MIEREA de TRANDAFIR – balsam natural pentru suferințe trupești și sufletești

Trandafirii dulce-mirositori care invadează grădinile începând cu luna iunie pot fi culeși și folosiți la prepararea de rețete culinare sau curative.

În medicina populară, trandafirul este utilizat împotriva suferințelor trupești (dureri) și sufletești (depresie, supărare). Americanii nativi foloseau trandafirul pentru vindecarea rănilor.

Miere de Trandafir – Rețetă

Culegeți trandafirii dintr-o zonă nepoluată. Nu folosiți trandafiri cumpărați din florării, deoarece conțin pesticide și multe alte substanțe nocive. Alegeți trandafirii cu un parfum puternic și o culoare cât mai intensă.

Scuturați florile de insecte, apoi introduceți degetele pe dedesubtul lor, trăgând în sus pentru a le desprinde.

Când ajungeți acasă, întindeți petalele pe o masă, și lăsați-le să stea câteva minute, până când ies toate insectele din ele. Dacă nu sunt pline de praf, nu trebuie să le mai spălați. Mierea va avea un gust mai bogat dacă nu spălați petalele.

Dacă însă par murdare, spălați-le cu apă rece, apoi stoarceți-le ușor și lăsați-le la uscat. 

________________________________________________________________________________________________________

Miere de trandafir – rețetă

Umpleți un borcan cu petale de trandafir, fără să le îndesați, și turnați peste ele mierea de albine, până la gură. Mierea trebuie să fie lichidă, și nu zaharisită. Amestecați bine, pentru a elimina toate bulele de aer și închideți borcanul ermetic.

Lăsați petalele la macerat cel puțin 3 zile. Păstrați borcanul în frigider. Nu este nevoie să strecurați mierea sau să scoateți petalele.

________________________________________________________________________________________________________

Sirop de trandafir – rețetă

Ingrediente

• 100 g de petale de trandafir
• 800 g de miere
• 500 ml de apă

Preparare

Puneți apa la fiert, și când clocotește, se pun petalele. Acestea se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se ia vasul de pe foc, se pune capacul și se lasă la infuzat alte 10 minute.

Se strecoară apoi lichidul printr-o sită, presând bine petalele pentru a stoarce toată zeama. Se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare.

Se toarnă siropul fierbinte în borcane de sticlă și se păstrează la rece. Se diluează cu apă minerală și se bea ca atare. Se poate la clătite, cereale, înghețată și alte rețete.

Trandafirul are proprietăți antidepresive, antispasmodice, antiinflamatoare, antibacteriene, tonice sangvine și renale, stimulente digestive, expectorante, reglatoare menstruale.

Se poate consuma ca atare, cu tot cu petale, la vreme de supărare sau tensiune, se poate adăuga în ceai, cereale, iaurt, sau se poate folosi ca topping pentru deserturi (ex. clătite).

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Herbal Academy, How to Make and use Rose Water: https://theherbalacademy.com/how-to-make-and-use-rose-water/

2. Learning Herbs, Wild Roses Honey: http://learningherbs.com/remedies-recipes/wild-roses-honey/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.