PEPENELE galben susține sănătatea OCHILOR, INIMII și PĂRULUI

Pepenele galben poate fi considerat unul din cele mai sănătoase delicatese de vară pe care Dumnezeu le-a lăsat în natură pentru desfătarea noastră.

Dulce, parfumat, răcoritor, suculent și delicat, acest fruct combate deshidratarea prin conținutul său bogat în apă.

Pepene galben proprietati

150 de grame de pepene galben ne oferă 106% din doza zilnică de vitamina A și 95% din vitamina C.

Este bogat în colină, zeaxantină și beta-caroten – antioxidanți care ne protejează de numeroase boli, îndeosebi de afecțiuni oculare și cancer.

Studiile au asociat consumul de alimente precum pepenele galben cu un risc redus de obezitate, diabet, boli cardiovasculare și mortalitate.

Datorită conținutului de zeaxantină, pepenele galben ne poate feri de degenerescența maculară. Acest antioxidant ajută la filtrarea razelor dăunătoare de lumină albastră. Un consum ridicat de fructe în general a fost asociat cu reducerea progresiei acestei afecțiuni.

______________________

Un alt antioxidant din pepenele galben cu un rol important în prevenirea bolilor oculare și a astmului este beta-carotenul. Persoanele care consumă alimente bogate în beta-caroten – precum pepene galben, morcovi, dovleac, spanac și alte verdețuri – au un risc mai mic de astm.

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică Harvard – Departamentul de Nutriție – a arătat că dietele bogate în beta-caroten îi pot apăra pe bărbați de cancerul de prostată. Acest antioxidant a arătat efecte similare și în cancerului de colon.

______________________

Vitamina C, alături de potasiu, colină și fibre, susțin sănătatea inimii. Alimentele bogate în potasiu (pepene galben, banane, roșii, portocale, ananas, spanac) sunt valoroase îndeosebi pentru scăderea tensiunii arteriale, prevenirea unui accident vascular cerebral, a pierderii de masă musculară și a formării pietrelor la rinichi, precum și cu conservarea densității minerale osoase.

Datorită conținutului bogat în fibre și a consistenței umede a miezului, pepenele galben încurajează tranzitului intestinal și previne constipația.

______________________

Colina este o vitamină din complexul B care ajută somnul și unele funcții cognitive, precum învățarea și memorarea. Este implicată în transmisia impulsurilor nervoase, absorbția grăsimilor și reducerea inflamațiilor cronice.

Nu trebuie să omitem faptul că acest fruct are efecte benefice asupra sănătății părului, datorită dozei mari de vitamina A, care susține producția de sebum. Acest nutrient este important și pentru creșterea tuturor țesuturilor corpului.

Vitamina C este la rândul ei necesară pentru producția de colagen.

______________________

Sursă: Medical News Today, Everything you need to know about cantaloupe: https://www.medicalnewstoday.com/articles/279176.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.