Varză de Bruxelles cu USTUROI și PARMEZAN (rețetă + beneficii)
Varza de Bruxelles (Brassica oleracea) face parte din aceeași familie cu varza obișnuită și cu broccoli. Arată de altfel ca o varză în miniatură.
O vedem la raionul cu legume din marile supermarketuri, dar nu mulți îndrăznim să o cumpărăm, deoarece nu știm cum se gătește.
Deși sunt atât de mici, aceste legume conțin o densitate de nutrienți. 100 de grame ne pot oferi 147% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 142% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 25% din doza de vitamina A, 17,5% din doza de fier, 15% din doza de mangan, acid folic și multe alte vitamine B, 10% din doza de fosfor, 10% fibre și fosfor.
Conține antioxidanți puternici (sulforafan, indoli, luteină, zeaxantină, tiocianați și isotiocianați). Acești compuși ne apără de mai multe tipuri de cancer. Un compus numit di-indolil-metan are proprietăți imuno-modulatoare, antibacteriene și antivirale.
Datorită faptului că are puține calorii, deloc colesterol și multe fibre și proteine, varza de Bruxelles este o alegere excelentă pentru o dietă hipocalorică și hipoglicemică.
Varza de Bruxelles se poate adăuga crudă în salte, se poate căli cu unt și alte legume, se poate servi cu smântână sau alte sosuri, sau se poate gratina.
Varză de bruxelles cu parmezan – rețetă
Ingrediente
• 15 bucăți de varză de Bruxelles
• 3 căței de usturoi
• parmezan sau cașcaval ras
• 1 ½ linguri de unt
• 1 ½ linguri de ulei de măsline
• sare și piper
Preparare
Puneți untul și uleiul de măsline într-o tigaie înaltă, la foc mediu. Când untul începe să facă spumă, dați focul mai mic și adăugați cățeii de usturoi zdrobiți. Căliți-i până devin maronii la culoare, apoi scoateți-i din tigaie cu o lingură.
Adăugați verzele tăiate în jumătate. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați-o la foc mediu circa 10-15 minute, sau până când furculița pătrunde prin ele ușor.
Lăsați verzele să se rumenească puțin. Adăugați puțină sare și piper. Serviți-le într-un bol, cu puțin parmezan sau cașcaval ras pe deasupra
Sursă: http://www.nutrition-and-you.com/brussel-sprouts.html