Rugăciune la începutul Postului Mare – întăritoare și luminătoare a sufletului și a trupului

Pentru creștinii trăitori și nevoitori, Postul Mare este o perioadă de bucurie duhovnicească, de antrenare în lucrarea stăvilirii patimilor și rodirea virtuților.

Nimeni nu poate posti cu adevărat dacă nu are pe Duhul Sfânt sprijinitor. Cei care postesc fără rugăciune cad pradă ispitelor. Aceștia pot pica pe nesimțite într-o mândrie fină și ascunsă și chiar se pot îmbolnăvi.

Rugaciune la inceputul Postului Mare

Rugaciune la inceputul Postului Mare: Freepik.com

Cei care postesc cu rugăciune, smerenie, spovedanie și pocăință nu se îmbolnăvesc din pricina postului. Dimpotrivă, prind aripi și se fac mai buni, mai frumoși, mai luminoși.

Și fiindcă nu putem posti fără ajutorul lui Dumnezeu, în biserici se citește o rugăciune specială la începutul Postului Mare.

Preotul se roagă pentru ca toți enoriașii și închinătorii care încep acest urcuș duhovnicesc să ajungă cu bine la final.

Cununa postitorilor care rezistă până la capăt este trăirea cu profunzime a Patimilor și Învierii lui Hristos. El este personajul pricipal al Postului Mare și pe El trebuie să Îl avem înaintea ochilor atunci când postim.

Către El trebuie să tindem, Lui trebuie să ne rugăm, Lui să îi închinăm toată osteneala și jertfa noastră, ca să ne învrednicească a ajunge la slăvitul praznic al sculării Sale din morți.

Sfântul Isaac Sirul spune că postul este temelia tuturor bunătăților. El aduce slobozire sufletului din robia patimilor prin supunerea simțurilor duhului. Este cale spre lumina lui Hristos și spre viața veșnică.

Postul aduce trezvia minții, îmblânzește sângele care poftește păcatul. Îmblânzește gândurile și umple cugetele de lumină.

Din post se nasc lacrimile care ne pun înainte aducerea aminte a morții și pocăința pentru păcate. De pe urma postului vin curăția, înfrânarea și izbăvirea de ispitele de gând.

Rugăciune la începutul Postului Mare

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai pus cea dintâi cunună a biruinței pe creștetul firii omenești, după 40 de zile de post și rugăciune în pustiul Carantanei, și ai dăruit lumii postul drept armă puternică împotriva demonilor, patimilor și păcatelor de tot felul, pe Tine Te rugăm, binecuvântează postul care începe.

Ca să fie robilor Tăi început al nevoințelor trupești și sufletești, întărire a toată virtutea, luminător al sufletului și al trupului, curăție a rugăciunii, curmare a poftelor de tot felul, înmuiere a împietririi inimii, început și învățător al liniștirii, străjer al ascultării, sănătate a trupului, pricinuitor al nepătimirii, izvor al neprihănirii, rod al mântuirii, ușă a raiului, cunună a sfințeniei și înaintemergătorul tuturor faptelor bune.

Binecuvântează, Mult-milostive Doamne, pe cei care se străduiesc să dobândească virtutea postirii și fă ca niciunul dintre ei să nu amestece în postirea lui ceva din cele stricătoare de suflet.

Ajută-i să dobândească dragoste față de semeni, înfrânare de la plăcerile lumii acesteia, priveghere stăruitoare și ostenitoare, îngenunchere recunoscătoare, rugăciune sporită, smerenie nemincinoasă, zdrobire neîncetată a inimii, tăcere chibzuită, răbdare în toate, pentru ca astfel împlinind, la vremea cuvenită să culeagă roadă multă în împărăția cerurilor”.

Citește și

Rugăciune la începutul postului mare
Rugăciune care se rostește dimineața în Postul Mare, a sfântului Vasile cel Mare
Rugăciune la începutul postului mare

Surse articol:

1. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Rugăciune la începutul Postului Mare: https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/rugaciune-la-inceputul-postului-mare-3/
2. Sfântul Isaac Sirul, Cinci cuvinte despre post – Scopul postului, Urcuș Spre Înviere: https://www.urcusspreinviere.ro/2605/cinci-cuvinte-despre-post-4-scopul-postului/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.