Rugăciune 5 iulie către Sfântul Atanasie Athonitul – rugător puternic și vindecător de boli

Sfântul Atanasie Athonitul este un mare sfânt, iubit și cinstit încă din timpul vieții. Slava cea mare pe care a dobândit-o de la Dumnezeu s-a arătat în harismele dumnezeiești, dar și în nenumăratele minuni săvârșite după adormirea sa.

Așa cum spune în troparul sfântului, de viața lui cea înaltă s-au minunat și îngerii. Căci în trup fiind, la luptele cu cei netrupești și răi a ieșit cu mare cutezanță. Iar prin ajutorul lui Dumnezeu a rănit cetele demonilor.

Rugaciune 5 iulie catre Sfantul Atanasie Athonitul

Rugaciune 5 iulie catre Sfantul Atanasie Athonitul: Unițischimbăm

Acest sfânt Atanasie a fost numit „atonitul” pentru că este cel care a întemeiat prima comunitate de monahi de pe Muntele Athos. Poate fi considerat începătorul vieții monahicești ortodoxe din Sfântul Munte.

S-a născut în anul 925 în Tapezunt, sub numele de Avramie. Prăinții săi au vrut să îl facă militar, însă Dumnezeu a rânduit ceva mai mare pentru el. După moartea lor, tânărul Avramie a fost crescut de o rudă care era călugăriță. Astfel a luat contact cu viața duhovnicească încă din tinerețe, fiind numit de colegii de joacă „egumenul”.

După moartea rudeniei care l-a crescut, tânărul Avramie ajunge la Constantinopol, unde devine ucenicul marelui filosof Atanasie, pe care avea să îl întreacă în cunoștințe.

Din pricina geloziei învățătorului său, Avramie părăsește studiile și ajunge, prin pronia lui Dumnezeu, în Muntele Athos.

Despre Sfântul Atanasie Athonitul se spune că era un puternic rugător. Acolo a fost făcut călugăr, primind numele de Atanasie.

Viețuirea lui era una foarte austeră. Gusta puțină hrană, odată la trei zile, iar trupul și-l odihnea pe o rogojină. Cu toate că vroia să se nevoiască și mai aspru, starețul nu-l lăsa. El era foarte ascultător și pentru aceasta a sporit mult.

Atanasie era un om care atrăgea prin purtarea lui cea plină de har. În obștea lui au venit sihaștri, egumeni și episcopi din toate locurile, pentru a se supune povățuirii lui.

Se spune că rugăciunea sa era atât de puternică, încât diavolul nu se putea atinge de călugării pe care îi avea sub ascultare, ci îl atacau numai pe el.

Odată s-a întâmplat ca un monah să fie îndemnat de diavol spre uciderea sfântului. Dar el, prin multa sa dragoste și smerenie, i-a întors gândul cel rău. Călugărul acela s-a făcut mai apoi unul din cei mai supuși ucenici ai săi.

Dragostea lui față de monahi se arăta și în aceea că atunci când murea vreunul din ei, Sfântul Atanasie vărsa râuri de lacrimi, rugându-se cu multă osteneală pentru mântuirea lui.

Harul pe care îl avea de la Dumnezeu a fost văzut aievea de unul din călugări. Acesta i-a văzut chipul înconjurat de o lumină strălucitoare.

Orice canon pe care îl dădea, el era primul care îl făcea. Avea o atitudine reținută față de oameni, se purta simplu și cu bunătate.

Pentru ca să nu se vădească puterea rugăciunii sale tămăduitoare, îi îndemna pe oameni să folosească plantele medicinale.

Sfântul Atanasie Athonitul a avut un sfârșit neobișnuit, prin comparație cu alți mari părinți. A murit sub dărâmăturile zidurilor bisericii care s-au prăbușit în vremea lucrărilor de extindere.

Nu a fost un sfârșit neprevăzut, așa cum pare. El știa mai dinainte că avea să se mute la Domnul în acest chip. De aceea, înainte să meargă la Biserică spre a inspecta lucrările, s-a îmbrăcat în veșmintele de sărbătoare. Împreună cu el au murit și alți călugări care l-au însoțit acolo.

