Plăcintă turnată cu legume – ieftină, rapidă, sănătoasă!

Ieftină, ușor de făcut, gustoasă și sățioasă deopotrivă. Această plăcintă turnată cu legume are toate calitățile care pot convinge o gospodină să o încerce.

Este foarte posibil să aveți deja ingredientele necesare în frigider!

Placinta turnata cu legume

Placinta turnata cu legume

Plăcintă turnată cu legume – rețetă

Ingrediente pentru aluat:

  • 4 ouă
  • 4 linguri de lapte
  • 4 linguri de ulei
  • 4 linguri de făină
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • sare și piper, după gust

Ingrediente pentru compoziția de legume:

  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • ½ varză medie
  • 2 ardei kapia
  • 1 tijă de praz sau 1 ceapă mare
  • 100 g de brânză (cașcaval, telemea etc.)
  • pătrunjel verde, după gust

Mod de preparare

Spălați și curățați legumele, după caz.

Dați morcovii pe răzătoarea cu găuri mari. Procedați la fel și cu cartofii.

Varza se toacă fideluță. Ardeii kapia se taie fâșii subțiri, iar prazul rondele.

Pătrunjelul se toacă mărunt.

Amestecați acum toate legumele într-un vas.

Citește și – Plăcintă de legume – rețetă din Sfântul Munte Athos, fără aluat

Pregătiți acum compoziția pentru aluat. Puneți ouăle într-un castron mare. Adăugați sare și piper și bateți-le cu telul până se fac spumă.

Adăugați restul ingredientelor lichide: laptele și uleiul.

Incorporați apoi făina amestecată cu praful de copt, cernute printr-o sită.

Amestecați bine cu telul până rezultă o compoziție omogenă, fără cocoloașe.

Adăugați amestecul de legume tăiate și amestecați ușor.

Aprindeți cuptorul și lăsați-l la preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Tava cuptorului se unge cu puțin ulei și se așterne cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția în tavă și răspândește uniform.

Plăcinta turnată cu legume se coace 25 de minute, sau până când legumele s-au înmuiat complet.

Citește și – Plăcintă cu mărar, ouă fierte și ceapă verde

Scoateți tava din cuptor și presărați pe toată suprafața plăcintei brânza rasă în prealabil. Deasupra se pot pune și semințe de susan.

Introduceți tava din nou în cuptor și lăsați plăcinta să mai stea încă un sfert de oră. Cât să se topească frumos brânza.

Plăcinta cu legume se taie pătrate. Se porționează mai bine după ce s-a răcorit.

Este foarte bună ca atare, dar se poate servi la fel de bine cu iaurt, sau cu diverse sosuri.

Poate fi mâncată la fel ca pe pizza.

Beneficiile consumului de legume

Dietele bogate în fructe și legume furnizează organismului o gamă largă de nutrienți, de la vitamine și minerale, până la fibre și antioxidanți.

Alimentele vegetale ajută la scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Contribuie de asemenea la reducerea riscului de cancer, afecțiuni oculare, digestive și metabolice.

Datorită efectului benefic asupra zahărului din sânge, legumele mențin apetitul sub control. Cele care nu conțin amidon sunt bune în diabet și obezitate.

Rețeta de mai sus este un exemplu de mâncare care ne permite să amestecăm mai multe legume.

Salatele, supele, ciorbele, tocănițele și budincile de legume sunt mijloace prin care putem crește consumul de legume variate.

Citește și – Prasopt: Plăcintă grecească din praz și brânză feta

Surse articol:

1. Rețete Ușoare.eu, Mâncare ieftină și gustoasă. Gata într-un timp scurt: https://retete-usoare.eu/mancare-ieftina-si-sanatoasa-gata-intr-un-timp-scurt/
2. Harvard T.H. Chan, Vegetables and Fruits: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.