„Numele lui Iisus distruge toate cursele diavolului” – Starețul Varsanufie de la Optina

Părintele Varsanufie a fost unul din marii stareți ai schitului Optina, cunoscut pentru darul clarviziunii cu care era înzestrat datorită vieții lui duhovnicești înalte, pentru învățăturile sale ziditoare de suflet și puterea rugăciunilor sale de a alunga demoni sau tămădui patimi ale trupului și sufletului.

Despre rugăciune, Starețul spunea că este temelia vieții monahului. Dar nu numai viețuitorii din mănăstiri se pot folosi de sfaturile sale, ci și cei din lume.

Staretul Varsanufie Optina

„Primul lucru pe care trebuie să-l faceți să fie semnul crucii; iar primele voastre cuvinte să fie cuvintele rugăciunii lui Iisus”.

Îi sfătuia pe călugări ca atunci când au posibilitatea, să rostească această rugăciunii folosind metanierele, iar când sunt angajați în diverse treburi, să facă rugăciunea fără metanii.

Rugăciunea lui Iisus este atât de puternică încât poate bombarda toate cursele, toate ispitele pe care le seamănă în noi vrăjmașul diavol.

Ea luptă mai ales împotriva gândurilor rele și urâte care dau târcoale minții și caută încuviințarea noastră pentru a pătrunde în noi și a ne face să săvârșim păcate.

„Să alungați gândurile nu stă în puterea voastră, însă puteți să nu le primiți – numele lui Iisus le alungă.

Când aveți anumite fantezii, nu vă contraziceți cu ele, ci aruncați în ele cu piatra. Piatra este numele lui Hristos, rugăciunea lui Iisus”.

Puterea ei stă în numele Mântuitorului, de care se înfricoșează și se tem toate legiunile de demoni.

Părintele Varsanufie ne îndeamnă să facem rugăciune chiar dacă mintea noastră hoinărește și simțim că nu ne putem aduna gândurile și concentra la cuvintele pe care le rostim.

„Dacă uneori nu sunteți atenți la rugăciune și sunteți împrăștiați, nu trebuie să vă descurajați. În timpul rugăciunii, gura noastră se sfințește cu numele Domnului Iisus Hristos.

Să aveți permanent în voi rugăciunea lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.

Această rugăciune acționează ca o armă și totodată ca un scut împotriva ispitelor și primejdiilor de orice fel.

„Numele lui Iisus distruge toate cursele diavolului, pentru că el nu se poate împotrivi puterii numelui lui Hristos. Toate uneltirile diavolului se transformă în pulbere”.

Cei care se silesc să se roage permanent vor avea de înfruntat multe încercări. Diavolii se simt războiți când cineva rostește neîncetat rugăciuni.

„Dacă trăiești rău, atunci nimeni nu te tulbură, iar când începi să trăiești bine, dintr-o dată apar necazurile și ispitele. Să nu credeți că e posibil ca dintr-o dată să zburăm la cer. Nu. Trebuie să îndurăm fiecare necaz, umilință și întărâtare din lăuntrul nostru, de la diavol și din afară – de la frații nesocotiți”.

Cel mai ușor mod de a depăși ispitele este prin dobândirea unei păreri smerite despre noi înșine și prin răbdare.

_____________________________

Sursă: Patericul de la Optina: http://www.pateric.ro/c-invataturile-7/

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

  1. Preoti onesti spun ca nu exista diavol pe cine sa credem

    • Exista zi exista noapte. Dulce si amar . Lumina si intunericul. Tristete si bucurie . Viata si moarte . Etc . Exista un singur Dumnezeu viu si adevarat. Exista si satan, un duh rau ….

  2. Stati asa: e Părintele Varsanufie din Valcea?

  3. Acel părinte e remarcabil. Jos palaria in fata nobletei acestuia. Dar nu sunt sigura ca vorbim despre aceeasi persoana.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.