10 PSALMI care ajută la refacerea SĂNĂTĂȚII

Citirea psalmilor, asemenea versetelor Sfintei Scripturi, are un efect binefăcător asupra sufletului. Psaltirea este o carte de leacuri pentru toți cei aflați în suferință trupească sau sufletească.

Ea se adresează în mod deosebit bolilor sufletului, mai precis viciilor și patimilor înrădăcinate în străfundurile ființei noastre.

10 psalmi vindecatori

Psalmii ne luminează mintea ca să pricepem voia lui Dumnezeu. Ne deschid ochii lăuntrici ca să ne putem conștientiza păcatele, ne dezleagă urechile ca să auzim poruncile lui Dumnezeu și ne îndeamnă lăuntric să pășim pe calea care duce la mântuire, pentru că „lumină sunt poruncile” Lui pe pământ.

Nu doar Sfinții Părinți întrebuințau Psaltirea pentru tămăduirea sufletului, ci și unii medici. În cartea „Psihoterapie Isihastă” sunt exemplicați câțiva psalmi care pot ajuta la re-echilibrarea organismului și recăpătarea sănătății.

10 psalmi care ajută la refacerea sănătății

Lectura psalmilor poate fi utilă inclusiv ca mijloc de prevenire a bolilor degenerative. Ea trebuie realizată cu multă atenție la cuvintele citite, într-o atmosferă de liniște exterioară și de tihnă sufletească.

Psalmii 22 și 102

Domnul mă paște și nimic nu-mi va lipsi […]” – așa începe Psalmul 22, care este recomandat în orice fel de boală psihică sau somatică, întrucât îi dă bolnavului încredere în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, pe care ajunge să Îl perceapă ca pe Tatăl care i-a dat viață.

Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul […]” – Psalmul 102 produce efecte benefice la nivel mental, ajutând astfel la redobândirea sănătății. Este considerat un psalm al regenerării și al întineririi.

Psalmii 6 și 38

Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri pe mine, nici cu urgia Ta să mă cerți […]” – Psalmul 6 arată legătura care există între boală și păcat. Încălcarea poruncilor lui Dumnezeu poate duce în consecință la îmbolnăvirea trupului, a psihicului și a sufletului, provocând tulburări de personalitate, dizarmonie.

Boala trebuie înțeleasă nu ca o pedeapsă pentru păcate, ci ca o oprire de la păcat. Durerea și boala apar atunci când omul încalcă legea lui Dumnezeu, pentru ca acesta să se îndrepte.

Zis-am: Păzi-voi căile mele, ca să nu păcătuiesc eu cu limba mea […]” – psalmul 38 îndeamnă la o conștientizare a efemerității noastre pe acest pământ. Aducerea aminte de moarte nu este spre întristare, ci spre o mai bună chivernisire a timpului rămas de trăit și spre o reiterare a vieții. Toate sunt deșarte și trecătoare, numai poruncile lui Dumnezeu rămân în veac și dau sens vieții noastre.

Psalmii 21, 31, 50, 141

Acești psalmi sunt asociați cu o rugăciune de pocăință, de curățire lăuntrică.

Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit? […]” – Psalmul 21 profețește răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos și aduce aminte de rugăciunea Lui de pe cruce. Nu era o rugăciune de plângere a sinelui, ci de plângere pentru păcatele oamenilor. Citirea acestui psalm ne dă nădejde în mântuirea pe care ne-a adus-o Fiul lui Dumnezeu răscumpărând păcatele noastre prin jertfa și Sângele Său.

Fericiți cărora s-au iertat fărădelegile și cărora s-au acoperit păcatele […]” – Psalmul 31 este un psalm care îndeamnă la spovedanie sinceră și aduce nădejdea iertării.

„Miluiește-mă Dumnezeule, după mare mila Ta […]” – Psalmul 50 întruchipează modelul de pocăință al creștinului, care presupune conștientizarea păcatului, lepădarea lui și metanonia (adică schimbarea sau înnoirea vieții).

Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Domnul m-am rugat […]” – psalmul 141 îndeamnă la rugăciune, la mărturisirea neputințelor noastre înaintea Domnului și la solicitarea ajutorului Lui.

Psalmii 45 și 119

Dumnezeu este scăparea și puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară […]” – Psalmul 45 arată că sănătatea noastră nu este atât o problemă medicală, cât una spirituală. El ne îndeamnă să ne punem nădejdea în Dumnezeu la vreme de necaz și de la El să așteptăm izbăvirea.

Fericiți cei fără prihană în cale, care umblă în legea Domnului […]” – Psalmul 118 arată fericirea celor care se străduiesc să împlinească poruncile lui Dumnezeu în viața lor.

Vindecarea este strâns legată de păzirea poruncilor, iar cea mai mare este iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Egoismul, mândria, furia, trufia, mânia, osândirea aproapelui, neputința de a ierta, ura, agresivitatea – toate acestea sunt călcări ale poruncii iubirii.

Toți psalmii au efecte binefăcătoare asupra trupului și a minții, dacă sunt citiți cu credință și nădejde.

Sursă: Atarul Credinței, Psihoterapie isihasta. Editura: Paralela 45. 2010: http://altarulcredintei.md/zece-psalmi-cu-efecte-terapeutice-particulare/

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

  1. DOAMNE AJUTĂ NE! AMÏN!

  2. BUNUL DUMNEZEU SA-MI DOBANDEASCA DORINTELE AMIN.

  3. Am spus și eu psalmul 142 și sa știți ca lucrurile sau așezat pe un făgaș normal cu timpul. În fiecare seara după ora 22 mă rugam. Mulțumesc preotului care mă sfătuit.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.