Rugăciune 4 ianuarie către Sfântul Nichifor Leprosul, făcătorul de minuni

Nichifor Leprosul este un sfânt al secolului al 20-lea. A trăit între anii 1890 și 1964, în Grecia. A fost canonizat în anul 2021 de Sonodul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului.

Numele lui a fost adăugat și în calendarul nostru românesc, fiind la data de 4 ianuarie, ziua în care s-a mutat la Domnul.

Rugaciune Sfantul Nichifor Leprosul

Rugaciune Sfantul Nichifor Leprosul: TRIADIKON

Mulți au aflat de Sfântul Nichifor Leprosul în perioada pandemiei de COVID-19, în urma unei întâmplări minunate. Sfântul însuși s-a descoperit unei femei din Bulgaria, spunându-i să transmită tuturor că el îi va ajuta pe cei bolnavi de coronavirus care se vor ruga lui.

Mulți au crezut în această minune și au început a face rugăciuni către dânsul. Vindecările și mărturiile pozitive nu au întârziat să apară.

Viața acestui sfânt este cu totul deosebită, marcată de chinuri, dar și de jertfă și mari daruri duhovnicești. Sfântul Nichifor este numit „leprosul” deoarece și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale într-o leprozerie de pe Insula Hios din Creta.

Rămânând orfan din copilărie, a fost crescut de bunicul său. Când a împlinit 13 ani a început să lucreze ca frizer. La scurt timp i-au apărut primele semne de boală. Contactase lepra, o maladie contagioasă, fără leac.

Pe vremea aceea, leproșii erau duși pe insula Spinaloga, fiind ținuți în izolare, departe de restul populației. Până la vârsta de 16 ani a reușit să se tăinuiască pe sine, însă ulterior semnele de lepră nu mai puteau fo ascunse. În anul 1914 a fost sfătuit de un preot să meargă la un așezământ de leproși din Chios. Acolo slujea Părintele Antim Vagianos, care a fost canonizat între timp. Sfântul Nichifor a consemnat în scris minunile pe care le făcea Părintele Antim, mai ales cu cei dmeonizați.

Acesta avea să devină și părintele lui duhovnicesc. După 2 ani l-a făcut călugăr, schimbându-i numele din Nicolae în Nichifor.

A început să se nevoiască asupru, având ca ascultare lucrul în grădină. Postea mult, făcea metanii și viețuia în smerenie, silindu-se să nu supere pe nimeni.

În anul 1957, leprozeria din Chios a fost închisă și pacienții au fost duși la Așezământul Sfintei Varvara din Atena.

Boala Sfântului Nichifor avansa tot mai mult, afectându-i mai ales fața. Lepra a început să-i deformeze chipul, mâncându-i ochii și membrele. Degetele îi paralizazeră și în scurt timp și-a pierdut vederea.

Pentru răbdarea sa mai presus de fire, Dumnezeu l-a răsplătit pe Nichifor cu multe harisme duhovnicești. Mulți mergeau la chilia lui pentru a lua binecuvântare.

În ciuda faptului că era țintuit la pat, chinuit de răni și dureri cumplite, nu se plângea deloc. Nu murmura, nu se văita. Îndura boala cu bărbăție și mărinimie, fiind totodată mângâietor al celor necăiți.

Avea darul de a consola pe cei care veneau la el. Era vesel, liniștit și zâmbitor. Era mulțumit sufletește și plăcut pentru cei care veneau la el. Insufla bucurie și o stare de bine.

Fața lui, care era mâncată de semnele bolilor și ale rănilor, strălucea și împărtășea bucurie tuturor celor care îl vedeau pe acest om cu totul sărac și extrem de bolnav, care zicea: „Să fie slăvit Sfânt Numele Lui”.

Părintele Eumenie, care a devenit ucenic al lui, a mărturisit că într-o noapte l-a văzut pe Sfântul Nichifor înălțat de la sol cu un metru. Plutea în aer, fiind cu mâinile ridicate în rugăciune. Chipul lui strălucea mai tare decât soarele.

Sfântul Nichifor s-a mutat la Domnul la vârsta de 74 de ani. Când deshumare, moaștele sale răspândeau bună mireasmă.

Astăzi, creștinii îl pot chema în rugăciune pe Sfântul Nichifor Leprosul pentru vindecarea de răni grave, de boli incurabile, dar și de bolile care macină nu atât trupul, cât sufletul.

Există o rugăciune specială către Sfântul Nichifor Leprosul care cuprinde cereri pentru izbăvirea de nesimțirea cea sufletească.

Rugăciune către Sfântul Nichifor Leprosul

Sfinte Părinte Nichifor, cu nespus ta blândețe și bunătate pleacă-te asupra noastră, a sărmanilor, celor care te rugăm.

Cere de la Domnul pentru noi grabnică tămăduire de cumplita nesimțire a sufletului, cea care ne îndobitocește și ne alipește cu totul de materie. Dăruiește sufletelor noastre leacul trezviei și al rugăciunii, care tămăduiește uitarea și nestatornicia minții.

Luminează-ne și pe noi a pricepe darul cel mare pe care Domnul ni-l face învrednicindu-ne a trăi în aceste vremuri ale pătimirilor, în care e tăinuită marea binecuvântare și bucurie de a urma Crucii lui Hristos.

Însuți ne învață, Sfinte Nichifor, a ne face părtași la bucuria suferinței pe care tu ai trăit-o atât de dumnezeiește. Iară și iarăși cere de la Domnul nostru pocăință, spre a fi vindecați de nesimțirea sufletească și de amorțirea și întunecarea minții, ca astfel să ne trezim la viața cea adevărată a lui Dumnezeu.

Îți mulțumim Sfinte Nichifor pentru ocrotirea ta, îți mulțumim că ești cu noi, îți mulțumim că nu ne părăsești, măcar că după faptele noastre am merita acest lucru cu prisosință.

Fie ca rugăciunile tale să ne străjuiască în toate zilele vieții și să ne vindece de sufletească orbire, care nu ne îngăduie să vedem slava cea veșnică a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh.

Doamne, Care prin rânduiala Ta cea sfântă Ți-ai ales prieteni dintre oameni care să mijlocească nouă cererile, Te rugăm, primește rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfântului Nichifor Leprosul mult-pătimitorul și ale tuturor Sfinților Tăi, pentru ca tot omul cel încercat sufletește și trupește să primească mila Ta a toate vindecătoare, iertarea păcatelor și sfântă și nefățarnică credință.

Apără țara aceasta și poporul ei, păstrând vie până la a doua venire a Ta dragostea ce ți-o poartă, cinstind pe Preacurata Maica Ta și pe toți Sfinții, cu care slăvindu-Te, să ne mântuim”.

Citește și: Dacă am ști ce folos câștigăm din boli, n-am vrea să devenim sănătoși – Sf. Paisie Aghioritul

Surse articol:

1. Librăria Sophia, Sfântul Nichifor Leprosul, Văd surâsul lui Dumnezeu: viața, acatistul – paraclisul Sfântului Nichifor cel Lepros, Editura Shopia, București, 2020: https://www.librariasophia.ro/carti-de-rugaciuni-acatiste-paraclise/sfantul-nichifor-cel-lepros-vad-surasul-lui-dumnezeu-2367.html
2. Radu Alexandru, Părintele Nichifor cel Lepros, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-nichifor-lepros-128466.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.