Psalmul 126 – folositor pentru PACEA familiilor în care există certuri de dezbinare

Rugăciunea are un rol primordial în sănătatea noastră spirituală. Ea potolește inimile zbuciumate din cauza patimilor, a viciilor sau a necazurilor.

Fără rugăciune nimeni nu poate supraviețui duhovnicește. Rugăciunea este temelia oricărei case și familii. Ea ne întărește în ispite și încercări, ne luminează mintea să luăm decizii bune, ne unește în dragoste și înțelegere.

Rugăciune pentru liniștea casei

Rugăciunea aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa și familia noastră și ne ajută să rămânem uniți în ispite și încercări.

Psalmii în general au un efect liniștitor asupra sufletului tulburat. Cartea Psaltirii este „recomandată” de Sfinții Părinți ca leac și soluție pentru orice problemă.

Sfântul Vasile cel Mare vorbește despre terapia și folosul citirii de psalmi:

„Psalmul este liniște a sufletelor, conducător al păcii; potolește turburarea și vâlvătaia gândurilor, înmoaie mânia sufletului și înfrânează pe cel desfrânat. Psalmul leagă prietenii, unește pe cei de departe, împacă pe cei învrăjbiți.

Cântatul psalmilor aduce, deci, cel mai mare bun: dragostea. Psalmul pune pe fugă pe demoni și aduce pe înger într-ajutor”.

Unul din cei mai folositori psalmi pentru pacea casei, potolirea certurilor și unirea familiilor dezbinate este Psalmul 106.

Psalmul 126

De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzește.

În zadar vă sculați dis-de-dimineață, în zadar vă culcați târziu, voi care mâncați pâinea durerii, dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiți ai Săi.

Iată, fiii sunt moștenirea Domnului, răsplata rodului pântecelui. Precum sunt săgețile în mâna celui viteaz, așa sunt copiii părinților tineri.

Fericit este omul care-și va umple casa de copii, nu se va rușina când va grăi cu vrăjmașii săi în poartă”.

Și se poate continua cu Psalmul 127:

Fericiți toți cei ce se tem de Domnul, care umblă în căile Lui. Rodul muncii mâinilor tale vei mânca, fericit ești, bine-ți va fi.

Femeia ta ca o vie roditoare în laturile casei tale; fii tăi ca niște vlăstare tinere de măslin împrejurul mesei tale. Iată așa se va binecuvânta omul, cel ce se teme de Domnul.

Te va binecuvânta Domnul din Sion și vei vedea bunătățile Ierusalimului în toate zilele vieții tale. Și vei vedea pe fiii fiilor tăi. Pace peste Israel!

 

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Sfântul Vasile cel Mare, Tâlcuire duhovnicească la Psalmi, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Român

2. Psaltirea, Catisma a Optsprezecea, Psalmul 126 – O cântare a treptelor, Psalmul 127O cântare a treptelor, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 346-347

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.