Despre viaţa de familie – Părintele Ioanichie Bălan

Una din cele mai afectate celule ale societăţii moderne este familia și implicit relaţia dintre părinţi şi copii.

Femeile pot găsi sprijin în forţa protectoare a Bisericii şi în îndrumarea părinţilor duhovnici care le pot sfătui cum să pună bazele unei familii sănătoase şi fericite sau cum să remedieze problemele de familie.

Despre viaţa de familie - Părintele Ioanichie Bălan

Despre viaţa de familie – Părintele Ioanichie Bălan

Mulţi părinţi s-au ocupat de acest subiect în timpul vieţii lor. De la ei ne-au rămas o mulţime de sfaturi şi poveţe cu privire la taina căsătoriei, viaţa de familie şi naşterea de copii.

Părintele Arsenie Boca, părintele Celopa,  Arsenie Papacioc, Paisie Aghioritul şi Ioanichie Bălan sunt câţiva dintre cei mai mari duhovnici la care femeile şi mamele pot alerga după învăţătură.

Cuvintele acestor oameni care s-au aflat într-o permanentă comuniune cu Dumnezeu sunt leacuri tămăduitoare pentru problemele care apar din pricina lipsei de dragoste din cadrul căminului conjugal.

Să vedem câteva idei esenţiale despre căsătorie, vieţuirea în familie şi avort de la părintele Ioanichie Bălan.

• Schimbarea lumii nu vine din Japonia, nici din America, nici de la Moscova. Schimbarea vine din casele noastre, din inimile noastre.

Pentru a avea pace în casă, trebuie să dobândim pacea lăuntrică. Ea vine prin lucrarea rugăciunii, practicarea smereniei și prin blândețe.

• Ai luat jugul căsătoriei? Atunci nu te juca cu focul. Acesta nu este un sport, nu este o experienţă oarecare, ci este o viaţă în Hristos. Trăieşti în Hristos, naşti în Hristos şi eşti binecuvântată de Hristos. Ai un soţ, ai fericirea şi câţiva copilaşi în vatra casei tale şi n-ai trăit degeaba pe pământ. Altfel, ce laşi în urmă? Vorbe?

Căsnicia este o cruce, care aducă deopotrivă suferință și mântuire. Cei care au făcut acest pas trebuie să se străduiască să păstreze cu orice preț înțelegerea în familie și să se desăvârșească în iubirea jertfelnică.

• Filosofia omului de la ţară este cea mai înaltă filosofie. Să vedeţi fericirea unei mame de la ţară cu 14 copii, şi deznădejdea unei mame cu doi copii născuţi – şi aceia sfrijiţi şi uscaţi şi betegi, şi cu vreo 20 de avorturi. Să vedeţi tristeţea ei şi bucuria unei ţărance cu copii mulţi. Copiii dau părinţilor o bucurie extraordinară, Îl aduc pe Dumnezeu în casa aceea.

Copiii sunt binecuvântarea și darul lui Dumnezeu. De aceea ei trebuie crescuți în frica și iubirea de Dumnezeu, nu în duhul acestei lumi.

Părinții trebuie să își hrănească copiii din tainele Bisericii și să le îndrepteze pașii spre mântuire.

• Am ajuns cu natalitatea la marginea prăpastiei. Căutăm orice şi umblăm după toate: după maşini şi vile, dar nu putem naşte un înger în plus în casa noastră. De aceea îngerii pleacă din casele acelea unde unul se naşte şi şapte îi duci la doctor. Nu stau îngerii acolo, şi dacă nu stau îngerii, cum o să stea Hristos acolo?

• N-aţi văzut că mama care are copii mulţi trăieşte mai mult? Nu vedeţi că mai mult trăiesc mamele decât bărbaţii? Asta deoarece ele nasc şi dau viaţă şi primesc viaţă din viaţa copiilor. Şi Dumnezeu le dă viaţă îndelungată.

Nașterea de prunci este benefică atât pentru întărirea familiei, cât și pentru sănătatea ei. Mamele de mulți copii se bucură de o sănătate mai bună, în ciuda multor nașteri. Organismul se regenerează și Dumnezeu îl întărește să poată da viață și crește copiii zămisliți.

• Dacă familia se destramă, adio Ortodoxie. Familia este obştea cea mai binecuvântată de Dumnezeu încă de la început, din care ne-am tras cu toţii: şi sfinţi, şi nesfinţi, şi buni, şi păcătoşi.

Familia trebuie apărată cu orice preț de ispitele acestor vremuri tulburi. Dacă se distruge familia, se pierde și credința și celelalte valori creștine care ne dau nădejde de mântuire.

• Naşteţi copii, ei vă duc în Rai! Iar lipsa lor vă duce în iad.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.