Tinctura de Cimbru: Administrare, Tratamente Interne şi Externe

Găsim referiri despre cimbrul de câmp în izvoarele dacilor, care îl foloseau ca plantă aromatică şi ca medicament. Vechii greci şi romani îl recomandau pentru tratarea problemelor respiratorii şi digestive. Datorită substanţelor oleaginoase conţinute, din această plantă în Evul Mediu a început să se producă ulei volatil, cu efecte în combaterea bolilor infecţioase: ciumă, malarie, frigurile galbene, tuberculoză, holeră sau sifilis.

tinctura si ulei de cimbru tratamente naturiste

Cimbru (Thymus vulgaris)

Cimbrul (Thymus vulgaris) este una din cele mai puternice plante terapeutice de pe terra, cu efecte din cele mai diverse, care atinge multiple laturi ale sănătăţii. Este antitusiv, expectorant, antiinflamator, digestiv, depurativ, antioxidant, tonic nervos şi cicatrizant. De fapt, cimbrul este un panaceu universal, un tonic general fără egal care poate trata numeroase boli.

Tinctura de cimbru - Uz intern

Bronşite, viroze şi răceli

Tinctura de cimbru conţine un extract hidroalcoolic care îmbunătăţeşte considerabil funcţia aparatului respirator, tratând cele mai diverse infecţii respiratorii. Acest leac remediază tusea, febra, durerile în piept şi astenia resimţite în caz de răceală şi bronşită. Se ia tinctură de cimbru (2 părţi) în combinaţie cu tinctură de rădăcina ciuboţica-cucului (o parte), în aceeaşi doză pentru: bronşită acută, traheobronşită, astm bronşic, tuse uscată, cu expectoraţie sau spastică, penumonie şi gripă.

Sinuzită

Cimbrul are proprietăţi antibiotice şi decongestive puternice. Pentru tratarea sinuzitei se pot încerca inhalaţiile şi aromaterapia cu ulei volatil de cimbru. Extern, se aplică zilnic comprese cu tinctură de cimbru, ţinute 20 de minute.

Tulburări ale circulaţiei cerebrale

Pentru tratarea problemor de circulaţie cerebrală, se recomandă câte 4 linguriţe de tinctură de cimbru, administrate timp de 28 de zile, urmate de 2 luni pauză. Tratamentul se va face de 4 ori pe an. Acest remediu are efect contra depunerilor de grăsimi de la nivelul vaselor de sânge din creier, prevenind accidentul vascular cerebral. Tinctura de cimbru este un antioxidant puternic, care reduce riscul degenerării celulelor sistemului nervos şi a îmbătrânirii precoce, susţinând activitatea metală: atenţia, memoria şi concentrarea.

Hipertensiune arterială

Pentru scăderea tensiunii, se face o cură de 56 de zile cu tinctură de cimbru – câte 4 linguriţe pe zi. Se recomandă şi uleiul de cimbru pentru reducerea presiunii arteriale şi a stresului psihic. Cimbrul este o plantă de leac miraculoasă pentru persoanele hipertensive care suferă de tulburări digestive pe fond de stres: balonare, colită sau aerofagie.

Intern, tinctura de cimbru se mai poate administra în caz de:

• Colită, parazitoze intestinale, infecţii renale, imunitate scazută, oboseală cronică, convalescenţă

Tinctura de cimbru  Uz extern

Micoze la degete şi unghii

Pentru unghiile bolnave se recomandă compresele cu tinctură de cimbru, ţinute 1-2 ore. Micoza se elimină prin pilirea treptată a unghiei după aplicarea compresei. Tratamentul se face zilnic. în unele cazuri unghia poate să cadă şi să facă loc alteia noi. Pentru micozele de la degetele picioarelor, se aplică tampoane înmuiate în tinctură de cimbru între degetele afectate. Se ţine toată noaptea, cu ajutorul unei şosete.

Tinctura de cimbru pentru acnee

Se folosesc 2 crenguţe de cimbru mărunţite, 2 linguriţe de seminţe de fenicul zdrobite şi se amestecă într-un vas cu o cană de apă clocotită şi zeama de la o lămâie. Se lasă un sfert de oră la repausat şi se aplică pe ten dimineaţa. Se poate folosi şi ulei de cimbru pentru acnee.

Extern, tinctura de cimbru se mai poate administra în caz de:

• Eczeme, dermatoze, zona zoster, ulceraţii, infecţii ale pielii, igiena dentară (se fac clătiri ale gurii cu un pahar de apă în care s-a adăugat o linguriţă de tinctură de cimbru)

Cum se administrează tinctura de cimbru?

cimbru tratamente naturiste interne si externe

Tinctura de Cimbru

Copiii peste 14 ani şi adulţii pot lua câtre 20-30 de picături de tinctură de cimbru diluată într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după masă.

Copiii între 7 şi 14 ani pot lua câte 10-15 picături de tinctură de cimbru diluată într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după masă.

Tinctura de cimbru – Contraindicaţii

Deoarece conţine alcool, tinctura de cimbru nu se administrează persoanelor care nu au voie să consume alcool, conducătorilor auto sau copiilor mici, persoanelor bolnave de insuficienţă pancreatică, persoanelor alergice sau pe perioada sarcinii şi alăptării. Cei cu afecţiuni gastrice – ulcer, gastrită – ar trebui de asemenea să fie precauţi.

Depăşirea dozei zilnice recomandate poate da greaţă, vomă sau excitaţie nervoasă.

1 comentariu

  1. f eficient contra tusei!!! am folosit!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.