Semințele de SUSAN – beneficii + administrare

Susanul (Sesamum indicum) este una dintre cele mai vechi plante cultivate vreodată pe terra, apreciate ca semințe oleaginoase bune de mâncat de cel puțin 5.000 de ani. Femeile din Babilonul antic foloseau un amestec de semințe de susan și miere (un fel de halva) pentru a prelungi tinerețea și frumusețea, iar soldații romani mâncau acest amestec pentru putere și energie.

Susan (Sesamum indicum)

Susan (Sesamum indicum)

În ultimii douăzeci de ani s-au efectuat numeroase studii și cercetări pentru a dovedi științific calitățile terapeutice remarcabile ale susanului.

Astăzi, semințele de susan încep să recâștige teren datorită cantității ridicate de calciu și magneziu conținut, iar cercetătorii sunt bucuroși să recunoască susanul ca unul din cele mai bune medicamente naturale pentru menținerea sănătății și tratarea bolilor.

Cuprins

Conținut nutrițional

Semințele de susan sunt bogate nu doar în calciu și magneziu, ci și în cupru, mangan, fier, fosfor, zinc Vitamina B și fibre dietetice. În plus față de aceste substanțe nutritive importante, semințele de susan conține 2 substanțe unice: sesamin și sesamolin.

Ambele aparțin unui grup de fibre benefice numite lignani, care au un efect de reducere a colesterolului și de a preveni hipertensiunea arterială. Sesaminul s-a arătat de a asemenea eficient în protejarea ficatului de daune oxidative.

Tratamente cu Semințe de Susan

Alături de usturoi, hrean, turmeric și miere, susanul merită apreciat la adevărata lui valoare și inclus în lista celor mai eficiente remedii naturiste din cămara cu medicamente din casele noastre.

1)  Întărirea organismului și detoxifiere

Semințele de susan se macină prin râșnița de cafea și se consumă în jur de 15-20 de grame, cu puțină apă, de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de masă. Semințele de susan sunt bune mai ales pentru detoxifierea ficatului și curățarea rinichilor, dar se pot consuma și de către persoanele cu ciroză.

Tot pentru întărirea imunității și creșterea aportului de calciu natural, se poate consuma un amestec de semințe de susan (5 linguri) și semințe de in (3 linguri). Acest preparat se păstrează într-un borcan cu capac și se poate folosi în loc de alte condimente pentru mâncăruri, sau se poate lua câte o linguriță dimineața, cu miere sau în iaurt.

2)  Afecțiuni respiratorii și vasculare

Magneziul din semințele de susan au fost găsite benefice pentru prevenirea astmului la nivelul căilor respiratorii, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral, diabetul zaharat și alte boli de inimă, combaterea migrenelor, ameliorarea simptomelor de menopauză.

Semințe de Susan

Semințe de Susan – Cum se Administrează

3)  Poliartrita reumatoidă

Cuprul este mineralul din semințele de susan care ajută al reducerea inflamațiilor și durerilor cazate de artrita reumatoidă. Eficacitatea cuprului se datorează faptului că acest mineral este inclus într-un număr de sisteme enzimatice antiinflamatoare și antioxidante. În plus , cuprul joacă un rol important în ceea ce privește structura, rezistență și elasticitatea vaselor de sânge, oaselor și articulațiilor.

4)  Reducerea colesterolului

Fitosterolii din semințele de susan sunt compuși cu o structură chimică foarte asemănătoare cu colesterolul uman, iar când consumă semințe de susan, aceștia pot reduce nivelul de colesterol din sânge și pot crește totodată răspunsul imun și reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Fitosterolii pot fi găsiți și în soia, porumb, ulei de pin sau nuci.

5)  Osteoporoză, cancer de colon, migrene

În studii recente, cantitatea mare de calciu conținută de semințele de susan ajută la protejarea celulelor colonului împotriva cancerului produs de substanțe chimice, prevenirea pierderii osoase ca rezultat al menopauzei sau al artritei reumatoide, prevenirea migrenelor și reducerea simptomelor ciclului menstrual.

6)  Sănătatea oaselor

Zincul este un mineral important pentru bărbați, deoarece ajută la creșterea și menținerea densității osoase. Deși osteoporoza este adesea considerată o boală cu risc mare pentru care femeile aflate în perioada de postmenopauză, aceasta este de asemenea o problemă potențială și pentru bărbații mai în vârstă.

Studiile au arătat că aproape 30% din fracturile de șold apar la bărbați. 1 din 8 bărbați de peste 50 de ani este predispus la o fractură osteoporotică. Cercetările au demonstrat că legătura dintre osteoporoză la șold și coloană vertebrală și aportul scăzut de fier din sânge.

7)  Leac pentru arsuri

Semințele de susan măcinate se amestecă cu apă și terciul obținut se aplică pe pielea afectată de arsură. Procedeul se repetă de 2-3 ori pe zi, până la vindecare.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


7 comentarii

  1. Crina , daca nu-ti place saminta de in , iti trimit de susan !

  2. dupa rasnire se pot adauga in miere?

  3. folosesc susan la fasolea mincarica,la omleta ,la ficat -o nebunie

  4. Foarte interesante articolele. Din pacate nu se pot lista ca sa fie de ajutor.

  5. mie imi place asa cum e sau il rumenesc putin apoi il rasnesc si diminiata pun in blender o banana o lingurita de miere 3 4 linguri de susan si un pahar mare de apa sau lapte de soia si imi iau portia de energie

  6. INDICATII PRETIOASE !!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]