Rugăciunea lui Iisus taie ca o sabie din inimă ispitele – Părintele Cleopa
Inima noastră este câmpul de luptă al celor mai aprige bătălii duhovnicești. Este locul în care se dă războiul nevăzut al gândurilor și al patimilor.
Pentru a ieși biruitori, trebuie să ne înarmăm cu două arme îndeosebi ajutătoare.
Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria spune că aceste arme sunt rugăciunea și smerenia.
„În orice vreme de ispită trebuie să ne rugăm stăruitor, cu lacrimi, cu post și cu zdrobirea inimii”.
Avem rugăciunea „Tatăl nostru”, în care Îi cerem în mod precis să nu ne ducă în ispită, ci să ne izbăvească de cel rău.
Însă cea mai puternică rugăciune la care trebuie să apelăm în vreme de ispită este rugăciunea lui Iisus. Ea trebuie rostită permanent, deoarece acționează ca un scut împotriva uneltirilor diavolului.
Dacă vrem să avem această ocrotire sfântă a sufletului de săgețile vrăjmașului, trebuie să ne silim a o spune neîncetat și a o dobândi în inimă.
Dar ea ne păzește mai ales în vremea ispitelor, spune Părintele Cleopa.
„Numele Domnului, ca o sabie, scoate din inimile noastre și taie ispitele vrăjmașului”.
Diavolii se înfricoșează nu de cel care rostește rugăciunea, ci de numele lui Hristos, care îi arde ca un foc mistuitor.
A doua armă, care îi ține pe draci departe de noi este smerita cugetare. Maica Domnului este chipul smereniei celei adevărate. De la ea se cuvine să învățăm tăcerea, lucrarea tainică a inimii, neprihănirea, cumințenia, înfrânarea.
Citește și – Ispitele ne încearcă răbdarea și smerenia – Sfântul Nectarie
Smerenia este veșmântul dumnezeirii, spun Sfinții Părinți. Este haina în care S-a îmbrăcat Hristos când a luat trup și S-a pogorât pe pământ, golindu-Se de slava cerească.
Ce pavăză poate fi mai mare pentru sufletul omului decât smerenia, care ne face să ne asemănăm Fiului iubit al Tatălui ceresc?
Proorocul David spune „Smeritu-m-am și m-am mântuit” (Ps. 114, 6).
La fel ca în cazul rugăciunii, smerenia trebuie să devină o constantă a vieții noastre. Dar mai ales în vreme de ispită sau încercare, trebuie să ne smerim.
„Când suntem învăluiți în ispite și patimi, să ne smerim din inimă, adică să ne socotim cei mai păcătoși, zicând că pentru păcatele și mândria noastră suntem ispitiți, și atunci va fugi diavolul de la noi”.
Sfântul Macarie cel Mare dă mărturie despre faptul că smerenia îi pune pe fugă pe draci mai mult decât orice altă virtute.
„Cel mai tare este ars vrăjmașul de smerenie, de rugăciunea cu lacrimi și de post”.
Odată cu smerenia trebuie să arătăm răbdare în timpul ispitelor. Mult ajută mărturisirea ispitelor și a gândurilor, adică spovedania, care oprește cursele vrăjmașului.
Citește și – Cu toiagul răbdării se alungă ispitele dinlăuntru și din afară
Sunt iarăși bune citirea Sfintei Scripturi și evitarea prilejurilor de a păcătui. Părintele Cleopa „recomandă” de asemenea Împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos și tăcerea.
Sursă articol: Părintele Cleopa, Armele cu care biruim ispitele diavolului, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/armele-cu-care-biruim-ispitele-diavolului