Rugăciunea „Doamne Iisuse” este un medicament pentru toate bolile

Rugăciunea este cu adevărat un leac pentru toate suferințele sufletului. Aceasta se cunoaște după efectele pe care le are asupra celui care o săvârșește cu credință.

Aduce liniștirea sufletului, limpezirea minții, oprirea gândurilor rele, puterea de a te feri de păcate, dorința de a face binele și de a te vindeca de patimi.

Una din cele mai practicate rugăciuni în rândul călugărilor, dar și al celor din lume, este rugăciunea minții sau a inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine păcătosul”.

Părintele Efrem Vatopedinul spune că unul din cele mai importante efecte ale acestei rugăciuni este vindecarea minții și a sufletului de împrăștiere și cugete deșarte.

„Răspândirea minții, adică hoinărirea minții, după cum zic Sfinții Părinți, se poate lupta prin rostirea neîncetată a rugăciunii”.

Au lăsat această rugăciune scurtă pentru ca mintea să o poată urmări cu atenție.

„Acest „miluiește-mă” este medicament pentru toate bolile”.

Când spunem „miluiește-mă” ne smerim înaintea lui Dumnezeu, iar această smerenie are un efect vindecător extraordinar asupra noastră. Smerenia îl arde pe diavol și îi zădărnicește toate ispitele.

Părintele Gheorghe Calciu spunea că rugăciunea minții „zguduie pe diavol, îl face să dispară. Este o rugăciune puternică, concentrată, înspăimântătoare”.

Puterea ei vine din rostirea numelui lui Hristos. După cum spune Sfântul Apostol Pavel, „nu există alt nume prin care ne vom mântui”.

„Numele lui Iisus este dulce la rostit, izgonește demonii și aduce îngerii înapoi, iar în inimă și în minte aduce blândețea purtării față de ceilalți”.

Nici semnul Crucii nu are atâta valoare cât are numele lui Hristos, întipărit în mintea și în inima noastră.

„Este o armă nucleară. Când veți zice această rugăciune, nimic și nimeni nu vă va putea pune piedici. Această rugăciune o putem spune totdeauna și în tot locul”.

Arhimandritul Zaharia Zaharou spune că rugăciunea lui Iisus aduce în inimă simțirea prezenței lui Dumnezeu, iar energia pe care o emană are puterea de a-l preschimba pe om cu totul.

Părintele Teofil Părăian spunea că rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase” tămăduiește obsesiile și ne scapă de gândurile necuviincioase și nefolositoare.

Prin această rugăciune de toată vremea ne învățăm să stăm tot timpul înaintea lui Dumnezeu cu smerenie și evlavie, spunea Preotul prof. Philip LeMasters.

„Dacă ne adresăm Lui cu smerenie și pocăință, simțim puterea și prezența Sa în viața noastră. Sufletul nostru devine mai fin racordat la ceea ce face El, iar El răspunde chemării noastre de a ne ajuta.

Aceasta nu este o meditație pentru a te elibera de stres, ci o smerită rugăciune către Mântuitorul nostru”.

_______________________________________

Surse bibliografice:

1. Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii, Editura Bonifaciu, 2009, pp. 25-26

2. Mănăstirea Suruceni, Omiliile Arhimandritului Efrem, Egumenul Mănăstirii Vatopedi, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2001: http://manastireasuruceni.md/sfaturi-duhovnicesti/pr-efrem-vatopedinul-acest-miluieste-ma-este-medicament-pentru-toate-bolile.html

3. Arhimandrit Zaharia Zaharou, Omul cel tainic al inimii, Editura Basilica, București, p. 19

4. Părintele Teofil Părăian, Sfintele Paști în cultul ortodox, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 42

5. Pr. Prof. Philip LeMasters, Credința uitată, Editura Doxologia, Iași, 2016, pp. 59-62

6. Mitropolitul Ierothei Vlahos, O noapte în pustia Sfântului Munte – Convorbire cu un pustnic despre rugăciunea lui Iisus

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.