Podbalul – Leac Pentru Zeci De Boli
Denumit și brustur, gălbinele sau cenușoară, podbalul este renumit ca o plantă medicinală extrem de benefică aparatului respirator. Este prima plantă pe care o putem culege primăvara devreme pentru provizia de iarnă. Atenție, nu trebuie confundată cu păpădia! Podbalul are frunzele late și mari.
Podbal – Proprietăți
Podbalul este printre primele plante care-și scoate la lumină potirele galbene la începutul primăverii. Îl vedem crescând pe soluri umede, pe cariere de pietriș, pe ogoare părăginite, pe povârnișuri pleșuve sau pământ înțelenit. Florile de podbal apar mult înainte de frunzelor, ele fiind prima hrană de primăvară a albinelor.
Podbalul are proprietăți expectorante și antiiflamatorii de excepție, de aceea este utilizat cu succes și recomandat în bronșită, laringită, faringită, astm bronșic, pleurezie, chiar și în tuberculoză pulmonară incipientă.
Florile de podbal apar undeva prin luna mai, când pot fi folosite la prepararea unui ceai mai bogat din punct de vedere terapeutic. Asta deoarece frunzele de podbal conțin mai mult substanțe active decât florile, în special Vitamina C. Frunzele de podbal se pot folosi și la prepararea salatelor, la fel ca frunzele de păpădie, sau la supele de primăvară.
Podbal – Tratamente pentru boli
Toți medicii naturiști ai antichității venerau podbalul pentru proprietățile sale terapeutice uimitoare.
Ceai de podbal
Persoanele care suferă de tuse rebelă și răgușeală chinuitoare ar trebui să bea ceai fierbinte de podbal, de mai multe ori pe zi. Pentru efecte maxime, ceaiul se poate servi cu miere.
Ceaiul de podbal, preparat sub forma unei infuzii concentrate se mai poate folosi și extern, aplicat local sub formă de comprese pentru ulcer scrufulos.
Sirop de podbal
Siropul de podbal este un tratament extrem de eficient pentru bronșite și alte afecțiuni pulmonare. Se poate prepara ușor în casă, din frunze proaspete. Este cel mai bun mijloc de apărare în timpul iernii și al perioadelor de gripă. Se ia cu lingurița.
Într-un borcan de murături sau într-o oală de lut se introduc alternativ un strat de frunze de podbal și un strat de zahăr nerafinat. Se lasă să se așeze, și borcanul se umple până nu mai e loc în vas. Vasul se leagă la gură cu 2-3 straturi de celofan și se pune într-o groapă în pământ la loc ferit. Deasupra se așează o scândură și se acoperă cu pământ. Se lasă să stea 2 luni, apoi se dezgroapă. Siropul din vas se pune pe foc și se lasă să dea 1-2 clocote, apoi se lasă la răcit și se strecoară în sticluțe mici.
Inhalații cu ceai de podbal
Vaporii emanați de florile și frunzele de podbal fac bine în cazul bronșitelor cronice cu accese dese, precum și în insuficiență respiratorie sufocantă. Inhalațiile se fac de mai multe ori pe zi. Senzația de ușurare a respirației apare la scurt timp de la tratament.
Comprese cu frunze de podbal
Frunzele proaspete de podbal, spălate și tocate sub forma unui terci se aplică pe piept pentru tratarea bolilor de plămâni, erizipelului, leziunilor țesuturilor cu umflături vineții sau a inflamațiilor bursei sinoviale.
Fiertură de frunze de podbal
Acest leac este ideal pentru persoanele care suferă de picioare umflate. Se recomandă scăldări ale picioarelor de mai multe ori pe săptămână într-o fiertură de frunze de podbal.
Suc de podbal
Sucul proaspăt stors din frunzele de podbal se poate picura în ureche pentru tratarea durerilor de urechi.
Frunze de podbal și smântână
Se zdrobesc câteva frunze de podbal, se amestecă apoi cu smântână proaspătă, cât să se formeze o masă cremoasă. Pasta se aplică pe zonele inflamate, afectate de flebită. Se leagă ușor cu o bucată de cârpă.
Vesteste primavara, odata cu ghioceii.