5 moduri prin care CIOCOLATA neagră ne poate ajuta să SLĂBIM (studii)
Multe persoane asociază ciocolata cu un desert periculos pentru siluetă. Este o senzație plăcută să aflăm că de fapt, o cantitate moderată de ciocolată neagră, consumată de câteva ori pe săptămână, nu numai că nu dăunează, ci chiar îmbunătățește sănătatea în multe moduri.
Nu ciocolata în sine este sănătoasă, ci cacao, sau mai precis antioxidanții din cacao. Aceștia pot ajuta la scăderea în greutate prin faptul că influențează numeroase procese metabolice din corp.
Prof. Charles Mueller, asistent clinic de nutriție la School of Culture, Education and Human Development din cadrul Universității din New York susține că boabele de cacao nu sunt diferite sau mai prejos de alte alimente sănătoase precum ardeii grași sau broccoli. Sunt pline de compuși fitochimici benefici pentru sănătate.
Cum ne ajută ciocolata neagră să slăbim
Ciocolata neagră poate ajuta la scăderea în greutate prin cel puțin 5 mecanisme:
1. Menține sațietatea și previne mâncatul între mese
Ciocolata neagră se numește așa deoarece se presupune că are un conținut bogat în cacao. Ea poate fi considerată un aliment integral, întrucât furnizează carbohidrați, proteine, fibre și grăsimi bune.
Această compoziție nutrițională diversă în combinație cu antioxidanții exercită o influență pozitivă asupra metabolismului.
Ciocolata neagră încetinește digestia și absorbția grăsimilor și carbohidraților, fapt care împiedică creșterea bruscă a zahărului din sânge. Prin urmare, ciocolata menține senzația de sațietate pe perioade mai lungi de timp și reduce apetitul pentru dulciuri, alimente sărate și grase între mese.
2. Controlează apetitul
Nu doar consumul ei, ci și mirosul ciocolatei negre provoacă o reducerea a nivelului de grelină – hormonul foamei, sau hormonul care determină creșterea apetitului.
Unele studii susțin că în cacao există numiți compuși care suprimă apetitul (precum inhibitori ai monoaminooxidazei). Și grăsimile din ciocolată ajută la controlul apetitului.
3. Mărește sensibilitatea la insulină
Când mâncăm ciocolată neagră, nivelurile de insulină serică scad, iar zahărul din sânge se reglează mai bine.
Creșterea nivelului de zahăr din sânge determină pancreasul să secrete insulină pentru a conduce excesul de glucoză sangvină în celulele grase. Eliberarea repetată a insulinei din cauza consumului excesiv de zahăr și carbohidrați poate face ca celulele să dezvolte rezistență la insulină.
Persoanele cu rezistență la insulină poate avea probleme în a se menține sătule, întrucât privarea celulelor de nutrienți trimite semnale continue că avem nevoie de mai multă mâncare.
Nivelurile mari de insulină din sânge închid mecanismele de ardere a grăsimilor din corp – un alt lucru care duce la creșterea în greutate.
4. Previne supra-alimentarea din cauze emoționale
Atunci când suntem stresați, corpul nostru secretă cortizol, un hormon care stimulează secreția unei cantități mai mari de insulină. De aceea stresul ne face să mâncăm mai mult și este asociat cu creșterea grăsimii abdominale.
Cacao conține polifenoli și alți compuși, precum feniletilamină, anandamidă și teobromină care cresc buna dispoziție și stimulează creierul să elibereze compuși care reduc durerea și stresul în mod natural.
Senzația de euforie și stare de bine pe care le simțim atunci când mâncăm ciocolată reduc depresia și riscul de a căuta alte gustări nesănătoase, precum dulciuri și chipsuri.
Un studiu publicat în Journal of Proteome Research a arătat că 40 g de ciocolată neagră pe zi, timp de 2 săptămâni, a redus nivelurile hormonului de stres la persoanele cu anxietate.
5. Scade indicele de masă corporală
Persoanele care mănâncă ciocolată neagră în mod regulat au tendința de a fi mai slabe. Un studiu realizat de un cercetător de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a arătat că persoanele cu un consum de ciocolată de câteva ori pe săptămână aveau un indice de masă corporală mai mic decât persoanele care consumau ciocolată ocazional. Indicele de masă corporală este un marker al obezității.
Acest efect s-ar putea datora catechinelor, compuși din ciocolata neagră care stimulează metabolismul, îmbunătățesc masa musculară slabă și favorizează mai degrabă scăderea în greutate decât sinteza grăsimilor în corp.
Alte substanțe din ciocolată, numite procianidine oligomerice, previn creșterea în greutate și obezitatea. Un studiu a arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, care au primit procianidine oligomerice, au avut cea mai mică masă de grăsime și greutate corporală și șanse mai mici de a dezvolta intoleranță la glucoză și rezistență la insulină.
Dincolo de faptul că ajută la slăbit, ciocolata neagră ne poate proteja de multe din bolile cauzate de radicalii liberi, datorită conținutului bogat în antioxidanți. Aceștia scad riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale prin reducerea inflamației și a formării de plăci arteriale, îmbunătățirea circulației la nivelul inimii și scăderea tensiunii arteriale.
Antioxidanții din ciocolata neagră îmbunătățesc de asemenea funcția creierului și încetinesc efectele îmbătrânirii asupra pielii, îmbunătățesc vederea și previn cancerul.
Consumați ciocolată neagră cu un conținut minim de 70% cacao, 3 zile pe săptămână.
Sursă: Dr. Patrick Quillin, „Dark Chocolate and Sugar Spikes”, Getting Healthier: https://gettinghealthier.com/why-dark-chocolate-should-be-in-your-diet/