Pastă de Dinţi de Casă – 8 Reţete Simple

Majoritatea pastelor de dinţi comercializate astăzi sunt inspirate din reţetele strămoşilor, care obişnuiau să amestece tot felul de ingrediente abrazive, aromatice şi emoliente pentru a obţine un mix ingenios de curăţare a dinţilor şi de menţinere a sănătăţii bucale. Am ales câteva reţete de pastă de dinţi naturale, care nu lasă pe dinţi urmele ingredientelor sintetice adăugate la fabricarea pastelor de dinţi actuale.

pasta de dinti de casa retete naturale

Pastă de Dinţi de Casă – 8 Reţete Simple

Majoritatea pastelor de dinţi comercializate astăzi sunt inspirate din reţetele strămoşilor, care obişnuiau să amestece tot felul de ingrediente abrazive, aromatice şi emoliente pentru a obţine un mix ingenios de curăţare a dinţilor şi de menţinere a sănătăţii bucale. Am ales câteva reţete de pastă de dinţi naturale, care se pot face în casă extrem de uşor.

Bicarbonatul de sodiu rămâne cel mai popular ingredient-minune care stă la baza celor mai multe paste de dinţi.

1. Pastă de dinţi simplă

Se amestecă într-un castron o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de linguriţă de praf de sare de mare (măcinată fin), o picătură de ulei de mentă, cuişoare sau de citrice şi câteva picături de apă. Se omogenizează bine până se obţine o pastă şi se utilizează ca orice pastă de dinţi.

Combinat cu peroxid de hidrogen, bicarbonatul de sodiu poate elimina particulele şi bacteriile prinse între dinţi. Se poate adăuga un îndulcitor natural pentru a obţine un gust mai plăcut la folosire, cum este parful de ştevie care se găseşte la magazinele naturiste.

2. Pasta de dinţi cu gust de mentă

Dacă vrei o pastă de dinţi mai consistentă şi cu aromă tradiţională de mentă, amestecă 6 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu 4 linguri de glicerină, 15 picături de mentă şi un vârf de cuţit de sare. Această pastă poate fi folosită de 15-20 de ori. Se păstrează în recipiente mici, cu capac.

3. Pastă de dinţi aromată

Se amestecă 3 linguriţe de bicarbonat cu 2 linguriţe de ulei de cocos şi 20 de picături de ulei de mentă. Se omogenizează şi se păstrează în recipiente cu capac.

pasta de dinti natural retete de casa

4. Pastă de dinţi pe bază de nucă de cocos

Se amestecă 6 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu un sfert de linguriţă de peroxid de hidrogen. Se adaugă 2 linguri de ulei de nucă de cocos cald, care va masca gustul de peroxid de hidrogen şi de bicarbonat. Se adaugă şi 10 picături de ulei de mentă, sau câteva picături de ştevie, pentru un gust mai dulce. Se omogenizează bine şi se păstrează în recipiente opace, pentru a proteja peroxidul de hidrogen.

5. Pastă de dinţi cu argilă

Se amestecă o jumătate de cană de glicerină cu o jumătate de cană de argilă albă, 7 picături de ulei de mentă, 7 picături de ulei de cuişoare şi 35 de picături de ulei de mirt. Se amestecă toate ingredientele şi se obţine o pastă fină.

6. Pastă de dinţi împotriva bacteriilor

Se amestecă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de linguriţă de borax, o jumătate de linguriţă de sare de mare fină, o lingură de aloe vera gel, 2 linguriţe de hidrogen peroxid (de 3%), 4 picături de ulei de scorţişoară, 4 picături de ulei de mirt, 30 picături de ulei de mentă. Se obţine o pastă spumoasă şi se păstrează în recipiente închise.

7. Pastă de dinţi pentru albirea dinţilor

Se amestecă 6 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu 4 linguriţe de glicerină, un vârf de cuţit de sare fină şi 15 picături de extract de mentă. Se amestecă şi se obţine o pastă care se poate păstra într-un borcan închis ermetic cu un capac.

8. Pastă de dinţi Vegan

Multe pastele de dinţi comerciale şi chiar cele făcute în casă conţin glicerină – un ingredient care dă textură produsului. Cei care urmează un regim vegetarian, pot folosi glicerină vegetală. Se amestecă 4 linguriţe de bicarbonat de sodiu, cu 2 linguriţe de glicerină vegetală, o jumătate de linguriţă de gumă de guar, 8 linguri de apă şi 5 picături de ulei esenţial de mentă. Se pun toate ingredientele (cu excepţia uleiului de mentă) într-o oală, şi se fierb la foc mic, amestecând continuu, timp de 5 minute. Când amestecul atinge textura unei paste, se lasă la răcit şi se adaugă ulei de mentă după gust. Se păstrează în recipiente închise.

2 comentarii

  1. da da …e foarte de casa:))) cresc ingredientele in gradina cumva???

  2. Adică nu este de la magazine,soro..!! 😀

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.