CIMBRUL – un tonic excelent pentru sistemul RESPIRATOR, NERVOS, CARDIOVASCULAR și DIGESTIV

Cimbrul este o mirodenie care impresionează nu atât prin gust și aromă, ci prin efectele sale terapeutice excepționale. Este folosit ca un agent vindecător și protector de mii de ani în sistemele de medicină tradițională.

Comparativ cu alte plante medicinale, cimbrul a fost înzestrat cu o sumedenie de proprietăți. Este imunostimulator, antibacterian, antifungic, antispastic, anti-tusiv.

Susține sistemul imunitar, sistemul respirator, digestiv și nervos, fiind un antidot puternic împotriva multor feluri de boli.

Romanii îl consumau în vremea lor pentru a se apăra împotriva otrăvirilor. Îl puneau de asemenea în băi pentru a stopa efectele otrăvirii deja constatată în corp.

Cu mult timp înainte de dezvoltarea antibioticelor, uleiul de cimbru era folosit pentru dezinfectarea bandajelor.

Cu și mai mult timp înainte să apară conservanții sintetici, cimbrul era utilizat pentru a preveni alterarea cărnii și a infecțiilor asociate.

Studiile moderne au arătat că acesta nu doar previne contaminarea alimentelor cu microorganisme dăunătoare, ci ajută inclusiv la decontaminarea celor deja afectate.

Unele cercetări publicate în Food Microbiology au arătat că uleiul esențial de cimbru a decontaminat salata verde infectată cu Shigella (cauzează diaree și poate cauza daune mari la nivelul intestinelor). Acest lucru ne încurajează să folosim mai des cimbrul la salate și la mâncărurile gătite.

Un studiu recent, realizat la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, a arătat că uleiul de cimbru exercită o activitate puternică împotriva mai multor tulpini de bacterii care cauzează infecții la nivelul cavității bucale, a tractului respirator și geno-urinar.

S-a dovedit a fi eficient inclusiv împotriva bacteriilor puternice, rezistente la tratamentul antibiotic.

Data viitoare când aveți o durere în gât, beți ceai de cimbru sau adăugați această plantă în supă. Datorită acțiunii sale antispastice, ajută la calmarea tusei convulsive. Este recomandat în dureri în gât (asociat cu salvie), bronșită și alte afecțiuni pulmonare.

Este util și în guturai (asociat cu hrean) și frisoane, precum și în stimularea imunității pe cale naturală (în combinație cu echinacea).

Cimbrul are de asemenea efecte anti-hipertensive. Este o alegere sănătoasă pentru persoanele care au tensiunea arterială crescută. Totodată, acesta reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Fitoterapeuții spun despre el că este un tonic formidabil pentru perioadele când ne simțim lipsiți de vitalitate sau de vlagă. Îl recomandă sub formă de ceai, în locul cafelei de dimineață, pentru creșterea nivelului de energie.

Efectele sale revigorante se datorează conținutului de carvacrol, o moleculă care influențează activitatea creierului prin modularea neurotransmițătorilor.

Mai precis, acest compus care îmbunătățește starea de spirit prin creșterea nivelurilor de dopamină și serotonină din creier – doi neurotransmițători asociați cu starea de bine.

Un studiu realizat pe animale a arătat că dacă este consumat cu regularitate în doze mici, cimbrul poate crește buna-dispoziție.

Botanista Rosemary Gladstar spune că cimbrul este cea mai bună plantă pentru stimularea timusului, o glandă importantă a sistemului nostru imunitar.

Carvacrolul a demonstrat calități antitumorale și anticancerigene. Un studiu recent a arătat că acest compus inhibă proliferarea și migrarea celulelor canceroase de colon.

____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Cimbrul este sigur atâta timp cât este consumat în cantități normale. Depășirea dozelor poate cauza probleme digestive.

Este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării deoarece poate stimula uterul.

Trebuie evitat de asemenea de către femeile cu cancer ovarian, uterin, mamar, fibrom uterin sau endometrioză, deoarece acționează asemenea estrogenului în corp.

Nu este indicat persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui și celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui. Se va evita consumul de cimbru cu 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Persoanele alergice la oregano pot fi alergice și la cimbru.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Rosemary Gladstar, Cimbru, Cum se alcătuiește trusa personală de prim-ajutor, Plante Medicinale Pentru Boli Comune, Editura Litera, București, 2016, p. 87

2. Dr. Axe – Food is Medicine, Top 6 Thyme Benefits (#1 & #6 Will Clear Your Throat): https://draxe.com/thyme/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.