Uleiul de LUMINȚA-NOPȚII (primulă) – remediu pentru dureri, inflamații, boli ale femeilor, nervilor și pielii

Uleiul de luminița-nopții, cunoscut și sub numele de „ulei de primulă” sau „ulei de luminița serii” are atât de multe proprietăți terapeutice încât ocupă un loc important în tratamentele de prevenire a bolilor și menținerea tinereții, recomandate de fitoterapeuți.

Ulei de Primulă

Ulei de Primulă

În prezent, uleiul de luminița nopții (Oenothera biennis) este studiat ca remediu pentru o gamă variată de boli: afecțiuni cardiovasculare, simptome de menopauză, scleroză multiplă, obezitate, schizofrenie, boli ale bătrâneții, alcoolism, acnee, sindrom premenstrual sau hiperactivitate la copii.

Beneficiile acestei plantei se datorează în mare parte concentrației mari de acid gamma-linoleic (AGL). Uleiul de luminița nopții este de altfel una din cele mai bune surse de AGL.

Acești acizi grași sunt esențiali pentru structura celulelor și îmbunătățirea elasticității pielii, reglarea hormonilor, îmbunătățirea țesuturilor mamare și a funcției nervilor.

Remediu pentru suferințele femeilor

Acidul gamma-linoleic interacționează cu producerea de prostaglandine inflamatorii eliberate în timpul menstruației. Datorită acestui efect, uleiul de luminița nopții ajută la ameliorarea disconfortului produs de sindromul premenstrual (crampe abdominale, balonare, apetit crescut pentru carbohidrați, sensibilitatea sânilor).

Uleiul de primulă ajută inclusiv în reducerea simptomelor de menopauză (bufeuri), endometrioză sau boala fibrochistică mamară (dureri de sân).

Dureri articulare

Un studiu a arătat că administrarea de capsule cu ulei de luminița nopții sau cu acid gamma-linoleic reduce sensibilitatea, durerea și inflamația articulară (cauzate de artrita reumatoidă).

Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este una din cele mai comune complicații întâlnite la persoanele cu diabet. Boala cauzează daune la nivelul nervilor. Un studiu realizat pe o durată de un an a arătat că acidul gamma-linoleic din uleiul de luminița nopții reduce leziunile nervilor și simptomele de amorțeală și furnicături.

 Riduri, ten gras, acnee, rozacee, eczeme

Datorită bogăției de acizi grași – în special a acidului gamma-linoleic, uleiul de primulă previne îmbătrânirea prematură a pielii, întârziind astfel formarea ridurilor, calmează iritațiile și ajută la vindecarea petelor, cicatricilor și rănilor.

Este un ulei potrivit pentru tenul acneic, gras sau uscat, matur, ridat. Acizii grași din uleiul de luminița serii ajută la diluarea sebumului – substanța uleioasă secretată în exces de glandele sebacee care cauzează acneea, și reduce riscul de înfundare a porilor. În cazul rozaceei, uleiul de luminița nopții ajută prin reducerea inflamației.

Unele studii au arătat că uleiul de luminița nopții poate ameliora simptomele asociate cu eczemele, precum inflamația, mâncărimea, supurația sau descuamarea (decojirea) pielii. Acest ulei este indicat și în dermatită atopică, psoriazis și alte iritații ale pielii.

Alte boli în care ajută uleiul de primulă

– scleroza multiplă
– deficiențele de memorie asociate cu boala Alzheimer
– infertilitatea feminină
– impotență
– hrănirea unghiilor și scalpului
– simptome de sevraj în alcoolism
– protejarea ficatului și a sistemului nervos

Ulei de luminița nopții preț

Acest ulei se poate găsi la magazinele naturiste, sub formă lichidă sau capsule. Prețurile încep de la 13 lei. Există și o variantă de ulei de luminița nopții cu vitamina E.

Contraindicații și interacțiuni

Uleiul de primulă este contraindicat persoanelor cu epilepsie, convulsii sau tulburări hemoragice, și femeilor pe perioada sarcinii și alăptării. Efectele secundare raportate în urma utilizării uleiului de primulă sunt rare și ușoare: greață, dureri de stomac, dureri de cap, care apar în cazul supradozării.

Uleiul de luminița-nopții nu trebuie administrat în paralel cu medicamentele anticoagulante (deoarece poate cauza sângerări), antidepresive, pentru hipertensiune arterială, schizofrenie sau convulsii. Nu trebuie luat cu 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală/anestezie generală.

Surse:

http://www.herbwisdom.com/herb-evening-primrose.html
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/evening-primrose-oil

3 comentarii

  1. Aici in Italia sub ce nume il gasesc?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.