Pentru a dobândi adevărata iubire, trebuie să dai afară „eul” tău

Prin această afirmație, starețul Elisei Simonopetritul se referă la eliminarea egoismului care împiedică manifestarea dragostei adevărate.

Cele mai multe relații de cuplu sunt bazate pe pretindere, pe o relație de schimb.

Renuntarea la propriul egoism

„Dacă eu te iubesc, tu mă iubești. Păcătoșii același lucru îl fac. Pentru a dobândi adevărata iubire, arunci, dai afară „eul” tău.

Mântuitorul ne spune acest lucru atunci când vorbește despre „dragostea” pe care o arătăm doar față de cei care ne iubesc.

Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?

Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru? Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este” (Matei 5, 46-48).

Iată deci, că Dumnezeu ne cere să iubim la un nivel mult mai profund. În calea acestei iubiri dezinteresate stă întotdeauna egoismul nostru. Mulți dintre noi nu-l putem iubi nici măcar pe aproapele nostru, darămite pe vrăjmașii noștri.

Citește și: Nu dragostea neîmpărtășită ne face NEFERICIȚI, ci propriul nostru EGOISM

Părintele Arhimandrit Elisei spune că pentru a putea dobândi dragostea adevărată, trebuie să negăm eul nostru, adică acel sine care pretinde totul și nu vrea să ofere nimic.

Renunțarea la egoism și mândrie te ajută să le eliberezi, să te echilibrezi, să te umpli de viață și de iubire pentru cei din jur.

„De aceea și Sfântul Evanghelist Ioan vorbește despre iubire ca o lucrare, ca o energie care te duce la descoperirea celuilalt și a lui Dumnezeu”.

Dumnezeu nu a cerut de la noi un lucru imposibil. Ba chiar ne-a arătat și modul în care o putem dobândi. Mântuitorul spune că El este „calea, adevărul și viața”, și că pe El trebuie să Îl urmăm.

El ne-a arătat cum anume trebuie să trăim pe pământ, ne-a oferit propriul Său mod de viețuire pentru a înțelege că trebuie să iubim, să iertăm, să devenim blânzi și smeriți cu inima, pentru a câștiga Împărăția lui Dumnezeu.

Mântuitorul ne oferă cea mai prețioasă lecție de iubire. Iar noi putem porni de la acceptarea celorlalți așa cum sunt ei, de la nejudecarea lor, de la neîndreptățirea noastră.

Pentru a ajunge la iubirea jertfelnică, trebuie să pornim de la lucruri mici, dar foarte importante, precum renunțarea la propria dreptate de dragul armoniei și a păcii.

Citește și: Soții vor mai curând dreptate în familie decât fericire

Sursă: ARHIMANDRITUL ELISEI SIMONOPETRITUL, Să-l acceptăm pe celălalt așa cum este el în viața noastră de zi cu zi, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/sa-l-acceptam-pe-celalalt-asa-cum-este-el-viata-noastra-de-zi-cu-zi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.