Gem de pepene galben fără zahăr – pentru iarnă
În acest articol vă arăt cum puteți face gem de pepene galben fără zahăr, pentru iarnă. Rețeta am găsit-o pe un site italian și mi-a plăcut mult simplicitatea ei.
Pe lângă faptul că este nesănătos, zahărul a devenit și foarte scump. Nu trebuie să dați bani pe zahăr sau alți îndulcitori costisitori. Faceți gem și dulceață doar din fructe! Da, este posibil.
Cum să faci dulceață sau gem fără zahăr
Așa cum am mai arătat și în alte rețete de gem sau dulceață fără zahăr, un agent foarte bun de legare și îndulcire este mărul. Acesta are o cantitate mare de pectină – un tip de fibră care acționează ca un gelifiant.
Se poate folosi suc de mere, piure de mere sau mere crude, puse la fiert împreună cu fructele principale din care se face dulceața. Folosiți mere roșii, coapte bine și dulci la gust.
Acest gem de pepene galben fără zahăr poate fi păstrat peste iarnă și servit ca atare, sau folosit la diferite rețete de dulciuri de casă. Modul de preparare este foarte simplu și destul de rapid.
Puteți adăuga în el și alte ingrediente, care spores sau schimbă puțin aroma, precum: scorțișoară, vanilie, banane, caise, nectarine, piersici, kaki, mango, suc de portocale sau lămâie.
Dacă nu vi se pare suficient de dulce, puteți adăuga îndulcitori natural, precum xylitol sau puțină stevia.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de gem sau dulceață fără zahăr, pe care vă recomand să le încercați:
Gem de afine fără zahăr – cu îndulcitor (xylitol)
Cum să faci gem de caise fără zahăr
Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici
Cum să faci gem de fructe de pădure fără fierbere și fără zahăr
Cum să faci gem din fructe crude, fără fierbere și fără zahăr
Gem de pepene galben fără zahăr pentru iarnă
Ingrediente
- 1 kg de pepene galben copt bine
- 1-2 mere
Mod preparare rețetă
- Tăiați pepenele în două și cu o lingură, scoateți interiorul cu semințe. Spălați-l bine în interior și curățați-l de coajă.
- Tăiați pulpa de pepene cubulețe mici și puneți-le într-o cratiță cu pereții groși.
- Curățați merele de coajă și de cotoare și tăiați-le și pe ele cuburi. Adăugați-le peste pepene.
- Puneți cratița pe aragaz, la foc mic. Amestecați des, cu o lingură de lemn. Aveți grijă să nu se prindă de fund.
- Când bucățile de fructe s-au înmuiat, trageți cratița de pe foc. Introduceți blenderul manual (vertical) și pasați compoziția. Mixați bine, până când gemul devine fin, ca o pastă.
- Puneți din nou cratița pe aragaz și fierbeți în continuare gemul la foc mic până când se îngroașă și atinge consistența dorită.
- Gustați să vedeți dacă gemul este suficient de dulce pentru gustul vostru. Dacă nu, puteți adăuga puțină stevia (extract lichid sau pulbere).
- Transferați gemul fierbinte în borcane sterilizate în prealabil (inclusiv capacele) și uscate bine. Lăsați un spațiu de 1 cm. deasupra.
- Înfiletați strâns capacele și puneți-le la bain-marie sau în cuptor pentru 10-15 minute, ca să se sterilizeze.