„Să vă rugați Domnului pentru ziua care a trecut, oricât de grea a fost, să-l rugați pentru o noapte bună și să cereți iertare pentru greșelile voastre” – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Omul de azi trăiește cu impresia că aglomerările de orașe, petrecerile și distracțiile sunt cele mai bune mijloace prin care își poate păstra energia și vitalitatea.

În realitate însă, toate acestea îl obosesc foarte mult, atât fizic, cât mai ales psihic și spiritual. Energia nu vine atât din stimulente fizice, cât dintr-un suflet sănătos, conectat la energia divină.

Rugaciunea de seara

Iată ce spune Sfântul Teofan Zăvorâtul:

„Nu cumva crezi că doar petrecerile îl revigorează pe om? Nu, acestea îl istovesc mai mult, în vreme ce rugăciunea atrage harul dumnezeiesc, care odihnește sufletul și trupul”.

Rugăciunea reprezintă cel mai bun combustibil duhovnicesc pentru revigorarea celui istovit și secătuit de puteri. Totodată, rugăciunea așază duhul într-o stare de pace și în consecință se liniștește și trupul.

Rugăciunile de seară au un efect purificator și tranchilizant deosebit. Simțurile se curățesc, patimile scad în intensitate, șuvoiul gândurilor încetează, trupul se relaxează și se pregătește de somnul nopții.

După cum spune în rugăciunea de la Pavecernița Mare:

„Și ne dă nouă Stăpâne, celor ce mergem spre somn, odihnă trupului și sufletuluiși ne păzește pe noi de întunecatul somn al păcatului și de toată întunecata și cea de noapte patimă a dulceții.

Contenește întărâtările patimilor, stinge săgețile vicleanului cele aprinse, cele pornite asupra noastră cu vicleșug. Zburdările trupului nostru le potolește și tot gândul nostru cel pământesc și trupesc adoarme-l.

Și ne dăruiește nouă, Dumnezeule, minte deșteaptă, cuget curat, inimă trează, somn ușor, și de toată nălucirea satanei nestrămutat”.

Rugăciunea este la fel de vitală pentru existența noastră precum aerul. Nimeni nu trebuie să se lipsească de o asemenea hrană cerească.

„În fiecare seară, oricât de obosiți ați fi, nu pregetați să alergați la Acela. Să vă rugați în genunchi sau șezând. Și, când puteți, să vă ridicați în picioare. Nu are atâta importanță poziția, este suficient să faceți rugăciune”.

Oricât de obosiți am fi, nu trebuie să ne culcăm fără să înălțăm măcar un gând de mulțumire la Dumnezeu.

„Să vă rugați Domnului pentru ziua care a trecut, oricât de grea a fost, să-l rugați pentru o noapte bună și să cereți iertare, cu pocăință adâncă, pentru greșelile voastre!”

_____________________________

Sursă: Sfântul Teofan Zăvorâtul, Călăuzire către viața duhovnicească, Editura Egumenița, p. 54: http://www.librariaortodoxia.ro/blog/dup%C4%83-o-zi-obositoare-%C3%AE%C8%9Bi-mai-faci-rug%C4%83ciunea-de-sear%C4%83_118

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.