De unde veți lua PUTERE să TRĂIȚI creștinește dacă nu mergeți la Biserică?

Sfântul Ioan de Kronstadt spune că pretutindeni în jurul nostru vedem numai stricăciune, deșertăciune și păcate.

În cea mai mare parte a timpului suntem oameni pământești și ne purtăm ca și cum am avea numai trup. De el ne îngrijim cel mai mult, uneori în mod excesiv, iar sufletului nu-i dăm nimic ca să trăiască, să se simtă viu, să vibreze.

Meteora

Toate cele ale lumii ne fac să uităm de cer, de Dumnezeu, de veșnicia noastră, de nemurirea sufletului, care nu sunt utopii sau credințe puerile, ci realități duhovnicești adânc înrădăcinate în conștiința fiecăruia.

Din cauza patimilor, a viciilor și a aplecării spre cele materiale și desfătătoare ale lumii, omul nu mai poate auzi glasul conștiinței, sau al îngerului, care să-i spună ce e rău și ce e bine, ce e adevăr și ce minciună.

Unii se trezesc din somnul cel greu al păcatului deoarece simt că viața aceasta trebuie să însemne ceva mai mult și încep să-L caute pe Dumnezeu.

„Pretutindeni predomină cele pământești și stricăcioase, conversațiile deșarte și lipsite de conținut, faptele pline de deșertăciune – care aproape că nu e aduc aminte deloc de cer, de Dumnezeu și de viața de dincolo”.

Pentru ca omul să se simtă viu și împlinit, el trebuie să aibă o legătură strânsă cu Dumnezeu prin Biserică și prin sfintele tainele ei. Numai creștinii cei adevărați, care poartă în casele lor icoanele Domnului, ale Maicii Sale și ale sfinților și merg la Biserică adesea, hrănindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului trăiesc în nădejdea vieții celei veșnice.

„Vedeți ce diferență există între Biserică și lume! Vedeți cât de folositor îi este și câtă nevoie are creștinul să vină la Biserica lui Dumnezeu, să se educe pentru patria cerească, să se sălășluiască în el Duhul lui Hristos, să se cultive în el trăsături cerești și sfinte!”

În afara Bisericii nu există mântuire, spunea Sfântul Ciprian de Cartagina. Biserică nu înseamnă o instituție, ci Însuși Trupul lui Hristos, ale cărei mădulare sunt creștinii.

„Căci unde, dacă nu aici, veți auzi Cuvântul lui Dumnezeu; unde, în afară de Biserică, vă vor fi puse la dispoziție tainele credinței; de unde veți lua puteri de a trăi creștinește?”

Pe toate acestea le vom găsi doar în Biserică, acolo unde sălășluiește Duhul Sfânt, Care S-a pogorât peste sfinții Apostoli la Cincizecime. Acest Duh Sfânt este tot timpul în Biserică, sfințind pe credincioși prin Sfintele Taine.

„De aceea, să îndrăgiți să frecventați Biserica lui Dumnezeu și să vă faceți pe voi înșivă biserici vii ale lui Dumnezeu, „ca pietre vii, zidindu-vă drept casă duhovnicească, preoție sfântă, ca să aduceți jertfe duhovnicești, bineplăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos” (I Petru, 2,5).

Sursă: Egumenița, Sfântul Ioan din Kronstadt, Predici și cuvântări la praznicele Maicii Domnului, Editura Doxologia: https://www.egumenita.ro/produse/detalii/4459-predici-%C8%99i-cuv%C3%A2nt%C4%83ri-la-praznicele-maicii-domnului

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.