Aceia au murit pe loc, dar Sfântul a rămas în viață sub dărâmături vreme de 3 ore. În tot acest timp se putea auzi glasul lui care rostea neîncetat: „Slavă Ție, Doamne, Iisuse Hristoase, vino în ajutorul meu!”

Când au ridicat zidurile, l-au găsit cu mâinile încrucișate pe piept. Nu avea nicio vătămare trupească, decât numai o mică rană la picior. Trupul său era întreg.

Sângele care a curs din rana lui a făcut multe minuni. După mutarea sa, Sfântul Atanasie s-a arătat fratelui Eustrație în vis, care pătimea de o boală grea de rinichi. Sfântul i-a dat să bea o cană cu petale de trandafiri și după aceasta s-a vindecat.

Un călugăr care era stăpânit de un duh necuviincios, s-a dus la mormântul Sfântului Atanasie și s-a uns cu ulei din candela care ardea acolo și s-a izbăvit de diavol.

Cu uleiul din candela Sfântului Atanasie s-a vindecat și un lepros.

O femeie s-a vindecat de scurgere de sânge grea cu sângele Sfântului Atanasie, care se afla pe o bucată de rasă. A înmuiat-o într-un pahar cu apă și a băut. După aceea s-a făcut sănătoasă.

La un an după adormirea sa, însăși Maica Domnul le-a vestit călugărilor că se cuvine să îl cinstească pe stareț ca pe un sfânt.

Patriarhul Ierusalimul a vrut să ia sfintele moaște și să pună în biserică spre închinarea credincioșilor, din mormântul sfântului a ieșit foc. Acesta a fost un semn că sfântul nu voiește ca trupul său să fie cinstit ca sfânt.

Canon de rugăciune către Sfântul Atanasie Athonitul

Cântarea 1

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaş nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinţilor tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuţii, căci toată pofta şi dorirea cu totul ai întors-o către Însuşi Cel Ce te-a zidit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind cuprins de dorirea ta şi legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ţie laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător şi dă-mi putere să-ţi aduc laudă după vrednicie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prunc tânăr ai născut mai presus de cuvânt pe Cel vechi de zile, Care arată pe pământ cărări noi de bunătate; de a Cărui dragoste rănindu-se mărită sluga ta, Sfântul Atanasie, ţi-a zidit ţie această casă, Fecioară.

Cântarea a 3-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din copilărie fiind cuprins de dragostea cea către Dumnezeu, adunând copiii cei de o vârstă şi făcând ceată, îi îndreptai duhovniceşte, scoţându-i înţelepţeşte pe dânşii din obiceiurile cele copilăreşti.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind rănit de dragostea înţelepciunii, ai venit către cetatea cea cu bună norocire a lui Constantin, Părinte Atanasie şi ca o albină înţeleaptă şi făcătoare de miere, adunând cuvintele cele mai de folos, ai lepădat cele netrebnice.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu vetrela Crucii ocârmuind luntrea cea sufletească, ai trecut liniştit şi uşor pe marea vieţii cea cumplită şi ai ajuns la dumnezeieştile limanuri ale liniştii, fericite părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce în chip de negrăit din Tatăl este Născut mai înainte de veci, în vremile cele mai de pe urmă a ieşit din pântecele tău şi a îndumnezeit firea noastră, Maică Fecioară, adunând luminat popoarele cuvioşilor.

