De ce nu Trebuie să Lipsească Ienibaharul din Murături

Ienibaharul este planta exotică care produce fructe asemănătoare boabelor de piper. Gustul iute și aromat, despre care se spune că ar reprezenta o combinație între cuișoare, nucșoară și scorțișoară, îl recomandă ca mirodenie în bucătărie.

ienibahar

Ienibahar – Boabe

Specialiștii nutriționiști recomandă puternic folosirea ienibaharului, un condiment cu proprietăți teraputice de excepție.

Compoziție şi acțiune

Acestea se datorează compoziției condimentelui, din care nu lipsesc uleiurile volatile, eugenol, compuși flavonici, mucilagii, alcaloizi, rășini, zahăr invertit, acizi grași, proteine și multiple săruri minerale.

Datorită acțiunii antispatice, carminative, antidiareice, decongestive, vasodilatatorie, diuretice, sudorifice, depurative și remineralizante, ienibaharul este recomandat în enterocolite, diaree, dispepsii biliogastrice, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii periferice, răceală, gripă, tuse, traheobronşite, reumatism articular, hepatită epidemică, tulburări digestive, eczemă, acnee și edeme renale.

Specialiștii recomandă ienibaharul în murături

Proprietățile antiseptice ale ienibaharului fac din acesta un eficient dezinfectant . Condimentul împiedică înmulțirea bacteriilor, motiv pentru care specialiștii nutriționiști îl recomandă cu încredere la adăugarea acestuia la murături.

Alături de piper, hrean și cimbru, ienibaharul este consimentul nelipsit de la prepararea murăturilor, datorită aromei plăcute și dulcegi, oferite de eugenol, un ulei esențial puternic, regăsit în compoziția plantei.

Ienibaharul previne indigestia

Pe lângă proprietaile antiseptice ale plantei, care împiedică înmulțirea bacteriilor, lista continuă cu proprietățile carminative, care ajută la eliminarea gazelor și, implicit, la calmarea durerilor de burtă. Astfel, sunt evitate printre cele mai neplăcute simptome sau afecțiuni, ca indigestie, crampe, dureri abdominale, dureri în piept, tensiune arterială sau reumatism.

Stimulează sistemul imunitar al organismului

Un alt motiv pentru consumul de ienibahar este faptul că acesta acționează ca un tonic natural pentru organism, stimulând sistemul imuniar și oferind vitalitate. Pe lângă vitamina A și B6, condimentul mai conține riboflavină, niacină și vitamina C – un puternic antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi.

Fierul din ienibahar joacă un rol important în metabolismul celular, fiind necesar și pentru producția de celule roșii în măduva spinării. În timp ce potasiul controlează ritmul cardiac, manganul acționează ca un puternic antioxidant în organism.

Calmant natural și puternic

Proprietățile anestezice ale ienibaharului se datorează uleiului din compoziție, care, acționând asupra terminațiilor nervoase, împiedică receptarea durerii și transmiterea ei la creier.

Infuzia de ienibahar, eficientă în diabet

Pe plan intern, infuzia de ienibahar este recomandată ca remediu pentru bronșite, enterite și diabet, în timp ce, pentru uzul extern, este indicată în tratamentul eczemei și acneei.

♣ Într-o cană cu apă fierbinte se adaugă cinci boabe de ienibahar. Se lasă la infuzat timp de 10 minute și se consumă 1-2 căni pe zi.

Pentru favorizarea secreției de bilă, infuzia de ienibahar va fi servită după o masă copioasă.

La ce mai pot fi adăugate boabele de ienibahar

Ca mirodenie în bucătărie, boabele de ienibahar pot fi folosite întregi sau măcinate sub formă de pudră. Se pot adăuga în tocănițe, marinate pentru carne de porc, carne de vânat, cât și pentru aromatizarea peștelui sau preparatelor din carne de pasăre.

Contraindicații

Ienibaharul este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de ulcere stomacale și colită. Persoanele sensibile sunt sfătuite să consume ienibahar cu moderație, întrucât poate cauza reacții alergice, iritații gastrointestinale și chiar depresia sistemului nervos central.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.