Pătlagina – singura plantă de care ai nevoie când te rănești
Pătlagina crește la discreție în natură pe toată perioada verii. Este una din acele plante care se află „acolo la nevoie”.
Botaniștii o consideră un leac de prim-ajutor în diferite situații care vizează pielea.
Cuprins
Pătlagina – o plantă care îți poate salva viața
Sergei Boutenko spune că această plantă are superi-puteri și îți poate salva viața. Practic, pătlagina poate trage toxinele și otrăvurile din piele atunci când este aplicată extern.
Dacă, de pildă, ești înțepat de o albină sau ești mușcat de un păianjen, pune o cataplasmă cu pătlagină pe zona respectivă. Umflătura și durerea se va diminua văzând cu ochii!
Este o plantă foarte folositoare pentru persoanele alergice la înțepăturile de insecte, în acele momente în care vizita la spital nu este posibilă imediat.
În ce afecțiuni ajută pătlagina
Pătlagina are proprietăți antiinflamatoare la nivel extern și intern. De aceea este utilă în orice fel de leziuni externe care duc la umflarea, înroșirea și încălzirea zonei afectate.
Poate fi folosită în numeroase probleme ale pielii:
- înțepături și mușcături de insecte
- tăieturi
- zgârieturi
- răni
- infecții oculare
Având proprietatea de a trage lucrurile afară, ajută în vezicule, furuncule, așchii, înțepături, hemoroizi, rupturi după naștere.
Vindecă răni grele și ulcere
Având proprietăți antimicrobiene, pătlagina previne infectarea rănilor și leziunilor. S-a dovedit eficace și în rănile care se vindecă greu, precum ulcere.
Un studiu apărut în 2022 în „The International Journal of Lower Extremity Wounds” a arătat că pătlagina ajută la vindecarea ulcerului piciorului diabetic și a ulcerelor de presiune.
Participanții tratați cu un gel de pătlagină (10%) au prezentat o diminuare semnificativă a dimensiunii rănilor. La unii pacienți, acest remediu a adus la vindecarea completă a ulcerațiilor.
Pătlagina poate fi asociată cu aloe vera în acest sens. Potrivit altui studiu, apărut în „Current Drug Discovery Technologies”, gelul pe bază de pătlagina și aloe a redus suprafața ulcerelor la diabetici.
Pătlagina poate vindeca și leziunile interne, precum cele cauzate de ulcerele gastrointestinale.
Cum se folosește pătlagina
În toate afecțiunile menționate mai sus se pot folosi frunzele de pătlagină proaspete. Dacă sunteți în natură, rupeți câteva frunze și mestecați-le puțin. Puneți terciul obținut direct pe rană.
Dacă sunteți acasă, le puteți toca mărunt cu cuțitul sau mixa robot (cu puțină apă). Pasta rezultată se aplică direct pe regiunea afectată. Cataplasma are o eficiență uimitoare în eliminarea otrăvurilor din piele și scăderea inflamației și durerii.
Din frunzele de pătlagină se poate face un unguent vindecător pentru diferite tipuri de răni.
Ceaiul de pătlagină poate fi utilizat și la băi de șezut. În unguent și băile de șezut se pot adăuga și gălbenele.
Studiile au arătat că siropul de pătlagină reduce iritațiile și inflamația cauzate de mucozita orală la bolnavii de cancer la cap sau la gât care fac radioterapie, precum și severitatea durerilor.
Utilizări tradiționale
Iată câteva utilizări practice ale acestei plante în medicina populară:
- frunzele terciuite reduc durerea de articulații (artrită);
- cataplasma cu frunze de pătlagină ajută la tratarea venelor varicoase și a diferielor arsuri; vindecă răni și leziuni; reduce inflamația pielii, mâncărimile și fața umflată din cauza unui abces dentar;
- cu sucul de pătlagină se pot face spălături ale gurii de câteva ori pe zi pentru vindecarea ulcerațiilor bucale;
- ceaiul de pătlagină se poate folosi la spălarea feței, de 3 ori pe zi, pentru estomparea petelor maronii.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre pătlagină:
Ceaiul de pătlagină – un vindecător puternic al rănilor, ulcerelor și inflamației gastrointestinale
Pătlagina mare, „regele drumurilor” – cum să o folosești în scop medicinal
Leacuri de la cititori, cu pătlagină
Frunzele de pătlagină vindecă de gușă și noduli tiroidieni
Surse articol:
1. Herbs with Rosalee, Plantain plant benefits plantago major + plantain leaf tea recipe: https://www.youtube.com/watch?v=yZnUaPX0h60&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. Kazhal Haddadian, Katayoon Haddadian, Mohsen Zahmatkash, A review of plantago plant, Indian Journal of Traditional Knowledge, Vol 13 (4), Oct. 2014, pp. 681-685: https://nopr.niscpr.res.in/bitstream/123456789/29518/1/IJTK%2013%284%29%20681-685.pdf
3. Boutenko Films, Wild edibles with Sergei Boutenko: Plantan – This plant can save your life: https://www.youtube.com/watch?v=J7JjzQ3U86A&ab_channel=BoutenkoFilms