Cântarea a 4-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcându-ţi mintea stăpânitoare patimilor şi îndreptându-te cu fapte dumnezeieşti, ai săvârşit călătoria cea bună. Şi prin dreapta credinţă, ai biruit pândirile, viclenirile şi măiestriile demonilor, alegând ca un înţelept partea cea bună.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luând jugul cel uşor al Domnului şi îndreptându-te cu frica cea dumnezeiască şi curăţindu-ţi trupul şi sufletul, te-ai făcut pricină de curăţie şi de întregimea minţii, hotar al postirii şi pecete a nepătimirii şi a dragostei, Sfinte Atanasie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Împărtăşindu-te tu de învăţătura Bisericii şi de cea lumească, cu multă înţelepciune ai deosebit fiecăruia învăţătura cea după cuviinţă şi de folos, fiind înconjurat cu dreptatea, cu înţelegerea, cu smerirea, cu mintea şi cu bărbăţia şi încuviinţat cu celelalte daruri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Stăpânul, Cel Ce este purtat cu înfricoşare pe umeri de heruvimi, S-a sălăşluit în pântecele tău, Curată, ca pe un scaun de foc şi prin luarea trupului a îndumnezeit fiinţa omenească, precum învaţă cel ales între cuvioşi, Sfântul Atanasie, Ceea ce eşti Singură pururea Lăudată.

Cântarea a 5-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătatu-te-ai ca un magnet, trăgând, cu dulceaţa cuvintelor tale, către învăţătură şi către ascultarea povăţuirilor pe cei ce doreau să vadă totdeauna şi să privească cinstitul şi veselitorul tău chip, părinte.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Plecându-te dumnezeieştilor legi şi ascultând poruncile Celui Ce le-a făcut, te-ai arătat făcător de lege sihaştrilor, îndreptător iscusit şi învăţător celor fără de minte, povăţuitor celor rătăciţi şi luminător celor din întuneric, pururea pomenite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătându-te chip virtuţilor şi locaş darurilor Preasfântului Duh, ai zidit sfinţită casă de învăţătură şi de veselie, rânduind toată petrecerea şi vieţuirea ce se cuvine sihaştrilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Gura cea ritoricească nu poate a te lăuda pe tine după vrednicie, Prealăudată, fiind mai presus decât heruvimii şi decât toată zidirea. Pentru aceea, împreună cu dumnezeiescul Atanasie, roagă pe Stăpânul pentru noi toţi.

Cântarea a 6-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu ostenelile tale, ai omorât poftele trupului şi te-ai răstignit pe tine însuţi lumii şi patimilor, stând către Dumnezeu cu posturi şi cu lacrimi, cu rugăciuni şi cu laude neîncetate, Cuvioase Atanasie.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind mai mare pustinicilor celor din Muntele Atos şi închipuire şi pildă faptelor celor bune, ai împodobit toate sălăşluirile sihaştrilor cele de acolo.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Făcutu-te-ai dulce, drept şi bun, blând şi cumpătat, bine primitor şi apropiat, milostiv şi iertător, mult-îndurător şi lin în obişnuinţe, urmând obiceiurilor lui Hristos.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Arătându-te ca un nou Moise, ai făcut asemenea aşezământul ca un alt cort, preacinstite, pe care l-ai şi înmulţit cu osteneli şi cu sudori şi l-ai închinat Maicii lui Dumnezeu.

CONDAC

Ca spre un văzător al fiinţelor fără de trup şi ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviţi de ispite şi de primejdii cei ce îţi cântă: bucură-te, Părinte Atanasie.

Cântarea a 7-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vestirea vieţii şi a isprăvilor tale, părinte, a pătruns mai toată lumea şi ai ajuns la înălţimea cea slăvită, mărindu-te pe tine Dumnezeu, ca pe unul ce te-a făcut la toţi vestit.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Urmând Învăţătorului tău, părinte, te-ai tăcut purtător de grijă săracilor, părtinitor văduvelor, grabnică mângâiere celor întristaţi, celor în primejdii liman şi celor năpăstuiţi apărare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ştiindu-te că eşti stea a toată lumea şi sihaştrilor luminător neapus, ajutor celor din nevoi şi celor păcătoşi mare scăpare, te pun înainte pe tine mijlocitor şi solitor către Stăpânul Hristos, preacinstite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Poftind sluga ta a vedea slava cea de negrăit a Fiului şi Dumnezeului tău, Născătoare de Dumnezeu, luând cinstita Sa Cruce, a mers pe urmele Lui cele purtătoare de viaţă şi dumnezeieşti.

