„Dacă o veți lua pe ea ocrotitoare, citindu-i dimineața un acatist și seara un paraclis, veți avea ajutor și în timpul vieții și în clipa morții și în ziua Judecății” – Părintele Cleopa
Părintele Ioanichie Bălan scrie despre Părintele Cleopa că acesta avea mare evlavie la Maica Domnului și cunoștea mijlocirea ei fierbinte.
De aceea îi îndemna și pe ceilalți să o cinstească așa cum se cuvine, să-i înalțe rugăciuni și laude și să o cheme cât mai des în ajutor:
„Dacă o veți lua pe ea ocrotitoare, citindu-i dimineața un acatist cu căndeluța aprinsă, și seara un paraclis, veți avea ajutor și în timpul vieții și în clipa morții și în ziua Judecății”.
Nimeni din cei care s-au rugat Maicii Domnului nu a rămas rușinat. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se roagă neîncetat pentru noi și poartă de grijă de tot neamul creștinesc. Îi iubește îndeosebi pe aceia care o pomenesc adesea și își pun nădejdea în ajutorul ei.
Părintele Cleopa îi întreba pe creștini la predicile sale dacă au icoana Maicii Domnului în casa lor și o căndeluță aprinsă înaintea ei.
„Știți voi cât poate Maica Domnului înaintea Tronului Preasfintei Treimi? Dacă nu era ea, cred că lumea aceasta se pierdea cu mult mai devreme”.
Prin rugăciunile și lacrimile ei neîncetate, înduplecă pe Dumnezeu să ne dea vreme de pocăință și îndreptare vieții.
Sărbătoarea Bunei Vestiri este începutul mântuirii noastre, când Fecioara Maria a acceptat în numele umanității să poarte în pântecele ei pe Fiul lui Dumnezeu, Care avea să se nască dintr-însa și să ia asupra Lui firea omenească și păcatele lumii.
Maica Domnului „este ușa vieții, că Viața Hristos prin ea a intrat în lume”. Este „scara către cer; porumbița care a încetat potopul păcatelor, precum porumbița lui Noe a adeverit încetarea potopului”.
„Brațele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decât umerii heruvimilor și ale preafericitelor tronuri”, pentru că ea „poartă în brațe pe Cel ce a făcut cerul și pământul și toate cele văzute și nevăzute”.
De aceea și îndrăzneala ei în rugăciune este mare înaintea Dreptului Judecător.
„Știți voi cine este Maica Domnului, și câtă cinste, câtă putere și câtă milă are? Este mama noastră, că are milă și de săraci și de văduve și de creștini. Pururi se roagă Mântuitorului Hristos pentru noi toți”.
Cei care o cinstesc în viața aceasta o vor avea mijlocitoare și apărătoare în ceasul morții și în ziua Judecății de apoi.
„Să luați ocrotitoare și ajutătoare pe Maica Domnului, Mama noastră din cer și de pe pământ, Împărăteasa cerului și a pământului!”
Sursă: Ioanichie Bălan, Viața Părintelui Cleopa, Ed. Doxologia, Iași, 2011