Porumbele – Sirop, Ceai, Gem, Vin și Tinctură – Remediile Naturii

Porumbele (Primus spinosa L.) cresc la marginea pădurii și prin tufișuri, dar se află la loc de cinste între fructele care înfrumusețează natura de toamnă cu bogăția culorii lor. Aceste fructe mici ascund o sumedenie de secrete de vindecare, și pot fi preparate în numeroase feluri: ceai, sirop, vin, dulceață sau tinctură, toate având proprietăți terapeutice: antiseptice, antibacteriene, astringente, diuretice, tonifiante și sedative în afecțiunile inimii.

Porumbele (Primus spinosa L.)

Porumbele (Primus spinosa L.)

Porumbele – Proprietăți

Porumbelele au o culoare albastră spre violet, și sunt ceva mai mărișoare decât afinele. Sunt acele fructe care îți fac gura pungă când le consumi crude, sau preparate.

Deși par coapte din septembrie, maximul lor de substanțe nutritive îl ating în luna noiembrie, sau după ce cade prima brumă, când sunt numai bune de cules.

Porumbelele conțin în jur de 80% apă, iar restul este compus din fier, magneziu, calciu, potasiu, zinc, cupru, sodiu, vitaminele B2, B15, C, PP și provitamina A.

Indicații terapeutice:

– Ajută în tuse convulsivă, febră, amigdalite
– Întăresc imunitatea și alungă oboseala
– Tonifică oasele, dinții și unghiile
– Cresc hemoglobina
– Curăță plămânii (se bea ceai de coajă de porumbar sau de porumbele)
– Reglează pulsul inimii, tratează aritmia cardiacă și hipertensiunea
– Mențin sistemul digestiv funcțional și combat constipația și diareea
– Protejează flora intestinală
– Dizolvă nisipul și pietrele la rinichi
– Elimină acidul uric din corp
– Tratează durerile de gută

Aceste fructe minunate mai conțin niște ingrediente senzaționale care au un efect anti-bacterial și antioxidant puternic: taninuri. Taninurile din porumbele stimulează imunitatea, ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul gurii și gâtului, din stomac și din intestin și la protejarea organismului de boli.

Porumbele (Primus spinosa L.)

Porumbele (Primus spinosa L.)

Porumbelele se culeg așadar în luna noiembrie, după ce a dat gerul, și se spală. Se pun la uscat și apoi se folosesc la ceai, sirop, vin sau dulceață.

Sirop de porumbele rețetă

Se spală și se pun porumbelele la fiert în apă rece, cât să le depășească puțin. Se fierb de regulă 30-40 de minute, până când plesnește coaja. Se ia oala de pe foc și se lasă la rece 48 de ore, cu capacul pus. Zeama și fructele se trec printr-un tifon dublu, ud și stors în prealabil, apăsând pe fructe. Lichidul extras se pune la fiert cu zahăr. La un litru de lichid se folosește un kilogram de zahăr. Se fierbe până când se leagă ca un sirop și devine limpede la aspect și dulce la gust. Siropul de porumbele este o sursă de Vitamina C ideală pentru perioada de iarnă. Se ia câte o linguriță pe zi, pentru întărirea organismului.

Gem de porumbele rețetă

Se rup cozile și frunzele și se spală fructele în apă rece. Se lasă puțin pentru a se ridica deasupra toate impuritățile. Se pun pe foc într-un vas mare, amestecând cu o lingură de lemn. Sâmburii fructelor vor ieși singuri prin fierbere. Când porumbelele sunt fierte, se strecoară printr-o sită pentru a extrage doar pasta din pulpa fructelor.

La un litru de pastă se adaugă aproximativ 400 grame de zahăr, după gustul fiecăruia. Se pune la fiert încă 2 ore, sau mai mult, până când pasta se lipește de lingură. Se poate folosi și miere, 4200 g la un litru de pastă, dar în acest caz mierea se adaugă la final.

Se pune gemul fierbinte în borcane și se acoperă cu o pătură groasă, pentru a se răci treptat, la temperatura camerei.

Ceai de porumbele pentru pietre la rinichi

Se prepară un decoct din coaja porumbarului, mai precis se taie 20 cm de coajă de pe creanga copacului, gros cât degetul mare. Peste coaja mărunțită în prealabil, se adaugă 3, 1 litri de apă și se pune la fiert. După primul clocot, se dă focul la mic și se pune capacul, pentru încă 20-30 de minute. Se lasă la răcit, apoi se strecoară și se beau câte 3 litri pe zi, timp de 3 zile. Se fac porții de câte o cană de ceai care se consumă pe perioada unei zile, până la terminarea celor 3 litri. În cazul în care pietrele au dimensiuni mari, se face o pauză de 2 zile și tratamentul se continuă încă 3 zile.

Ceaiul de porumbele este extrem de eficient în ceea ce privește dizolvarea pietrelor și eliminarea nisipului la rinichi. Urina va deveni maronie.

Tinctură de porumbele pentru imunitate

Se poate cumpăra de la farmaciile naturiste, preparat din sirop de porumbele la rece, alcool și un adaos de propolis. Este un leac minunate pentru scăderea colesterolului, întărirea imunității, combaterea infecțiilor și bolilor și energizarea unui organism obosit.

Porumbele (rimus spinosa L.)

Porumbele (rimus spinosa L.)

Vin de porumbele rețetă

Ingrediente:

• 6 kg de porumbele
• 6 litri de apă
• 1 kg de zahăr
• 2 lămîi
• scorțisoară

Mod de preparare:

Se spală fructele și se pun la opărit cu apă, la foc mic, un sfert de oră. Se ia vasul de pe foc și se lasă până a doua zi.

Dimineața se filtrează lichidul prin strecurătoare, iar fructele se pun separat în alt recipient. Într-un sfert din cantitatea de lichid extras se fierbe zahărul 10 minute, apoi se toarnă peste restul de lichid și se amestecă.

Sucul astfel obținut se pune în sticle sau damigene, până la gât. Se astupă cu un dop de fermentație și se lasă 5-6 săptămâni sub 20 de grade. Vinul se trage în sticle cu furtunul și se astupă cu dopuri.

Contraindicații

Atenție! Porumbelele nu se consumă crude, deoarece conțin substanțe toxice. Din acest motiv se culeg doar după primul îngheț. După fierbere, toxicitatea fructelor este distrusă.

1 comentariu

  1. victoria martac

    Sunt fana a retetelor naturiste, acum, in mod special, ma intereseaza porumbele, aici unde stau pot culege aceste fructe minunate pentru sanatate.
    Caut retete diverse cu fructe de padure.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.