Ce rugăciuni se citesc înainte de spovedanie și împărtășanie

Ai postit câteva zile și vrei să te mărturisești. Cu siguranță te întrebi ce rugăciuni se citesc înainte de spovedanie și împărtășanie și cum te poți pregăti pentru această mare sfântă taină.

Aproape toate cărțile de rugăciuni conțin aceste rugăciuni, rânduite special pentru cercetarea cugetului, sensibilizarea inimii și deschiderea sufletului spre Dumnezeu.

Rugaciuni inainte de spovedanie si impartasanie

Rugaciuni inainte de spovedanie si impartasanie

Mărturisirea păcatelor o avem de la Proorocul David, apoi de la Sfântul Ioan Botezătorul. Marele Proroc David, pe vremea Vechiului Testament, când funcționa regula „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, a scris cel mai frumos psalm de pocăință, și anume Psalmul 50.

Acest psalm arată nu atât greșeala inevitabilă a omului muritor, purtător de trup, cât marea milostivire a lui Dumnezeu și iertarea pe care doar El o poate da celui care se pocăiește cu adevărat.

Acest psalm arată de asemenea importanța mărturisirii păcatelor înaintea lui Dumnezeu, recunoașterea greșelilor și pocăința sinceră.

Păcatul meu l-am cunoscut și fărădelegea mea n-am ascuns-o împotriva mea”, zice David în alt psalm, Psalmul 33.

„Zis-am: Mărturisi-voi fărădelegea mea Domnului” și Tu ai iertat nelegiuirea mea. Pentru aceasta se va ruga către Tine tot cuviosul la vreme potrivită, iar potop de ape multe de el nu se va apropia”.

El îi numește fericiți pe aceia cărora Dumnezeu le-a iertat fărădelegile și cărora s-au acoperit păcatele.

Inima înfrântă și smerită, a celui care se pocăiește de păcatele pe care le-a făcut, nu va fi urgisită de Dumnezeu. Dimpotrivă, Domnul iartă cu ușurință pe tot cel care nu-și ascunde păcatul împotriva sa.

Cei care nu se duc la spovedit din cauză că „nu cred” în preot, se află în mare rătăcire. Preotul este cel mai mare om de pe pământ, pentru că el a primit pe Duhul Sfânt.

Mântuitorul a lăsat această taină a spovedaniei Sfinților Apostoli, când a zis:

„Oricâte veți lega pe pământ, legate vor fi și în cer și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer” (Matei 18, 19).

Iar după ce a înviat din morți, le-a dat apostolilor această putere, suflând asupra lor și zicându-le:

„Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate, și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 21-23).

Iată cât de mare este puterea preotului! Tot ce dezleagă el dezleagă și Dumnezeu, în virtutea Duhului Sfânt pe care îl primește la taina hirotoniei.

Dumnezeu este Cel care iartă și dezleagă. Însă a rânduit pe Apostoli și apoi pe episcopi și pe preoți să facă aceasta.

Rugăciune înainte de spovedanie

Ascultă-mă, Domnul meu și Ziditorul meu, ascultă-mă iarăși pe mine, păcătosul și nevrednicul robul Tău, că de multe ori Ți-am făgăduit să-mi schimb viața cea rea și nicidecum nu am schimbat-o.

Greșit-am, Doamne, greșit-am și cunosc greșelile mele și îmi pare rău că le-am făcut, și mi-e rușine să vin înaintea feței Tale, ieșind de atâtea ori din cuvântul meu și nepărăsindu-mă de păcatele mele.

Și ce voi să zic pentru nemulțumirea mea cea mare și unde voi să mă duc? Atâtea strâmbătăți ce am făcut? Către Tine vin, Stăpânul meu Mult-milostive, și cad cu multă îndrăzneală la picioarele Tale, de vreme ce văd că pentru păcatele mele ai primit înfricoșătoarea moarte pe cruce și chemi pe păcătoși cu Scripturile Tale către Tine și strigi cu gura Ta:

Pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară”. Drept aceea, Doamne, primește-mă și pe mine nevrednicul și-mi iartă toate păcatele și-mi dă harul Tău și binecuvântarea Ta, pentru marea și nemăsurata milostivire a Ta, că eu sunt foarte căit, căci am greșit înaintea Ta și am mânia bunătatea Ta cu cuvântul, cu lucrul și cu gândul, cu voie și fără de voie.

Drept aceea, de astăzi înainte făgăduiesc, cu adevărat, cu darul Tău și cu ajutorul Tău, să nu mă mai întorc la greșelile mele cele dintâi, socotind mai bine moartea decât să calc vreuna din poruncile Tale. Și mă hotărăsc să Te ascult și acum și pururea, și să mă închin numelui Tău cel sfânt, dulcele meu Iisuse, și să Te măresc în vecii vecilor. Amin.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Cel ce pentru păcatele mele ai primit ocară pe cruce și chemi pe păcătoși la Tine zicând: „Pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară”, primește-mă și pe mine, nevrednicul, iartă-mi toate păcatele mele și-mi dă harul Tău și binecuvântarea Ta cea mare și nemăsurată, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor sfinților Tăi. Amin”.

Rugăciune pentru cercetarea cugetului

Mărturisesc Ție, Doamne Dumnezeul meu, Celui în Treime slăvit și închinat: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, păcatele mele făcute în toate zilele vieții mele și până în ceasul de față, cu fapta, cu cuvântul, cu gândul, cu vederea, cu auzul, cu mirosul, cu pipăitul și toate simțurile sufletești și trupești, prin care te-am mâniat pe Tine Dumnezeul meu și am nedreptățit pe aproapele.

Pentru toate acestea mă simt vinovat înaintea Ta și vreau să mă pocăiesc. De aceea, cu smerenie mă rog: iartă-mă și mă dezleagă de toate păcatele, ca un bun și de oameni iubitor. Amin”.

Citește și: Rugăciune înainte de spovedanie

Rugăciune după spovedanie

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, mult-milostive, mulțumescu-Ți că prin mărturisirea mea cea către duhovnicescul meu părinte m-ai învrednicit pe mine păcătosul să iau de la Tine iertarea păcatelor, ca David.

Juratu-m-am și am pus ca să petrec cealaltă vreme în pace și întru pocăință și să dobândesc întru această viață darul Tău, iar în cealaltă, fericirea de veci. Pentru rugăciunile binecuvântatei Maicii Tale și ale tuturor sfinților Tăi. Amin”.

Citește și: Rugăciuni pentru Sfânta Împărtășanie

Surse:

1. Basilica.ro, Taina Spovedaniei: https://basilica.ro/taina-spovedaniei/
2. Rânduiala Spovedaniei, Rugăciuni înainte de Spovedanie, Carte de Rugăciuni, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 140-144

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Minunate articolele,bine documentate ,informatii utile chiar si celor mai carcotasi.Multumiri!

  2. Postolache Ana Maria

    Mulțumim pentru aprecieri și pentru comentariu!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.