Sirop de Pătlagină cu Miere Pentru Tuse şi Curăţarea Sângelui: Reţetă Maria Treben

Pătlagina (Plantago lanceolata) este una dintre cele 9 plante sacre, menționate în colecțiia de texte medicale anglo-saxone numite Lacnunga. Popoarele anticie foloseau această plantă pentru a vindeca răni şi vânătăi. În jurul anilor 1500 și 1600, pătlagina a reprezentat subiectul de cercetare a europenilor pentru o sumedenie de boli, datorită efectului detoxifiant puternic.

sirop patlagina reteta

Sirop de Pătlagină

Pătlagina – proprietăţi

Există peste 200 de soiuri de pătlagină în lume, dintre care unele au proprietăți medicinale. De la pătlagină se folosesc în scop terapeutic atât frunzele şi tulpina, cât şi semințele. Componentele majore ale pătlaginii au efecte calmante – reduc iritațiile, anti-infecţioase – combat pătrunderea microbilor dăunători în organism şi efecte expectorante.

> Sirop de pătlagină pentru curăţarea sângelui

Pătlagina este o antitoxină naturală. Acesta este motivul pentru care a fost utilizată din cele mai vechi timpuri de popoarele antice pentru tratarea mușcăturilor de șerpi veninoși sau insecte. Fiind un diuretic natural, pătlagina stimulează activitatea rinichilor si a vezicii urinare, creşte frecvenţa de urinare şi elimină excesul de toxine din organism. Planta contribuie şi la scăderea colesterolului. Prin absorbirea acizilor biliari, pătlagina reducerea senzaţia de foame.

> Sirop de pătlagină pentru tuse şi dureri în gât

Pătlagina are propriertăţi antibacteriene care ajută la tratarea infecţiilor. Este de altfel renumită pentru puterea de a trata cu succes afecţiunile tractului repsirator: tuse, bronșită, faringită. Siropul de pătlaginăa, este foarte bun pentru relaxarea gâtului şi calmarea tusei şi a durerilor, inclusiv la copii.

Maria Treben are 2 reţete minunate de sirop de pătlagină pentru curăţarea sângelui. Pentru prepararea siropului e bine să se folosească frunze de pătlagină proaspăt culese.

sirop patlagina reteta maria treben1. Sirop de pătlagină prin fierbere

Se spală bine 4 mâini de frunze de pătalgină şi se dau prin maşina de tocat carne. Se pune şi puţină apă pentru preparatul să iasă un pic mai subţire. Se adaugă 300 g de zahăr brut şi 250 g de miere de albine şi se pun toate ingredientele pe foc. Se lasă focul mic, amestecând uşor continuu, fără să dea în fiert. Siropul e gata când devine gros şi uniform. Se toarnă în sticluţe şi se păstrează la cuptor.

2. Sirop de pătlagină fără fierbere

Se aşează un strat de frunze de pătlagină spălate în prealabil într-un vas de sticlă (sau de pământ). Se întind bine pe fundul borcanului şi se adaugă un strat de zahăr brut. Peste zahăr se mai pun un rând de frunze de pătlagină şi apoi iarăşi zahăr, până ce se umple vasul. Se lasă 10 minute, apoi se acoperă cu foi de plastic, se leagă bine la gură şi se pune în pământ, undeva într-un loc ferit, săpat în grădină. Peste borcan se aşează o scândură de lemn, apoi se astupă cu pământ.

Temperatura pământului va stimula procesul de fermentare a pătlaginii şi a zahărului. Vasul se dezgroapă după 8 săptămâni. Se pune siropul la fiert (câteva clocote), şi după ce s-a răcit, se toarnă în sticle.

Cum se ia siropul de pătalgină

Pentru detoxifiere şi curăţarea sângelui, se ia câte o lingură de sirop pe zi. Copiii vor lua câte o linguriţă zilnic. Pentru infecţiile bucale la copii, se poate prepara un sirop din 35 g de seminţe de pătalgină, jumătate de litru de apă şi 2-3 linguriţe de miere.

Pătlagina – efecte secundare

Există cazuri în care preparatele din pătlagină pot da efecte secundare: tulburări de stomac, diaree, creşterea tensiunii sau palpitații. Cei care prezintă astfel de simptome trebuie să întrerupă tratamentul şi să contacteze medicul pentru a evita alte complicații.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. jura gabriela

    mierea de albine nu este toxica la temperatura ridicata?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.