Rugăciuni din psalmi către Dumnezeu, Hrănitorul tuturor făpturilor

Majoritatea psalmilor au un caracter de laudă adusă lui Dumnezeu. De aceea Psaltirea este considerată o carte de rugăciuni foarte puternică.

Mulți se roagă cu psalmi atunci când au necazuri, sau trec prin perioade dificile, când sunt încercați, lipsiți sau în boală și suferință.

Rugaciuni din psalmi catre Dumnezeu, Hranitorul tuturor fapturilor

Rugaciuni din psalmi catre Dumnezeu, Hranitorul tuturor fapturilor

Rugăciunea de laudă este cea mai prețioasă dintre toate. Ea se află deasupra rugăciunilor de cerere și de mulțumire. Cu toții trebuie să Îl slăvim pe Dumnezeu ca pe Cel Singur vrednic de slăvire.

El revarsă cu îmbelșugare darurile Sale peste cei drepți și peste cei nedrepți, peste cei credincioși sau necredincioși. Toate se bucură și se desfătează de bunătățile Sale, de la firul ierbii și până la păsările cerului.

Proorocul David îndeamnă, în repetate rânduri, toată zidirea, toate făpturile și toată suflarea să aducă laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru bunătatea Lui. Ba încă și pe îngeri îi cheamă cu îndrăzneală să se alăture nouă în cântările de laudă.  

Iată ce frumos scrie în Psalmul 148:

Lăudați pe Domnul din ceruri, lăudați-L pe El întru cele înalte. Lăudați-L pe El toți îngerii Lui, lăudați-L pe El toate puterile Lui. Lăudați-L pe El soarele și luna, lăudați-L pe El toate stelele și lumina. Lăudați-L pe El cerurile cerurilor și apa cea mai presus de ceruri, Să laude numele Domnului, că El a zis și s-au făcut, El a poruncit și s-au zidit […] Lăudați pe Domnul toți cei de pe pământ, balaurii și toate adâncurile; Focul, grindina, zăpada, gheața, viforul, toate îndepliniți cuvântul Lui; Munții și toate dealurile, pomii cei roditori și toți cedrii; Fiarele și toate animalele, târâtoarele și păsările cele zburătoare; Împărații pământului și toate popoarele, căpeteniile și toți judecătorii pământului; Tinerii și fecioarele, bătrânii cu tinerii, Să laude numele Domnului, că numai numele Lui s-a înălțat. Lauda Lui pe pământ și în cer” (Ps. 148, 1-13).

Omul adesea uită de Creatorul său, dar viețățile și natura întreaga nu uită, ci laudă neîncetat pe Dumnezeu. Când încă noi dormim, păsările încep doxologia lor pe care o închină din zori Ziditorului lor.

Până și animalele din sălbătice își întind ochii spre Stăpânul lor, căci spune psalmistul: „Puii leilor mugesc ca să ceară de la Dumnezeu mâncarea lor” (Ps. 103, 22).

Dumnezeu este Făcătorul tuturor făpturilor și Hrănitorul nostru, al tututor. El poartă grijă de lucrul mâinilor Lui și pe toate le adapă, le face să rodească și le satură cu bunătățile Sale.

Noi de multe ori ne folosim de lucrurile lui Dumnezeu, ne înfruptăm din roadele Lui, dar facem asta fără pic de recunoștință. Mâncăm și plecăm mai departe, fără să facem măcar semnul Sfintei Cruci sau o mică rugăciune înainte și după masă.

Rugăciuni din psalmi către Dumnezeu, Hrănitorul tuturor făpturilor

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Cel ce trimiți izvoare în văi, prin mijlocul munților vor trece ape;
Adăpa-se-vor toate fiarele câmpului, asinii sălbatici setea își vor potoli.
Peste acelea păsările cerului vor locui; din mijlocul stâncilor vor da glas.
Cel ce adăpi munții din cele mai de deasupra ale Tale, din rodul lucrurilor Tale se va sătura pământul.
Cel ce răsari iarbă dobitoacelor și verdeață spre slujba oamenilor;
Ca să scoată pâine din pământ și vinul veselește inima omului;
Ca să veselească fața cu untdelemn și pâinea inima omului o întărește.
Sătura-se-vor copacii câmpului, cedrii Libanului pe care i-ai sădit; acolo păsările își vor face cuib.
Locașul cocostârcului în chiparoși.
Munții cei înalți adăpost cerbilor, stâncile scăpare iepurilor” (Ps. 103).

Îndurat şi milostiv este Domnul, îndelung-răbdător şi mult-milostiv. Bun este Domnul cu toţi şi îndurările Lui peste toate lucrurile Lui” (Ps. 144, 8-9).

Ochii tuturor spre Tine nădăjduiesc şi Tu le dai lor hrană la bună vreme. Deschizi Tu mâna Ta şi de bunăvoinţă saturi pe toţi cei vii”  (Ps. 144, 15-16).

Citește și: Psalmul 103 – o rugăciune frumoasă care se poate spune la vremea mesei

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.