PUDRĂ de ARGILĂ și BICARBONAT pentru DINȚI (rețetă și beneficiile explicate)

Înainte de apariția pastei de dinți pe care o folosim noi astăzi, oamenii utilizau o pudră dentară pentru curățarea și împrospătarea danturii.

De altfel, utilizarea pudrei dentare datează de mii de ani. A fost folosită pentru prima dată de civilizațiile antice din Egipt, Roma, Grecia și China.

Imagine de Reformation Acres

Pudra de dinți în istorie

Înainte de Cleopatra, egiptenii își curățau dinții cu pudre sau paste obținute din coji de ouă arse și amestecate cu piatră ponce și cenușa copitelor de animale.

Chinezii adăuga plante și sare pentru a îmbunătăți proprietățile de curățare a pudrei, precum și gustul acesteia. Grecii și romani foloseau pulbere de scoici zdrobite pentru a obține o pulbere mai abrazivă. Pentru combaterea respirației neplăcute, romanii adăugau scoarță măcinată și cărbune.

Persienii au remarcat acțiunea dăunătoare a pudrelor prea abrazive asupra dinților și au creat o substanță mai blândă, folosind cochilii de melci arse, plante și miere.

__________________________

Pudra dentară a devenit din nou populară prin secolul al 18-lea, britanicii au comercializat pentru prima dată un astfel de produs. Ingredientul central era bicarbonatul de sodiu.

Un secol mai târziu, au fost adăugate și alte ingrediente, precum borax (ca agent de spumare) și glicerina (care a transformat pudra într-o pastă).

A urmat apoi adaosul de fluor – pentru întărirea smalțului dentar, iar pasta de dinți obținută a fost ulterior comercializată în tuburi pliabile, așa cum o știm noi astăzi.

__________________________

Pudra de dinți vs. pasta de dinți

Studiile au arătat că pudrele de dinți sunt mai eficiente în ceea ce privește îndepărtarea plăcii bacteriene dentare decât pasta de dinți, datorită texturii lor abrazive.

Un alt avantaj ar fi că pudra de dinți conține în mare parte ingrediente naturale și organice. Este totodată mai sigură pentru copii, întrucât nu are adaos de fluor – care poate fi toxic dacă este înghițit

Un posibil inconvenient ar putea fi faptul că pudra dentară nu este la fel de practică pentru pasta de dinți și este mai dificil de utilizat.

__________________________

Pudră de dinți – rețetă

Dacă doriți să preparați o pudră de dinți în casă, puteți alege dintr-o gamă variată de ingrediente care au demonstrat o acțiune benefică asupra sănătății orale, precum bicarbonat de sodiu, argilă, cuișoare, scorțișoară, mentă, salvie, xylitol (ca îndulcitor natural).

Ingrediente

• 3 linguri de argilă (de Bentonit)
• 1 lingură de bicarbonat de sodiu
• 2 linguri de pudră de calciu (calciu carbonic)
• 1 linguriță de sare de mare
• 1 lingură de pudră de salvie (planta uscată și măcinată prin râșniță)
• 1 lingură de pudră de xyilitol (ca îndulcitor)
• 1 linguriță – 1 lingură de cuișoare sau scorțișoară măcinată (sau ambele)
• opțional: câteva picături de ulei esențial (mentă, scorțișoară, cuișoare etc)

Preparare

Amestecați ingredientele uscate într-un bol cu o lingură de plastic sau de lemn (argila își poate pierde proprietățile prin contactul cu metal). Adăugați uleiul esențial și amestecați.

Transferați pudra obținută într-un borcănel de sticlă. Păstrați-l în dulapul din baie.

Puneți 1 linguriță de pudră în palmă și înmuiați periuța de dinți (umezită în prealabil) în pudră. Periați dinții cel puțin 2 minute și clătiți cu apă rece.

Pudra poate fi folosită de mai multe ori pe zi.

__________________________

Cum funcționează

Argila. Are efecte detoxifiante și remineralizante asupra danturii. Aceasta se leagă de toxinele din cavitatea bucală și ajută la eliminarea lor, inclusiv a celor produse de metalele grele din plombele cu mercur.

♣ Bicarbonatul de sodiu. Curăță foarte bine dinții datorită texturii sale abrazive gentile. Totodată, oferă dinților un luciu natural și ajută la albirea danturii.

♣ Sarea de mare nerafinată. are de asemenea un conținut bogat în minerale, care hrănesc dinții și gingiile. Totodată, aceasta ajută la vindecarea gingiilor iritate.

 Salvia. Este una din cele mai bune plante pentru sănătatea cavității bucale. Are beneficii atât asupra dinților și a gingiilor, cât și a gâtului. Ca beneficiu suplimentar, salvia ajută la albirea dinților în mod natural.

♣ Cuișoarele. Au o aromă deosebită prin care ajută la împrospătarea respirației și combaterea halenei. Au totodată efecte antiinflamatoare și analgezice asupra durerilor de dinți și măsele.

♣ Uleiurile esențiale. Sunt înzestrate cu proprietăți antiseptice, prin care previn infecțiile bacteriene. Uleiul esențial de mentă dă senzația unei respirații proaspete pentru un timp îndelungat

____________________________________

Surse:

1. Carefree Dental, Should You Be Using Dental Powder Instead of Toothpaste? https://www.carefreedental.com/resources/16-dental-tips/101-should-you-be-using-dental-powder-instead-of-toothpaste

2. Reformation Acres, Minty Sweet Tooth Powder Recipe: https://www.reformationacres.com/2016/02/minty-sweet-tooth-powder-recipe.html

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.