Rugăciune către Sfânta Tavita, cea înviată de Sf. Petru (25 oct.) – aducătoare de binecuvântare și rodirea bunătăților
Anumite personaje menționate în Sfânta Scriptură au devenit sfinți, încă din timpul vieții. Multe din acestea erau de altfel cunoscuți, prieteni sau însoțitori ai Mântuitorului sau Sfinților Apostoli.
Sfânta Tavita este una din ele. Despre viața ei minunată aflăm din Faptele Sfinților Apostoli. Tot acolo ni se spune și minunea pe care Sfântul Apostol Petru a săvârșit-o cu această tânără femeie.
Cuprins
Sfânta Tavita – plină de fapte bune și milostenii
Prin ce era deosebită Tavita? După relatarea din Biblie, aflăm că Tavita era o uceniță – cel mai probabil a sfinților aostoli.
Numele ei se traduce „căprioară” și exprimă întru totul blândețea și delicatețea sufletului ei.
„Aceasta era plină de fapte bune și de milosteniile pe care le făcea”. Iată un prim semn al sfințeniei sale – plinătatea faptelor bune. Căci a avea milă și dărnicie față de cei necăjiți este o lucrare a Duhului Sfânt și a lărgimii sufletului.
Dar în zilele acelea, Tavita s-a îmbolnăvit tare, iar după aceea a și murit. Toți erau consternați și plângeau plecarea ei prea timpurie dintre ei.
Cumpara Buchet de rugăciuni pentru familia creștină
După ce au scăldat-o, au așezat-o în camera de sus. Ucenicii au auzit că Sfântul Petru este în Lida, care era aproape de Iope – unde se afla Tavita, l-au rugat să vină.
Iar el în grabă ducându-se, a găsit-o pe Tavita zăcând fără suflare. Toate văduvele l-au împresurat și i-au arătat cu lacrimi cămășile și hainele pe care le făcea „Căprioara” pe când era în viață.
Înviată de Sfântul Petru
Atunci Petru, cucerindu-se de plânsul lor, i-a scos pe toți afară, la fel ca în episodul Mântuitorului cu fiica cea moartă a lui Iair. A îngenuncheat lângă patul ei și rugându-se, a strigat către trup: „Tavita, scoală-te!”
Acest glas de chemare la înviere era al Mântuitorului, care lucra cu Duhul Cincizecimii prin Sfinții Apostoli. Îndată tânăra a răspuns chemării.
Deschizându-și ochii, s-a sculat și a șezut. Petru i-a întins mâna și a ridicat-o, dându-o pe dânsa vie sfinților și văduvelor.
„Și s-a făcut cunoscută aceasta în întreaga Iope și mulți au crezut în Domnul” (Fapte 9, 36-42). Vedem că această sculare din morți s-a făcut spre câștigul multor suflete pentru Hristos. Căci auzind despre această mare minune, mulți au crezut în El.
Ocrotitoarea croitorilor și dăruitoare de binecuvântare
Sfânta Cuvioasă Tavita este considerată ocrotitoarea cusătorilor și croitorilor, datorită frumoaselor haine pe care le cosea.
Chiar dacă această meserie este tot mai rar întâlnită, Tavita este pentru noi toți o pildă de sfințire prin lucrarea virtuților.
O putem chema în rugăciune să mijlocească pentru rodirea faptelor bune în viața noastră și pentru dobândirea milei și dragostei față de apropele aflat în suferință.
Rugăciune către Sfânta Tavita
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„Binecuvântată ești tu, Sfântă Tavita, care ai crescut în via lui Hristos, că El este Biserica lui Dumnezeu.
Ai trăit în vița adevăratului Iisus, ai rodit roadele harului și te-ai dus cu ele de pe pământ către cele cerești. Cu o cupă de vin hrănește-ne și pe noi, să te urmăm în fapte bune, trimițându-ne bincuvântări nesfârșite.
Domnul a grăit: „Adevărat, adevărat vă spun că, dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur, dar dacă moare, aduce mult rod”.
Adormirea ta, Tavita, a fost roditoare nu numai pentru virtutea ta – ci și pentru auzul Bisericii, ca o icoană demnă mai presus de toate, ca să se întărească în oameni credința în Hristos, care deschide ușile cerului să se coboare cerul în cele pământești.
Dar noi, după ce am sărăcit în virtute, cerem rugăciunile tale către Cel Atotputernic, ca sufletele noastre să se mântuiască și ca Dumnezeu să aibă milă de noi.
Astăzi credincioșii se bucură slăvind măreția virtuților tale, Sfântă Tavita, căci Domnul S-a arătat în viața sfintei Sale ucenice, care a înflorit ca un vlăstar, înmulțind talanții Domnului.
Cere pentru noi, Cuvioasă Tavita, putere să părăsim păcatele, ca să ne bucurăm împreună cu tine în Împărăția veșnică a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Amin”.
Surse articol:
1. Doxologia, Sfânta Cuvioasă Tavita: https://doxologia.ro/sfanta-cuvioasa-tavita-6
2. Pravila, Acatistul Sfintei Cuvioase Tavita: https://pravila.ro/acatistul-sfintei-cuvioase-tavita/