ULEI esențial de CIMBRU – antimicrobian, regulator hormonal, calmant

Cimbrul susține diferite sisteme ale corpului, îndeosebi cel respirator, nervos și digestiv. Uleiul esențial de cimbru are proprietăți antioxidante, antiseptice și antibacteriene remarcabile. Este totodată un bun antispasmodic și calmant.

Este unul din cele mai bune uleiuri esențiale pentru reglarea hormonilor, fiind util în ameliorarea simptomelor menstruale sau menopauzale.

Ulei esential de cimbru – utilizari

 

Totodată, uleiul esențial de cimbru protejează organismul de infecții fungice și bacteriene, de artrită, accidente vasculare cerebrale și afecțiuni ale pielii.

Cei mai importați constituenți ai uleiului esențial de cimbru sunt:

alfa-tujon, alfa-pinen, camfen, beta-pinen, para-cimen, alfa-terpinen, linalol, borneol, beta-cariofilen, timol și carvacrol.

Conține 20-54% timol – un compus cu proprietăți antiinfecțioase puternice. Timolul este inclus în ape de gură și paste de dinți, datorită faptului că poate distruge germenii și infecțiile orale și protejează dantura de placă bacteriană și carii. Este folosit și în produsele dezinfectante și cremele antifungice.

_____________________________

Ulei esențial de cimbru – beneficii

Uleiul esențial de cimbru este util în afecțiunile respiratorii. Are proprietăți decongestionante și expectorante. Ajută la tratarea infecțiilor pectorale și infecțiilor gâtului, a răcelii și tusei.

Camfenul și cariofilenul ajută la distrugerea infecțiilor externe și interne. Inhibă creșterea bacteriilor și ajută la tratarea infecțiilor respiratorii, intestinale, genitale, uretrale și cutanate.

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, a arătat că uleiul esențial de cimbru are o activitate puternică împotriva a 120 de tulpini de bacterii izolate de la pacienți cu infecții ale cavității orale, tractului respirator și genito-urinar. Este eficient inclusiv împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Uleiul de cimbru are și efecte vermifuge, prin care ucide viermii intestinali și paraziții.

La nivelul pielii, cimbrul poate fi folosit în acnee, răni, tăieturi, cicatrici, arsuri, mâncărimi, eczeme, piele uscată, roșeață.

Uleiul esențial de cimbru stimulează circulația și ajută la relaxarea arterelor și venelor, reduce stresul de pe inimă și scade tensiunea arterială.

Nu trebuie omise efectele antidepresive, anxiolitice și destresante ale uleiului de cimbru. Câteva picături adăugate în apa din cadă, în loțiunea de corp sau în aromaterapie pot reduce nivelul de anxietate.

Uleiul esențial de cimbru ajută la reglarea nivelului de progesteron. Un nivel scăzut de acest hormon a fost asociat cu infertilitate, depresie și dereglări hormonale.

_____________________________

Ulei esențial de cimbru – moduri de utilizare

Poate fi adăugat în vaporizatoare, în lampa aromaterapeutică, în loțiuni și creme pentru masaje și frecții. Difuzat în încăperi, ajută la purificarea și împrospătarea aerului și la tonifierea sistemului nervos.

Inhalarea mirosului de cimbru întărește memoria și capacitatea de concentrare. Reduce oboseala mentală și fortifică sistemul respirator.

În infecții respiratorii poate fi aplicat pe torace, diluat în uleiuri, creme de masaj și balsamuri.

– micoze, dermatoze, infecții
– ten problematic, acnee
– ten gras, congestionat
– infecții bacteriene și fungice ale pielii
– deficiențe ale sistemului imunitar și nervos
– dureri reumatice, dureri de spate (lumbago)
– dureri articulare, artroză
– tuse, astm, laringită, sinuzită
– afecțiuni ale scalpului
– entorse, leziuni sportive
– înțepături de insecte

Ca orice alt ulei esențial, nu se aplică direct pe piele, ci se diluează cu un ulei vegetal (ulei de măsline, de floarea-soarelui, de cocos): 1-3 picături de ulei esențial la 10 ml de ulei vegetal.

Precauții și contraindicații

Atenție, înainte de a utiliza un ulei esențial, testați pe pliul cotului. Dacă în 24 de ore nu apar reacții alergice, puteți folosi produsul. Evitați contactul direct cu mucoasele, îndeosebi cu ochii.

Nu trebuie folosit în trimestrul I de sarcină, nici pentru tratamentul copiilor mici.

Când cumpărați un ulei esențial, evitați mărcile pe care scrie „ulei parfumat”, deoarece acestea pot fi sintetice și nu au beneficii terapeutice.

Căutați un produs de calitate, pe care scrie „ulei esențial pur”, sau „100% ulei esențial”.

Sursă: Dr. Axe, Thyme Oil Kills Infections, Increases Circulation & Balances Hormones: https://draxe.com/thyme-oil/

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’8641, 5538′ button=’Cumpără aici’]

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.