ULEIUL de IN scade colesterolul, previne cancerul, protejază inima, reglează tranzitul și hormonii

Uleiul de semințe de in este o sursă bogată de compuși vindecători, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, digestiv și hormonal.

Ulei de In

Ulei de In

Semințele de in au o istorie de peste 7.000 de ani. Au fost cultivate prima dată în Europa, fiind folosite la prepararea de alifii pentru inflamații ale pielii și de alte remedii interne pentru constipație.

Uleiul de semințe de in are un conținut bogate (50-60%) și echilibrat de Omega-3 și Omega-6 sub forma acidului alfa-linoleic, care este extrem important pentru prevenirea și reducerea inflamațiilor din corp. Datorită acestor compuși, unii cercetători susțin că uleiul de in are beneficii asemănătoare uleiului de pește. Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește reduc inflamațiile și previn anumite afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare (atac de cord, accident vascular, hipertensiune arterială), cancerul și artrita și susțin sănătatea creierului, pielii, părului și unghiilor.

Colesterol mare

Studiile clinice sugerează că uleiul din semințe de in și alte surse de Omega-3 pot ajuta la scăderea colesterolului. Persoanele care urmează o dietă mediteraneană (care conține grăsimi sănătoase, precum pește și ulei de măsline) au un nivel mai mare de colesterol “bun”. Din dieta mediteraneană mai fac parte cerealele integrale, rădăcinoasele, legumele cu frunze verzi, porții zilnice fructe, pește, măsline, ulei de rapiță, semințe de in și ulei de semințe de in și nuci. Carnea roșie și grăsimile saturate sunt evitate în cadrul acestei diete.

Lignanii din semințele de in contribuie și ei la menținerea sistemului cardiovascular sănătos, prin efectul de scădere a colesterolului.

Boli de inimă

O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, nuci și legume reduce substanțial incidența și recurența bolilor cardiovasculare. Studiile au arătat că persoanele care au o alimentație săracă în grăsimi saturate și bogată în grăsimi mononesaturate și polinesaturate (inclusiv Omega-3 din semințe de in și pește) sunt mai puțini predispuși la un atac de cord fatal. Acidul alfa-linoleic din semințele de in reduce inflamațiile, susține sănătatea vaselor de sânge și reduce riscul de aritmie (bătăi neregulate ale inimii). Unele studii realizate pe oameni sugerează de asemenea că dietele bogate în Omega-3 ajută și la scăderea tensiunii arteriale.

Cancer

Cercetătorii canadieni au descoperit că uleiul de semințe de in poate preveni creșterea tumorilor la sân datorită conținutului de acid alfa-linoleic. Lignanii din semințele de in au proprietăți anti-cancerigene dovedite (cancer de piele, de prostată, de plămâni, colo-rectal, mamar).

Inflamații asociate cu gută, lupus și sâni fibrochistici

Acizii Omega-3 sunt compușii din uleiul de in care limitează reacția inflamatorie asociată cu aceste afecțiuni. În cazul lupusului, uleiul de semințe de in reduce nu doar inflamația la nivelul articulațiilor, pielii și rinichilor, ci scade și nivelul colesterolului crescut din cauza bolii.

Consumul de ulei de semințe de in poate ușura desele și severele dureri de articulații și umflăturile asociate cu guta. În plus, Omega-3 stimulează absorbția iodului, care ajută la reducerea durerilor cauzate de sânii fibrochistici.

Constipație, hemoroizi, diverticulită, pietre la bilă 

Fiind foarte bogați în fibre, semințele de in măcinate înlesnesc scaunul și ameliorează constipația, hemoroizii și boala diverticulară. Uleiul de semințe de in calmează inflamația și repară orice daună a tractului intestinal, dacă este administrat pentru boala inflamatorie intestinală. În plus, uleiul poate preveni dezvoltarea calculilor biliari dureroși, și chiar ajuta la dizolvarea lor.

Beneficii pentru femei

Semințele de in sunt foarte bogate în lignani, compuși din plante asemănători estrogenului și antioxidanților. Datorită lor, uleiul de semințe de in ajută la echilibrarea hormonilor și la reglarea nivelurilor de estrogen și progesteron din corp. Este eficient în dereglări menstruale și crampe menstruale, simptomele menopauzei infertilitate și endometrioză.

Acnee, eczeme, psoriazis, arsuri solare și rozacee

Acizii grași esențiali din uleiul de in sunt în mare parte responsabili pentru efectele vindecătoare asupra pielii. Porțiunile de piele afectate de roșeață și mâncărime în cazul eczemelor și psoriazisului răspund bine la acțiunea anti-inflamatorie a acestor acizi, care au proprietăți calmate. Pielea arsă de soare se poate vindeca mai repede dacă este tratată cu ulei de semințe de in.

Păr și unghii sănătoase

Un nivel scăzut de Omega-3 poate face părul uscat și lipsit de strălucire. Problemele părului exacerbate de psoriazis sau eczemele la nivelul scalpului pot fi ameliorate cu ajutorul uleiul de in, datorită acțiunii sale anti-inflamatoare și revitalizantă pentru piele. În același fel, uleiul de in hrănește unghiile uscate și casante, prevenind crăparea și despicarea lor.

Alte beneficii:

– Ajută la creșterea și menținerea părului și unghiilor sănătoase
– Reduce simptomele de menopauză
– Susține sănătatea pielii
– Joacă un rol în arderea grăsimilor din corp

Ulei de in – administrare

Uleiul de semințe de in este disponibil sub formă de lichid sau capsule gelatinoase. Dacă nu este ținut la frigider, uleiul de in se poate râncezi. Cel în sticle închise la culoare rezistă mai mult.

Se pot consuma zilnic câte 1-2 linguri de ulei de semințe de in, sau câte 1-2 capsule pe zi, nu mai mult. Consultați medicul înainte a da ulei de semințe de in copiilor sub 18 ani.

Contraindicații

Uleiul de semințe de in este contraindicat femeilor gravide și celor care alăptează. Nu consumați semințele de in în același timp cu medicamente sau suplimente alimentare, deoarece pot încetini rata de absorbție în corp. Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui nu trebuie să consume semințe sau ulei de in, deoarece există riscul unor hemoragii.

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.