Cântarea a 8-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vitejeşte biruind începătoriile şi stăpânirile întunericului, te-ai făcut mare învăţător şi povăţuitor de mântuire, căci ai descoperit viclenirile, pândirile şi înşelăciunile lor şi ai păzit turma ta nevătămată de toată viclenirea demonilor, Sfinte Părinte Atanasie.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Umblând pe pământ ca un om, ai vieţuit cu adevărat ca în ceruri, arătându-te asemenea îngerilor cu petrecerea şi împlinind întocmai vieţuirea acelora cu care împreună cânţi acum: preoţi, binecuvântaţi; popoare, preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu.

Adunându-ne astăzi dimpreună, te lăudăm după vrednicie şi cinstim sicriul moaştelor tale, cerând cu rugăciunile tale izbăvire de patimi, iertare de păcate, dezlegare de toată nevoia, pentru noi, cei ce săvârşim sfântă pomenirea ta cu credinţă şi cu bucurie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Precum s-a sălăşluit, odinioară Ilie în Carmel, aşa şi tu, petrecând în Muntele Atosului, ai dorit să fii însuţi deosebit împreună cu Dumnezeu şi luminându-te cu priviri dumnezeieşti, te-ai făcut slugă Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, strigându-i dimpreună cu Arhanghelul: Bucură-te.

Cântarea a 9-a

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având curăţie şi întregime de minte, vieţuire curată şi viaţă nespurcată şi săvârşind petrecerea pe pământ, ca şi când ai fi fost fără de trup, te-ai suit către petrecerile cele cereşti şi te veseleşte dimpreună cu toţi cuvioşii şi cu toţi drepţii, rugându-te lui Hristos pentru noi toţi.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ai mărit foarte pe pământ pe Stăpânul tău şi slăvindu-L pe El prin mădularele tale, te-ai arătat mărit prin cuvânt şi prin faptă şi ai fost lăudat pretutindenea. Că şi vrăjmaşul se miră foarte tare de fapta ta cea bună, purtătorule de Dumnezeu.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Împărtăşindu-te de îndumnezeirea cea adevărată şi de viaţa cea nemuritoare, părinte, te-ai unit cu oştile cele fără de trup şi te-ai numărat în cetele cuvioşilor; iar acum dănţuieşti cu toţi cei aleşi, împreună cu care roagă-te Stăpânului tău neîncetat pentru turma ta.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ştiindu-te pe tine, Cinstită Stăpână, sluga ta Atanasie, că eşti Biserică Sfinţită, în care a încăput Unul din Treime, a ridicat în slava şi în cinstea ta biserică cinstită, în care nu înceta a dărui neîncetat ajutor, cu rugăciunile tale.

SEDELNA

Din tinereţe părăsind toate cele pieritoare şi veselitoare ale vieţii, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie şi ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ţi-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a şi ales pe tine păstor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfântă pomenirea ta.

SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Pe Înţelepciunea şi Cuvântul în pântecele tău zămislind fără ardere, Maica lui Dumnezeu, în chip de negrăit ai născut pe Cel Ce a făcut toate şi în braţele tale ai avut pe Cel Ce ţine toate; şi la sân ai hrănit pe Cel Ce hrăneşte lumea. Pentru aceasta, te rog pe tine, Preasfântă Fecioară, să mă izbăveşti de greşeli, când va fi să stau înaintea feţei Ziditorului meu, Stăpână Fecioară Curată, atunci să-mi dăruieşti ajutorul tău, că pe tine te am Nădejde eu, robul tău.

Surse articol:

1. Pravila, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul (5 iulie): https://pravila.ro/sfantul-cuvios-atanasie-athonitul-5-iulie/
2. Doxologia, Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul: https://doxologia.ro/canon-de-rugaciune-catre-sfantul-cuvios-atanasie-athonitul

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.