Pastă de dinți cu argilă – albește dinții, combate cariile, vindecă gingiile

Învață să îți prepari propria pastă de dinți cu argilă și plante, în confortul domiciliului tău! Dacă renunți la toate ingredientele chimice dăunătoare din pasta de dinți comercială, vei vedea că rețeta este cât se poate de simplă. 

Ai nevoie de argilă, bicarbonat, sare și câteva plante medicinale cu proprietăți antibacteriene și dezinfectante, benefice pentru sănătatea dentară și orală.

Pasta de dinti cu argila reteta

Pasta de dinti cu argila reteta

Pastă de dinți naturală – rețetă

Ingrediente

  • 3 linguri de argilă
  • 2 lingurițe de cuișoare măcinate
  • ½ linguriță de sare de mare
  • ½ linguriță de bicarbonat de calciu
  • 120 ml de apă
  • frunze uscate de mentă
  • frunze uscate de salvie
  • rozmarin uscat

Cum se face pasta de dinți naturală

Turnați apa într-un ibric. Adăugați plantele „din ochi”, câteva frunze din fiecare. Lăsați-le să fiarbă câteva minute, apoi strecurați.

Puneți argila într-un bol de sticlă adânc. Puteți folosi argilă albă sau argilă de bentonit (este cea mai bună).

Adăugați sarea și bicarbonatul și amestecați. Turnați câte puțin din ceaiul de plante și omogenizați. Folosiți toată cantitatea de ceai și dacă mai trebuie, mai adăugați argilă.

Trebuie să rezulte o pastă moale, cremoasă. Transferați pasta de dinți naturală într-un borcănel. Se păstrează în frigider. Poate fi folosită într-o săptămână.

Pregătiți o nouă cantitate când se termină. Nu este indicat să preparați această pastă în cantități mari, deoarece conține apă și nu rezistă mai mult de câteva zile.

Citește și – Toxine ascunse în pasta de dinți

Citește și – Un ingredient din pasta de dinți COLGATE TOTAL poate afecta glanda tiroidă și funcția hormonală

Pudră de dinți – variantă mai trainică

Dacă vreți o pastă de dinți mai durabilă, amestecați argilă cu bicarbonat, sare și pulbere de plante uscate (mai ales salvie). Păstrați pudra într-un borcănel.

Când vreți să vă spălați pe dinți, înmuiați periuța în apă, apoi în borcanul cu pudră. Periați dinții și clătiți.

Vezi aici o rețetă în acest sens – Pudră antibacteriană pentru dinți și gingii (rețetă video)

Cum funcționează fiecare ingredient

Pentru a avea încredere într-un produs naturist, este important să cunoaștem beneficiile fiecărui ingredient pe care îl conține. 

Așa cum ați văzut, această pastă de dinți este creată doar din ingrediente naturale. Nimic chimic sau toxic. Să vedem cum funcționează fiecare ingredient și cum ajută dantura și sănătatea orală:

Argila de bentonit este unul din cele mai bune produse naturale pentru îngrijirea dinților. Are efecte remineralizante, antibacteriene și detoxifiante notabile.

Neutralizează bacteriile și combate apariția cariilor. Atrage toxinele și metalele din cavitatea bucală și curăță suprafața danturii. Datorită faptului că absoarbe toxinele, contribuie la sănătate întregului organism.

Totodată, înlătură petele de pe dinți și are efect de albire. Poate ajuta și la eliminarea tartarului dentar. Previne parodontina, datorită efectului de alcalinizare a acizilor din gură.

Salvia este una din cele mai bune plante pentru igiena bucală și a gâtului. Pulberea de salvie este folosită din vechime pentru curățarea și albirea dinților. Ajută de asemenea în abcese și boli gingivale.

Rozmarinul este antibacterian și dezinfectant. Înlătură mirosul neplăcut al gurii provocat de acumularea de bacterii. Previne apariția cariilor și formarea plăcii. Un studiu a arătat că pastele de dinți cu extract de rozmarin tratează eficient sângerările gingivale și reduce placa bacteriană. 

Menta are proprietăți antibacteriene și antiseptice. Totodată, oferă o aromă mentolată și are efect răcoritor.

Cuișoarele sunt utile dacă aveți gingii dureroase sau dureri dentare. Au efecte antiinflamatoare și analgezice.

Bicarbonatul de sodiu acționează ca un curățitor natural al dinților. Are și efect de albire. Este indicat ca pentru uz intern, terapeutic sau cosmetic, să cumpărați bicarbonat de la magazinele naturiste. Veți vedea că pe pachet scrie „fără aluminiu”. 

Sarea de mare este bogată în minerale, care ajută la menținerea sănătății dinților. Totodată, contribuie și la vindecarea gingiilor afectate.

Dacă aveți probleme cu gingiile – sângerează ușor sau vă dor, puteți adăuga pe lista ingredientelor de mai sus și pudră de scorțișoară. Are proprietăți antimicrobiene și stimulente asupra circulației sangvine. 

O altă variantă ar fi să folosiți plantele sub formă de uleiuri esențiale: ulei esențial de mentă, rozmarin, cuișoare, arbore de ceai, scorțișoară, salvie, cimbru sau oregano. 

Vezi aici alte rețete de pastă de dinți naturală pe care le poți face în casă:

Surse articol:

1. Netplants EU, Pasta de dientes: https://www.youtube.com/watch?v=SW68WJe0wwc
2. Holistic Dentistry, Is Bentonite Clay Good for Teeth: https://holisticdentistryusa.com/is-bentonite-clay-good-for-teeth
3. Hannah Johnson, Essential Oils are good for teeth & gums, Maestri Dental: https://maestridental.com/essential-oils-are-good-for-teeth-gums/

4. Marcela A. A. Valones, Ingrid Carla Guedes Silva, Luiz Alcino Monteiro Gueiros, Jair Carneiro Leão, Arnaldo F. Caldas Jr, Alessandra Albuquerque Tavares Carvalho, Clinical Assessment of Rosemary-based Toothpaste (Rosmarinus officinalis Linn.): A Randomized Controlled Double-blind Study, Brazilian Dental Journal, Sciecol.br: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-64402019000200146&script=sci_arttext&tlng=en

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.