Nu lăsați inima să vi se tulbure – Pr. Spyridon

„Să nu se tulbure inima voastră; credeți în Dumnezeu, credeți și în Mine”. Aceste cuvinte le spune Mântuitorul ucenicilor Săi când le vorbește despre pătimirile ce vor urma.

Vedem că acest îndemn la netulburare este urmat de îndemnul la credință. Nu este cu putință ca cineva să își păstreze pacea sufletului fără să aibă credință.

Nu lasati inima sa vi se tulbure - Pr. Spyridon Bailey

Nu lasati inima sa vi se tulbure – Pr. Spyridon Bailey

Doar credința îi dă omului o siguranță profundă și nădejdea că totul va fi bine în cele din urmă. Chiar dacă acum totul merge rău, într-un final totul va fi bine. Cu Dumnezeu la cârma vieții noastre și adânc în sufletul nostru nu avem motive să ne tulburăm.

Frica, panica, angoasa, îngrijorările – toate acestea cresc în noi atunci când slăbește credința. Cu toții avem momente în care ne pierdem credința, chiar și numai pentru o clipă. Tulburarea sufletească pe care foarte mulți oameni o simt numai Hristos o poate alina.

Citește și – 3 lucruri care ne aduc pacea în suflet – Mitropolitul Nicolae de Mesoghea

A nu te tulbura nu este ceva irealizabil, spune Părintele Spyridon Bailey. Cuvintele Mântuitorului nu sunt mincinoase, căci El este Adevărul însuși.

Când le zice apostolilor să nu se tulbure cu inima le spune de fapt să încerce să păstreze pacea pe care au primit-o de la Dumnezeu. „Hristos ne spune: Protejați această pace pe care v-o aduc Eu. Nu vă lăsați inima să se tulbure”.

Cu toții ne zbatem deseori și ne zbuciumăm. Aceasta este o trăsătură aproape firească a omului de azi. Însă ceea ce se petrece de fapt este că, de multe ori, oamenii renunță singuri la pacea pe care o au în suflet.

Ori de câte ori pleacă urechea la șitirile din domeniul politicii și economiei și la toate amenințările din mass-media se leapădă într-un fel de pacea inimii.

Urmând această curiozitate nocivă, își încarcă sufletul cu o energie negaivă și cu multă tulburare lăuntrică.

Televizorul și internetul sunt principalele canale prin care pacea se scurge din noi. Dar și cei care reușesc să se înfrâneze de la aceste mijloace de tulburare vor îndura necazuri, boli și greutăți.

Cum poate cineva să își păstreze inima netulburată în fața suferințelor reale din viața sa? „În primul rând, trebuie să ne amintim că Hristos este întotdeauna cu noi. Nu înfruntăm acestea singuri”.

Nimeni nu poate, cu propria putere să îndure greutățile vieții. Avem nevoie de harul lui Dumnezeu.

„În ciuda a ceea ce simțim, trebuie să avem încredere, să credem că Hristos este cu noi și că înfruntăm lucrurile cu El. El ne stă alături mereu. Sfântul Său Duh ne împuternicește, ne întărește lăuntric.”

Nimic nu este cu neputință la Dumnezeu. Tot ce este imposibil la om este posibil la și cu Dumnezeu. De aceea Hristos adaugă necesitatea credinței când ne spune să nu ne tulburăm.

Cel care crede cu adevărat în El nu se îngrijorează peste măsură. Știe că nu poate soluționa problemele de unul singur. „Hristos este Cel Care rezolvă dificultățile din viața noastră”. 

A avea încredere în Hristos înseamnă să te lași în grija Lui. Dumnezeu îngăduie să trecem prin necazuri și ispite ca să creștem în credință, să ne pocăim, să aflăm mântuirea.

De aceea trebuie să ne încredem în El și în planul Lui de mântuire cu noi. A avea încredere în El înseamnă a împlini poruncile Lui. Înseamnă a face tot ce ne spune El să facem, în ciuda tuturor împotrivirilor lumii acesteia.

„Poruncile lui Hristos sunt semne ale dragostei Sale. Când spune: „Nu păcătui în acest fel, fă asta”, Acesta este Păstorul cel iubitor care își călăuzește oile Sale, încearcă să ne apere de cel rău”. Cei care vor să meargă după Hristos trebuie să aibă credință, încredere, răbdare și smerenie.

„Să ne aducem mereu aminte că Creatorul, Susținătorul tuturor lucrurilor și a existenței însăși spune să nu ne tulburăm cu inima”.

Nu trebuie să ne dăm inima lucrurilor acestei lumi, spune Părintele Spyridon. Nu trebuie să ne intereseze ce ce se petrece în lume. Ceea ce trebuie să ne preocupe este starea sufletului nostru în fața lui Dumnezeu în ziua Judecății.

„Aceasta ne va pregăti pentru Judecată, asta ne va pregăti pentru înfrunta moartea, care vine înspre noi atât de repede”.

Orice rău sau primejdie s-ar abate asupra lumii, asupra noastră, să nu lăsăm tulburarea să se strecoare în sufletul nostru. Credința să nu slăbească și răbdarea să nu se sfârșească, până ce nu vom ajunge la limanul mântuirii.

Citește și – „Pace vouă!” – mesajul lui Hristos pentru toți cei înfricoșați 

Hristos în mijlocul nostru este și va fi totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. „El este întotdeauna cu noi. Avem nevoie de tăria Lui, de călăuzirea Lui, de hrana Lui, de suportul Lui”.

În mijlocul suferințelor noastre, să încercăm să mulțumim lui Dumnezeu, spune Părintele Spyridon. „Pentru cunoștința faptului că este cu noi, că ne sprijină, că ne iubește, că îngăduie ceea ce este necesar pentru mântuirea noastră”.

Haideți să fim credincioși, plini de credință, bucuroși și mulțumitori, știind că mila Lui dăinuie pe vecie, spune Părintele Spyridon.

Sfântul Petru Damaschinul spune că rezistența răbdatoare ucide disperarea care ucide sufletul.

Sursă articol: Father Spyridon, Do not let your heart be troubled: https://www.youtube.com/watch?v=GhUqHHR70ew&ab_channel=FatherSpyridon

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.