitamina A, vitamine B și beta-caroten.
Consumul de năut poate fi util în prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, afecțiunilor digestive și unele tipuri de cancer.
Făina de năut se găsește la magazinele naturiste. Se poate comanda și de pe internet, la un preț mai mic.
Noi am luat de pe Dried Fruits, la prețul de 4 lei o pungă de 200 de grame. Puteți comanda de AICI.
Citește și – Știați că: făina de năut poate înlocui oul în rețetele de post?
Omletă din făină de năut – rețetă
Rețeta este cât se poate de simplă. Trebuie doar să amestecați ingredientele.
Puteți folosi și alte legume, care vă plac.
Ingrediente
- 50 g de făină de năut
- 10 linguri de apă
- 1 ceapă verde
- 1 roșie
- 2 linguri de ulei de măsline
- pătrunjel verde
- sare, piper, condimente după gust
Mod de preparare
Spălați și tăiați legumele mărunt: ceapa verde, roșia și pătrunjelul.
Puneți făina de năut într-un bol adânc. Adăugați sarea și condimentele.
Puteți folosi un amestec de condimente precum curry, sau mirodenii separate.
La făina de năut se potrivesc acestea: chimenul, turmericul, pudra de ghimbir, busuiocul.
Amestecați. Turnați treptat apa și omogenizați cu un tel.
Trebuie să obțineți o compoziție grosuță, fără cocoloașe.
Citește și – Cum să faci făină de năut în casă și la ce să o folosești
Incorporați legumele și amestecați ușor cu o furculiță.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie mare.
Turnați compoziția de omletă și înclinați tigaia pentru a se distribui uniform.
Lăsați omleta să se coacă pe o parte până când la suprafața începe să facă bule și să se usuce. Durează circa 5 minute.
Întoarceți-o cu o paletă și lăsați-o să se coacă bine, până se rumenește.
Omleta de năut poate fi servită ca atare, sau alături de o salată de verdețuri sau legume.
Merge și cu murături sau o salată de sfeclă și hrean.
Citește și – Socca – pâine delicioasă din făină de năut
Surse articol:
1. Rețete cu Tania, Omletă vegană: https://retetecutania.ro/omleta-vegana/
2. A K Jukanti, P M Gaur, C L L Gowda, R N ChibbarNutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review, Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22916806/