Lemn-Dulce – Proprietăţi, Indicaţii Terapeutice

Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra), cunoscut şi sub numele de răculeţ, este o plantă nativă din Europa de Sud şi Asia şi face parte din speciile de plante Glycyrrhizal. Este apreciată pentru bogata sa aromă. Numele derivă din grecescul „glukurrhiza” care inseamnă „rădăcina dulce”, datorită unei componente din rădăcina sa numită glicirizina, care este mult mai dulce decât zahărul.

Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemn-dulce – Proprietăţi

Folosit de mii de ani în medicina chineză, lemnul-dulce a fost apreciat încă de la început ca un tonic pentru sistemul nervos, ca un revitalizant pentru corp şi ca o plantă care sprijină longevitatea. Este printre cele mai consumate plate din întreaga lume, fiind în prezent cultivată în Rusia, Spania, Franța, Anglia, Germania, Orientul Mijlociu şi Asia.

Beneficii pentru sănătate

Lemnul dulce este una din cele mai intens studiate şi utilizate plante pe plan ştiinţific şi botanic.

 Ulcere aftoase sau aftele

Lemnul-dulce şi-a dovedit eficiacitatea inclusiv în tratarea ulcerelor aftoase dureroase recurente, cunoscute de asemenea sub numele de afte. Acestea sunt mici leziuni non-contagioase care apar pe ţesuturile din interiorul gurii . Studiile au arătat că tratamentul cu extract de lemn-dulce a adus o îmbunătățire semnificativă în starea subiecților, prin reducerea durerii şi a inflamațiilor. Elementele constitutive sănătoase din lemnul dulce accelerează procesul de vindecare şi ajută la stimularea mecanismului de apărare imunitara a organismului.

 Lemnul dulce protejează ficatul

Studiile au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește efectul hepatoprotector al extractelor de lemn-dulce. Datorită conţinutului de glicirizină – această plantă este eficace în tratamentul tulburărilor hepatice prin reducerea intoxicaţiei şi stabilizarea funcţiei ficatului. O altă cercetare a furnizat dovezi că flavonoide prezente în lemnul-dulce posedă calităţi antioxidante care ajută la protejarea celulelor hepatice de leziunile grăsimilor care pot cauza stresul oxidativ.

•  Heliobacter pylori şi probleme digestive pe fond nervos

Acidul glicirizic prezent în extractul de lemn-dulce furnizează protecție împotriva dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori şi tratează inclusiv simptomele de dispepsie sau tulburări digestive pe fond nervos.

•  Sindromul de oboseala cronică

Lemnul dulce previne insuficiențele glandelor suprarenale, responsabile pentru producerea de hormoni de tip cortizol, care gestionează stresul în organism. Consumul în exces de lemn dulce trebuie evitat. Lemnul dulce ajută la stimularea rezistentei organismului la stres, mai ales în faza de recuperare dupa intervenţii chirurgicale. Acidul glicirizinic din această plantă creşte nivelul de energie şi reduce simptomele sindromului oboselii cronice sau de fibromialgie.

 Lemnul dulce ajuta sistemul imunitar

Lemnul-dulce este recomandat şi pentru îmbunătățirea mecanismului imunitar de apărare al organismului. Aceasta ajută la creşterea nivelului de interferon, un agent anti-viral care alături de acidul glicirizinic stimulează funcţia celulor sistemului imunitar şi ajută la combaterea infectării cu viruşi şi bacterii.

Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra)

•  Infecții

Acidul glycyrrihizic prezent în lemnul-dulce este eficient şi în tratarea diferitelor infecţii virale, fungice şi bacteriene. Efectul anti-viral inhibă dezvoltarea herpesurilor produse de viruşi şi împiedică înaintarea cancerului.

Lemnul-dulce şi-a dovedit eficienţa mai ales în tratamentul zonei zoster, care este cauzata de virusul varicelo-zoaster, cel careprovoacă de asemenea varicela.

• Ateroscleroza

Rrădăcina de lemn dulce are o capacitate antioxidantă eficientă în menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol.

Proprietăţile plante ajută la prevenirea lipoproteinelor cu densitate mică şi a colesterolului LDL (rău), contribuind astfel la reducerea riscului de boli de inimă, cum este ateroscleroza.

• Artrita reumatoidă

Extractele de lemn-dulce au proprietăți anti-inflamatorii şi s-au dovedit a fi eficiente în tratarea artritei reumatoide, prin reducerea nivelului de citokine – substanţe cu rol pro-inflamator, şi reducerea durerilor şi umflăturilor.

• Menopauza şi sindromul premenstrual

Rădăcina de lemn-dulce este bogată în isoflavone, care ajută la menținerea echilibrului de estrogen şi progesteron din organism. Studiile au arătat rezultate pozitive în ceea ce privește eficacitatea acestei plante în reducerea frecvenţei şi intensităţii bufeurilor nocturne şi în îmbunătățirea sănătății fizice şi psihice la femeile aflate la menopauză. Datorită conţinutului de fitoestrogeni, lemnul-dulce calmează crampele şi disconfortul din timpul menstruaţiei, prin creşterea nivelului de progesteron.

Cancer

Lemnul-dulce are efecte chimiopreventive şi de aceea este benefică în tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Studiile au demonstrat că efectele antiproliferative ale rădăcinii de lemn dulce limitează creșterea celulelor de cancer mamar. Cercetările au furnizat date suplimentare în ceea ce privește activitatea antitumorală a extractelor de lemn dulce, care este eficientă în reducerea toxicității induse de chimioterapie. Pacienţii cu cancer supusşi la tratamentului cu cisplatină trebuie să evite aceatsă plantă. Extractul de lemn dulce este de asemenea util în tratarea prostatitei cronice şi a cancerului de prostată.

Lemn-dulce – Precauţii

Acidul glycrrhizic din lemnul-dulce poate produce efecte secundare în unele cazuri: oboseala corpului, menstruație neregulată sau edeme şi tulburari renale. Cu toate acestea, lemnul-dulce care nu conţine susbtanţa Glycyrrhiza nu prezintă astfel de pericole.

Lemnul dulce poate duce la hipertensiune arterială şi complicaţii cardiace: aritmie cardiacă sau insuficienţă cardiaca congestivă la unele persoane. Persoanele cu hipertensiune şi afecțiuni cardiace ar trebui să folosească acest supliment cu precauţie.

Datorită efectului estrogenic, lemnul-dulce poate agrava starea de sănătate a persoanelor hormono-sensibile, mai precis în cazul cancerul de san, fibromului uterin sau cancerului ovarian.

Consumul excesiv de lemn dulce nu este recomandat în timpul sarcinii, deoarece poate duce la avort spontan.

2 comentarii

  1. Multe nu știți în privința Lemnului-Dulce așa că la orice articol ar trebui să aveți rezerve!

  2. La ce vă referiți? La finalul articolului sunt trecute și contraindicațiile.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.