Clinicile de psihiatrie ar fi goale dacă oamenii s-ar spovedi mai des și ar avea încredere în Dumnezeu

Spovedania este singurul mod prin care omul își poate ușura greutatea care îi apasă pe suflet.

Această greutate este povara păcatelor, a greșelilor și a fărădelegilor pe care le săvârșește în cursul vieții sale pământești.

Clinicile de psihiatrie ar fi goale daca oamenii s-ar spovedi

Clinicile de psihiatrie ar fi goale daca oamenii s-ar spovedi: Cuvântul Ortodox

Nu este niciun medicament, nici un doctor, niciun spital care poate să vindece sufletul, fără numai Dumnezeu și leacul spovedaniei.

Mărturisirea păcatelor este o taină a pocăinței. Prin intermediului ei, Dumnezeu Însuși iartă păcatele celor care se spovedesc cu sinceritate.

Nimeni nu poate rupe legătura păcatelor decât numai Hristos, Care stă nevăzut, în chip tainic, și așteaptă mărturisirea noastră cu pocăință.

Sunt mulți care nu se spovedesc deoarece spun că nu au păcate. În realitate, ei nu își văd păcatele, pentru că nu se cercetează pe ei înșiși prin prisma Evangheliei și a poruncilor.

Cuviosul Paisie Aghioritul spune că „atunci când omul își urmează propria voie și nu-și curățește conștiința, aceasta prind puțin câte puțin zgură și devine nesimțitoare. Și astfel păcătuiește și se simte ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.

Iar Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan zice: „Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele, El – Iisus Hristos – este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curățească pe noi de toată nedreptatea. Dacă zicem că n-am păcătuit, îl facem mincinos, și cuvântul Lui nu este întru noi” (I Ioan 1, 8-10).

Spovedania a fost numită „al doilea botez”, deoarece ea este ca o scăldătoare, ca o baie în care creștinii se spală de păcatele mărturisite.

Așa cum apa botezului curățește pe cel care se botează, tot așa lacrimile pocăinței spală și face curat pe cel care se spovedește cu adâncă părere de rău.

Sfântul Apostol Ioan spune: „Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele, El — Iisus Hris­tos — este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curățească pe noi de toată nedreptatea. Dacă zicem că n-am păcătuit, îl facem mincinos, și cuvântul Lui nu este întru noi” (1 Ioan I, 8-10).

Sfântul Paisie Aghioritul arată rolul taumaturic și profilactic al spovedaniei în viața noastră:

„Ascultați ceea ce vă spun: clinicile de psihiatrie ar fi goale dacă creștinii s-ar mărturisi curat, sincer, cu smerenie, făcând ascultare de un duhovnic experimentat, care se poate să fie și puțin aspru”.

În chipul duhovnicului stă în chip tainic Însuși Mântuitorul, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

El dezleagă, el iartă, el curăță și tămăduiește și îl reașează pe om în starea de dinainte de păcat.

Îl face slobod de legături și îi dă bucuria mântuirii.

Dacă oamenii ar merge cu regularitate la biserică și s-ar spovedi, nu ar mai avea probleme psihice, depresii și nu ar mai suferi de anxietate sau stres.

„Atunci nimeni n-ar avea angoasă, probleme și mari ispite. Trebuie să știți că toate pornesc de la egoism, neascultare și gânduri rele”.

Când te ridici de la spovedanie, inima și mintea se eliberează, se ușurează și se înalță cu ușurință spre cer. Te simți un alt om, mai bucuros, mai împăcat, mai liniștit.

Cel care are o relație vie cu Dumnezeu nu se teme de nimic, nu se lasă copleșit de grijile vieții sau împovărat de lipsuri și necazuri.

„Cel care-și pune încrederea în Dumnezeu seamănă doxologie și primește bucurie dumnezeiască și binecuvântare veșnică”.

Dimpotrivă, cel care nu-și are nădejdea în Dumnezeu nu-și poate afla odihna sufletului.

„Cel care seamănă nenorocire seceră durere și adună în jitnițe neliniște”.

Trebuie să crezi cu tărie că Dumnezeu te va ajuta, dacă și tu te silești să împlinești cuvintele și poruncile Lui.

„Încrederea în Dumnezeu pentru ceea ce nu se realizează omenește, este ca o rugăciune tainică, continuă, cu urmări pozitive”.

Citește și: Cum să scapi de gândurile care îți pricinuiesc insomnie și neliniște – Sf. Paisie Aghioritul

Surse articol:

1. Natural Născut Ortodox, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul: https://www.youtube.com/watch?v=cm6YC-0vYzc&ab_channel=NaturalNascutOrtodox
2. Natural Născut Ortodox, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul: https://www.youtube.com/watch?v=foLTJxxEz1M&ab_channel=NaturalNascutOrtodox
3. Basilica.ro, Taina Spovedaniei: https://basilica.ro/taina-spovedaniei/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.