Cum să faci iaurt vegan în casă, cu culturi probiotice – rețetă simplă

Iaurtul vegan a devenit un produs valoros pentru familiile cu copii care suferă de intoleranță la lactoză.

Din păcate, iaurturile vegane din magazin sunt scumpe și nu au eticheta curată. Unele conțin aditivi care nu fac bine organismului.

Iaurt vegan reteta

Imagine cu rol ilustrativ: Iaurt vegan reteta

Vă sfătuiesc să încercați să faceți iaurtul vegan în casă, din ingrediente naturale. Pe piață există culturi de probiotice sau fermenți speciali pentru iaurt vegan pe care le puteți folosi.

Vă las o rețetă de iaurt vegan făcută cu ferment din probiotice. Conține culturi de Lactobacillus și Bifidobacterii.

Iaurtul rezultat are un gust proaspăt și foarte bun. Este slab în grăsimi, colesterol și are o concentrație mai mică de calorii comparativ cu iaurtul de origine animală.

Iaurt vegan cu probiotice – rețetă

Ingrediente

• 5 g de ferment vegan (vi-l recomand pe acesta)
• 400 ml de lapte de cocos cu minim 60% grăsime (vi-l recomand pe acesta)
• 600 ml de lapte de migdale sau alt lapte vegetal
• 1 linguriță de gelatină agar pudră (v-o recomand pe aceasta)

Mod de preparare

Turnați 100 laptele de migdale într-un pahar. Adăugați praful de ferment și amestecați.

 Cumpără ferment iaurt vegan 

Ferment iaurt vegan

Ferment iaurt vegan

Laptele de cocos se toarnă într-un ibric. Se adaugă pudra de agar și se amestecă bine cu un tel. Se pune pe foc și se fierbe 2 minute, cât să se îngroașe puțin. Acest tip de gelatină este activată prin fierbere, nu funcționează la rece.

Turnați amestecul de lapte de cocos și agar într-un borcan sau ulcică de lut. Adăugați restul de 500 ml de lapte de migdale și amestecați.

 Cumpără ferment iaurt vegan 

Iaurt din caju

Iaurt din caju

Când acest amestec s-a răcit, se adaugă cei 100 ml de lapte de cocos amestecați cu ferment. Omogenizați și gata.

Lăsați laptele la maturat circa 12-14 ore, într-un loc cald din casă. Când s-a închegat și a devenit ferm, având un miros și gust ușor acrișor, este gata.

Se mută în frigider. Iaurtul rezultat se consumă în decurs de o săptămână.

Din acest iaurt gata făcut se mai pot face încă 4 litri de iaurt. Se păstrează 150 ml de iaurt, care se vor folosi în locul fermentului obținut în primă fază din probiotice.

Note și sugestii

Dacă vedeți că iaurtul nu se încheagă, adăugați puțină miere sau sirop de arațar / agave. Unele tipuri de lapte vegetal au nevoie de puțin zahăr pentru inițierea procesului de fermentare.

La prepararea iaurtului vegan se pot folosi următoarele tipuri de lapte:

• lapte de orez (vi-l recomand pe acesta natur)
• lapte de soia (vi-l recomand pe acesta natur)
• lapte de migdale
• lapte de orez
• lapte de cocos

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de lactate vegane, pe care vă recomand să le încercați:

Lactate vegane românești de calitate la preț bun – pentru cei cu intoleranță la lactoză
Brânză vegană cremoasă și fină, din 2 ingrediente – rețetă revoluționară
Cum să faci iaurt din năut – o rețetă demnă de Premiul Nobel

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.