Cum se prepară ULEIURILE MEDICINALE, din diferite plante – rețetă de bază

Pe lângă faptul că adaugă gust și textură mâncărurilor, plantele sunt totodată și surse abundente de antioxidanți, vitamine, minerale și proprietăți terapeutice unice.

Cum se prepară uleiurile din plante

Cum se prepară uleiurile din plante

Uleiurile din plante sunt foarte ușor de preparat acasă și sunt foarte versatile. Pot fi folosite în diferite moduri, la gătit (mai ales la salate, soteuri, paste etc) sau aplicate extern, în scop terapeutic. Nu folosiți uleiurile din plante la prăjeli.

Dacă sunt păstrate în mod corespunzător (la frigider), aceste uleiuri rezistă aproximativ o lună. Lăsați-le să stea la temperatura camerei cel puțin 20 de minute înainte de a le folosi.

Infuziile de plante în ulei pot fi oferite chiar și în dar, dacă le ambalați în sticluțe interesante, și le aplicați o etichetă cu numele preparatului, data de preparare și instrucțiunile de utilizare.

Ulei din plante – rețetă de bază

Uleiurile din plante se prepară la fel ca tincturile, doar că în locul alcoolului sau oțetului se folosește ulei, în general ulei de măsline extra virgin. Plantele pot fi infuzate și în alte tipuri de ulei, precum ulei de semințe de in, de cânepă, de avocado, de nuci sau alune. Pentru uz cosmetic se poate folosi ulei de migdale sau de semințe de struguri.

– Plantele – florile și/sau frunzele se spală de praf, se lasă la zvântat pe un șervețel într-un loc umbros, după care se zdrobesc (în mojar cu ajutorul unui pistil, în blender, sau se toacă mărunt cu cuțitul).

– Introduceți plantele într-un borcan sau într-o sticlă închisă la culoare, și turnați peste ele uleiul (cât să le acopere). Se pot adăuga și 2 linguri de condimente măcinate sau zdrobite, pentru a face uleiul și mai aromat.

– Închideți ermetic, și lăsați plantele la macerat la loc luminos și călduros 2 săptămâni. După ce uleiul este bine infuzat, strecurați-l.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.